Skip to content
elon musk 8765031426_1b7094a652_b

Tesla Insurance: Ο δαιμόνιος Elon Musk μπαίνει στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Στην ασφάλιση αυτοκινήτου με εξατομικευμένα συμβόλαια και ανταγωνιστικό τιμολόγιο ετοιμάζεται να εισέλθει η Tesla, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Σκοπός της είναι να ρίξει τόσο τις τιμές ασφάλισης στα δικά της οχήματα, ώστε ο κόσμος να έχει ένα επιπλέον κίνητρο να τα προτιμά.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να παίξει η Tesla στο χώρο της ασφάλισης αυτοκινήτου ρίχνοντας τις τιμές των ασφαλίστρων έως και 30%, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται από τις καλές (ή κακές) συνήθειες του κάθε οδηγού στην άσφαλτο.

«Τα χρηματικά ποσά που ξοδεύουν οι άνθρωποι για την ασφάλιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι τόσο μεγάλα που τελικά συγκαταλέγονται στο συνολικό κόστος αγοράς του», δήλωσε ο Elon Musk, CEO της Tesla.

Πολλά από τα εν λόγω έξοδα οφείλονται στο γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι καλά ενημερωμένες για το κόστος επισκευής των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αφού δεν υπάρχει ακόμα επαρκές ιστορικό.

Από την άλλη, οι πληροφορίες γύρω από την οδηγική συμπεριφορά που συλλέγουν γενικότερα οι ασφαλιστικές είναι πολύ γενικές, σε αντίθεση με την Tesla, η οποία είναι σε θέση να συλλέγει κατ΄ευθείαν από τα εξελιγμένα οχήματά της και να αξιοποιεί σε πραγματικό χρόνο όλες τις απαραίτητες και πολύτιμες πληροφορίες, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα αναλυτικό προφίλ οδηγού ξεχωριστά για τον κάθε πελάτη της. «Αυτή την πληροφόρηση οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν την έχουν», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Musk.

Επιπλέον έχει γίνει σαφές ότι η ασφάλιση του μέλλοντος θα καθορίζεται από τα «Μεγάλα Δεδομένα» (Big Data) και την Τεχνητή Νοημοσύνη, συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη η χρονική στιγμή που η εταιρεία επιλέγει να εισέλθει στον κλάδο της ασφάλισης:

Διαθέτει την τεχνολογία για τη συλλογή και αξιοποίηση αυτού του τεράστιου όγκου πολύτιμων δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα, γνωρίζει πως οι επαγγελματίες ασφαλιστές θα αναγκαστούν και αυτοί με τη σειρά τους αργά ή γρήγορα -είτε το θέλουν είτε όχι- να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα σύγχρονα εργαλεία, με τα οποία θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθούν – εάν επιθυμούν να μη μείνουν εκτός παιχνιδιού.

Συνεπώς, η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη το παραπάνω τεχνολογικό πλεονέκτημά της, ισχυρίζεται ότι μπορεί μελλοντικά να ρίξει την τιμή των ασφαλίστρων που θα προσφέρει στους οδηγούς των οχημάτων της μέχρι και κατά 30%, δίνοντας στο καταναλωτικό κοινό ένα ισχυρό κίνητρο για να αγοράσει κάποιο μοντέλο της και να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Προς το παρόν, η Tesla Insurance, η οποία εγκαινιάστηκε σε Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ, στις ΗΠΑ είναι διαθέσιμη μόνο στην Καλιφόρνια, αλλά στα πλάνα της εταιρείας είναι σιγά σιγά να επεκταθεί και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ  – αφού όμως, πρώτα θα έχει βγάλει ασφαλή συμπεράσματα από αυτή τη δοκιμαστική περίοδο και θα έχει προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι για την ώρα η Tesla προσφέρει ασφάλιστρα, βάσει συγκεντρωτικών ανώνυμων δεδομένων. Ωστόσο, μελλοντικά επιστρατεύοντας μαύρα κουτιά, όπως αυτά των αεροπλάνων, η τελική τιμή ασφαλίστρου θα διαμορφώνεται ξεχωριστά για κάθε πελάτη βάσει της οδηγικής συμπεριφοράς του.

Χάρη δε στη δυνατότητά της για άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που μαρτυρούν τι έχει φταίξει σε ένα πιθανό ατύχημα, η εταιρεία θα μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο λειτουργίες, όπως ο αυτόματος πιλότος, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, το αντικλεπτικό σύστημα ή ακόμα και ο βαθμός ανθεκτικότητας στο ατσάλι που χρησιμοποιεί στα οχήματά της μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Ειδικότερα, ο αυτόματος πιλότος χαρακτηρίζεται ως η «λειτουργία – κλειδί» που αναμένεται να μειώσει τόσο το κόστος ασφάλισης για τους οδηγούς όσο και τις πιθανότητες τραυματισμού τους.

Τα σχέδια της εταιρείας για την Tesla Insurance, όμως, είναι πολύ πιο μεγαλεπίβολα, αφού αυτή θα επιστρατευτεί για την ασφαλιστική κάλυψη της υπηρεσίας τύπου Uber που έχει στα σκαριά η Tesla και θα αποτελέσει το μεγάλο και καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία του δικού της «στόλου robotaxi», αποτελούμενου αποκλειστικά από αυτοοδηγούμενα οχήματα. Άλλωστε, ρεαλιστικά μιλώντας, το κόστος θα ήταν απαγορευτικά υψηλό εάν καλούνταν να το καλύψει μια άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Το μυστικό, βέβαια, για την υλοποίηση του παραπάνω φιλόδοξου σχεδίου είναι να δεχτούν οι κάτοχοι ΙΧ να μοιράζονται τα αυτοκίνητά τους με άτομα που δε γνωρίζουν αφού παραδοσιακά το αυτοκίνητο πάντα αποτελούσε σύμβολο κοινωνικού status και η έννοια του διαμοιρασμού -για την ώρα- μπορεί να ξενίζει αρκετούς κατόχους.

Πριν γίνει αυτό, όμως, θα προηγηθεί η δημιουργία υπηρεσίας «διαμοιρασμού αυτοκινήτων» (μη- αυτοοδηγούμενων) αφού στην πράξη είναι πιο άμεσα υλοποιήσιμη μιας και ακόμα αργεί πολύ η στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές θα επιτρέψουν την προηγμένη αυτόματη οδήγηση, ώστε οι οδηγοί απλά να κάθονται πίσω από το τιμόνι και να μη χρειάζεται να κάνουν το παραμικρό από την ώρα που θα βάζουν μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου τους μέχρις ότου φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Οι τιμές της Tesla Insurance προς το παρόν είναι λίγο πιο υψηλές σε σχέση με αυτές της αγοράς, όμως αναμένεται να πέσουν στο μέλλον ώστε να γίνουν άκρως ανταγωνιστικές, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ η διαδικασία για να αγοράσει κάποιος ασφάλεια δεν παίρνει παραπάνω από ένα λεπτό.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν κάνει δεκτές όλες τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Εάν κάποιος οδηγός δείχνει «προφίλ υψηλού ρίσκου» τον αποφεύγει και τον παραπέμπει στις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τέτοιες περιπτώσεις –  εκτός και αν είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι του βαθιά στην τσέπη.

Μάλιστα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η εταιρεία θα συνεχίσει να εφαρμόζει την παραπάνω πολιτική και στο μέλλον όταν η Tesla Insurance θα έχει πάρει την τελική της μορφή και θα έχει λανσαριστεί κανονικά στην αγορά.

(Κεντρική Φωτό: Ο CEO της Tesla, Elon Musk)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *