Skip to content

Solvency σε απλά ελληνικά: πώς θα αποκαλύπτεται η φερεγγυότητα της κάθε εταιρείας

Το Solvency II, η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ασφαλιστική αγορά που πλέον έχει εναρμονιστεί και με την ελληνική νομοθεσία, είναι ένα έγγραφο 150 περίπου σελίδων και 200 διαφορετικών άρθρων. (Πλέον θα αναφερόμαστε σε αυτό ως ο νόμος 4364/2016  -σε αντικατάσταση του γνωστού 400/1970.) Πολλά από όσα αναγράφονται στις σελίδες αυτές ίσχυαν και στο παρελθόν, έχει όμως ενδιαφέρον να δει κανείς πώς αποτυπώνονται στο νέο πλαίσιο. Επίσης, πολλά έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την δουλειά του Διαμεσολαβητή.

Αυτά θα ξεχωρίζουμε από εδώ και στο εξής, προσπαθώντας όπου χρειάζεται να τα απλοποιούμε, παραθέτοντας όμως πάντα και το αντίστοιχο απόσπασμα από το νόμο.

Διαβάστε σήμερα:

Η περαιτέρω εξασφάλιση του καταναλωτή μέσα από περισσότερους κανόνες διαφάνειας (άρθρο 38)

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του Solvency II  οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πλέον υποχρεωμένες να πληροφορούν δημοσίως την φερεγγυότητά τους και την χρηματοοικονομική τους κατάσταση.

Η συγκεκριμένη πληροφόρηση πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση και κατά συνέπεια θα τη δούμε για πρώτη φορά στις αρχές του 2017.

Η πράξη αυτή θα βοηθήσει σημαντικά στην διαμόρφωση της αξιοπιστίας της αγοράς. Ταυτόχρονα θα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την Διαμεσολάβηση εφόσον θα κάνει πιο προσιτή σε αυτήν την αναλυτική εικόνα της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας.

Στο άρθρο 38, στις παραγράφους 1α έως 1εε περιγράφονται τα νούμερα για τα οποία θα ενημερώνει η εταιρεία και τα οποία θα δίνουν την εικόνα για το πόσο φερέγγυα είναι.

(Διαβάστε εδώ: τι πρέπει να ξέρει ο πελάτης πριν υπογράψει το ασφαλιστήριο)

Ακολουθεί το άρθρο 38:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 4364 2016

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *