S&P: Συνεχής υπο-απόδοση για την γαλλική αντασφαλιστική SCOR

23 Νοεμβρίου 2022

Ο ομιλίες κατέγραψε ζημίες 520 εκ. δολαρίων το 9μηνο του 2022

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings ανακοίνωσε ότι μειώνει την οικονομική βαθμίδα «AA-» και τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της κορυφαίας γαλλικής αντασφαλιστικής SCOR SE και των θυγατρικών της, κάνοντας λόγο για συνεχή υποαπόδοση ως αιτία για αυτή την υποβάθμιση.

του Χρήστου Γαβαλά

«Η λειτουργική απόδοση της SCOR δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας ή δεν διατηρήθηκε ευθυγραμμισμένη με αυτές των εταιρειών που είχαν αξιολόγηση «AA-», με την τάση να επιταχύνεται στο πρώτο 9μηνο του 2022», ανέφερε η S&P σε ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης, εξηγώντας ότι η υποαπόδοση συνεχιζόταν επί 5 χρόνια.

Εστιάζοντας στους παράγοντες που οδήγησαν σε μια χειρότερη της αναμενόμενης απόδοση, η εταιρεία έκανε λόγο στη δήλωσή της για ένα δύσκολο περιβάλλον τιμολόγησης στον κλάδο Περιουσίας - Ατυχημάτων πριν το 2022, για αυξημένες φυσικές καταστροφές και για χαμηλότερα έσοδα από επενδύσεις.

Η S&P σημείωσε παράλληλα ότι η SCOR κατέγραψε καθαρή ζημιά 509 εκατομμυρίων ευρώ (527 εκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. «Αυτό την καθιστά ακραία αρνητική τιμή σε σχέση με ανταγωνιστικές προς αυτήν εταιρείες όπως η Munich Re και η Hannover Re, οι οποίες έχουν πολύ καλύτερη παράδοση στο να  ικανοποιούν τις προσδοκίες μας σχετικά με τα αναμενόμενα κέρδη», ανέφερε η S&P.

Συμπλήρωσε μάλιστα η εταιρεία ότι αναμένει από τη SCOR να βελτιώσει την απόδοση των κερδών της έως το 2023 ως αποτέλεσμα ενός νέου φιλόδοξου σχεδιασμού που σαν στόχο θα έχει να αποφεύγονται οι κίνδυνοι και τα ρίσκα. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει ο όμιλος σε βιώσιμα επίπεδα κερδοφορίας, που να πλησιάζουν στους ανταγωνιστές του οι οποίοι έχουν αξιολόγηση «AA-».

Μεταξύ των ενεργειών αυτών και ειδικά από την πλευρά του κλάδου Περιουσίας - Ατυχημάτων, η SCOR θα πρέπει να μειώσει την έκθεσή της σε φυσικές καταστροφές κατά περίπου 20% στο τέλος του έτους 2022 έναντι του 2021. Έχει επίσης μειώσει την έκθεσή της σε ακίνητα στις ΗΠΑ και σε επιχειρήσεις που εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την S&P, η SCOR έχει ισχυροποιηθεί απέναντι στις συνέπειες του πληθωρισμού, ενισχύοντας τα αποθεματικά της στον κλάδο Περιουσίας - Ατυχημάτων κατά 485 εκατ. ευρώ.

Οι αξιολογήσεις έχουν σταθερή προοπτική που αντικατοπτρίζει την άποψη της S&P ότι η SCOR θα επιστρέψει στην κερδοφορία στο underwriting τα επόμενα δύο χρόνια, διατηρώντας παράλληλα τις θέσεις της στην αγορά στις αντασφάλειες τόσο του κλάδου Ζωής όσο και Περιουσίας - Ατυχημάτων, επιδεικνύοντας κεφαλαιακή επάρκεια.

Η SCOR από τη μεριά της αναγνώρισε το γεγονός ότι υπέστη αυτή την υποβάθμιση αλλά και το ότι εμφανίζεται να έχει σταθερές προοπτικές για το μέλλον, σε ξεχωριστή δήλωση στα μέσα ενημέρωσης.

«Η SCOR πέρασε μια περίοδο προκλήσεων, που χαρακτηρίστηκε από μια ιστορική πανδημία, διαδοχικές φυσικές καταστροφές και πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτοί οι διάφοροι παράγοντες έχουν επιβαρύνει πολύ την κερδοφορία του Ομίλου, ο οποίος ωστόσο έχει διατηρήσει υψηλό επίπεδο φερεγγυότητας», ανέφερε η δήλωση, επιβεβαιώνοντας επίσης τη λήψη σειράς ισχυρών μέτρων για την αποκατάσταση της τεχνικής κερδοφορίας του.

«Το περιβάλλον το επόμενο έτος φαίνεται θετικό, με τον κλάδο Περιουσίας - Ατυχημάτων να εμφανίζει λιγότερες επιλογές ασφάλισης στην αγορά εν γένει, την αύξηση των επιτοκίων και τη βελτιωμένη κατάσταση όσον αφορά στην πανδημία. Η SCOR προετοιμάζει τις ανανεώσεις του Ιανουαρίου 2023, εστιάζοντας πλήρως στην τεχνική κερδοφορία», ανέφερε η αντασφαλιστική εταιρεία.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Έως 140 ευρώ η ανανέωση άδειας οδήγησης/ Η δύναμη του Έλον Μασκ τρομάζει την Ουάσιγκτον/ Πώς μπορώ να παίρνω περισσότερη ικανοποίηση από τη δουλειά μου

Σοκάρει το κόστος για την ανανέωση της άδειας οδήγησης – Φτάνει στα 140 ευρώ τη φορά Το κόστος ανανέωσης της...

Close