Ελ. Ερμείδου
Ο Όμιλος Talanx ξεκίνησε το 2025 με το ισχυρότερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα στην ιστορία του μέχρι σήμερα
Παρά τις μεγάλες αποζημιώσεις για ζημιές από καταστροφές , η Talanx έγραψε καθαρά έσοδα 604 (576) εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται εντός τροχιάς για την επίτευξη του στόχου του για το έτος 2025 για κέρδη άνω των 2,1 δισ. ευρώ. Η κύρια ασφάλιση συνεισέφερε κατά 60% στα καθαρά έσοδα του Ομίλου, ενώ το αποτέλεσμα των Αντασφαλίσεων με μερίδιο 40% των καθαρών εσόδων του Ομίλου επηρεάστηκε από τις δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.
Τα ασφαλιστικά έσοδα του Ομίλου α’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5% στα 12,4 (11,7) δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 3% στα 1.118 (1.088) εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) αυξήθηκαν κατά 4% στα 1,3 (1,2) δισεκ. ευρώ. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 20,1% (21,3%). Το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών υπηρεσιών αυξήθηκε ελαφρά στα 1.118 (1.088) εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές για μεγάλες καταστροφικές ζημίες αυξήθηκαν σημαντικά στα 881 (76) εκατ. ευρώ, 276 εκατ. ευρώ άνω του προϋπολογισμού για μεγάλες ζημίες.
640 εκατομμύρια οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Η μεγαλύτερη μεμονωμένη απώλεια – οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια στοίχησαν 640 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες απώλειες από φυσική καταστροφή στην ιστορία του Ομίλου μέχρι σήμερα. Άλλες μεγάλες απώλειες ήταν ο σεισμός στη Μιανμάρ (25 εκατ. ευρώ) και ο κυκλώνας Άλφρεντ στην Αυστραλία (17 εκατ. ευρώ). Συνολικά, οι ανθρωπογενείς μεγάλες απώλειες ανήλθαν σε 173 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεγάλες απώλειες από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε 708 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα στο 92,8% (90,8%) Το καθαρό ασφαλιστικό χρηματοοικονομικό και επενδυτικό αποτέλεσμα προ των προσαρμοσμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών αυξήθηκε 13% σε 448 (396) εκατ. ευρώ. Ο δείκτης Solvency ΙΙ στις 31 Μαρτίου 2025 στο 229%.
Κλάδος Αντασφάλισης: ισχυρό αποτέλεσμα παρά τις υψηλές μεγάλες ζημίες
Τα έσοδα από αντασφάλειες αυξήθηκαν κατά 5% το πρώτο τρίμηνο στα 7,0 (6,7) δισεκατομμύρια ευρώ. Το ασφαλιστικό αποτέλεσμα στα 515 (720) εκατομμύρια ευρώ λόγω του υψηλού επιπέδου των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, ενώ το καθαρό ασφαλιστικό οικονομικό και επενδυτικό αποτέλεσμα προ των προσαρμοσμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών αυξήθηκε ελαφρά στα 252 (246) εκατομμύρια ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ήταν 702 (813) εκατ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά στα καθαρά έσοδα του Ομίλου ήταν 240 (305) εκατ. ευρώ.
Χαμηλότερο ασφαλιστικό αποτέλεσμα στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων, υψηλότερο στην Ζωή
Τα ασφαλιστικά έσοδα στον τομέα των αντασφαλίσεων ακινήτων/ατυχημάτων αυξήθηκαν κατά 7% στα 5,1 (4,7) δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα ικανοποιητικά επίπεδα τιμολόγησης. Το ασφαλιστικό αποτέλεσμα στα 272 (509) εκατομμύρια ευρώ λόγω των μεγάλων ζημιών. Τα ασφαλιστικά έσοδα στον τομέα των αντασφαλίσεων ζωής/υγείας παρέμειναν σταθερά στα 1,9 (1,9) δισεκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα της ασφαλιστικής υπηρεσίας ανήλθε στα 243 (211) εκατ. ευρώ, στην πορεία για να επιτύχει τον στόχο του πλήρους έτους άνω των 875 εκατ. ευρώ.
Επιβεβαίωση προοπτικών 2025
Ο Όμιλος Talanx επιβεβαιώνει τον στόχο για κέρδη άνω των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025 και στοχεύει για διανομή μερίσματος 4,00 ευρώ ανά μετοχή για το 2027.
No comment yet, add your voice below!