Skip to content

Tεστ αίματος προσδιορίζει το προσδόκιμο ζωής

Έναν νέο σύμμαχο στο πεδίο της πρόληψης αποκτά η επιστημονική κοινότητα: την δυνατότητα πρόγνωσης της διάρκειας ζωής του ατόμου, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μιας ασθένειας!

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

kosmas@underwriter.gr

Η πρόγνωση είναι δυνατή μέσω ενός τεστ αίματος, ανακάλυψη της επιστημονικής ομάδας του Yale University, το οποίο προβλέπει το προσδόκιμο ζωής κάθε ενδιαφερόμενου, μέσα από 9 βασικούς βιοδείκτες  και συνυπολογίζοντας παράλληλα τις διαφορές μεταξύ της βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας, δηλαδή αυτής που γιορτάζουμε στα γενέθλια.
Μολονότι επιστημονική και ασφαλιστική κοινότητα «χαιρετίζουν» τη νέα αυτή ανακάλυψη καθώς δίδεται τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης στη διαμόρφωση των δεικτών υγείας των πολιτών, οι «σκεπτικιστές» προβληματίζονται ως προς την πρόγνωση. Θα ήθελε κάποιος πραγματικά να γνωρίζει πόσος χρόνος ζωής του απομένει; τι θα σήμαινε για τον ίδιο η διάχυση μιας τέτοιας πληροφορίας;

Από την άλλη, η δυνατότητα παρέμβασης στα όσα θα δείξει το τεστ, με ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του υποψήφιου… ασθενούς, είναι αναμφισβήτητα η απίστευτα θετική πτυχή της νέας αυτής εξέλιξης. Επίσης, οι πληροφορίες που θα παρέχει αυτή η αιματολογική εξέταση είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες που σχεδιάζουν το πεδίο της πρόληψης στα Εθνικά Συστήματα Υγείας. 

Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις αντιστοιχίας των προσωπικών δεδομένων με τις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης;

Παράγοντες της αγοράς, ακόμα και στην Ελλάδα, κάνουν λόγο για προσωποιημένα πακέτα ασφάλισης, με συστήματα επιβράβευσης όσων προσέχουν ή τουλάχιστον δεν επιβαρύνουν την υγεία τους. Μέχρι τώρα, στα ασφαλιστικά πακέτα, ένα σοβαρό και κύριο δεδομένο αποτελούσε η ημερομηνία γέννησης. Τι γίνεται όμως όταν η βιολογική ηλικία έχει διαφορές με τη χρονολογική και αποδεικνύεται με μια απλή διαδικασία ενός τεστ αίματος; Θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στις διαδικασίες ασφάλισης;

Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών του νέου αιματολογικού τεστ απέδειξαν τη διαφορά των φύλων, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες μεγαλώνουν πιο αργά σε σχέση με τους άντρες. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε περιπτώσεις όπου η βιολογική ηλικία ενός ατόμου ήταν πολύ υψηλότερη από τη χρονολογική, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνονταν δραματικά. Διαφορές στο προσδόκιμο ζωής αποδείχθηκε πως υπάρχουν ακόμη και ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια και είναι πιθανώς υγιείς.

Πώς προέκυψε το νέο τεστ

Προκειμένου η ερευνητική ομάδα να καταλήξει στο ποιοι βιοδείκτες πρέπει να εμπεριέχονται στην εξέταση αίματος, προκειμένου να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα, η ομάδα του Yale ανέλυσε συνολικά 42 διαφορετικούς δείκτες οι οποίοι εμπεριέχονται στον κατάλογο του NHANES (US National Health and Nutrition Examination Surveys).
Η νέα εξέταση αίματος αποτελεί το τελικό στάδιο δοκιμών που ξεκίνησαν πριν από 30 περίπου έτη.

Σύμφωνα με τον Guardian, στην πρώτη φάση έρευνας έγινε παρακολούθηση της υγείας 10.000 ατόμων από το 1988-1994. Η δεύτερη φάση της μελέτης ξεκίνησε το 1999, πήραν μέρος 11.000 άτομα και ολοκληρώθηκε το 2010.
Η εξέταση φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι αν η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου είναι μεγαλύτερη από την χρονολογική τότε οι πιθανότητες να χάσει την ζωή του νωρίς αυξάνονται πάρα πολύ. Ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας 50-64 ετών που διαπιστώθηκε ότι η βιολογική τους ηλικία ήταν μεγαλύτερη από την χρονολογική τους πέθαναν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αντίθετα τα άτομα ηλικίας 65-84 ετών που ο οργανισμός τους γερνούσε πιο αργά παρουσίαζαν αύξηση του προσδόκιμου της ζωής τους.

1 Comment

  1. Avatar

    Πολυ θ ηθελα ν μαθω αν στην ελλαδα γινεται αυτη η εξεταση κ ποσο στοιχιζει;κ που μπορει ν τ κανει καποιος ευχαριστω


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *