Underwriter ζωής: Νοσήματα του αναπνευστικού

11 Δεκεμβρίου 2015

342Γράφει η Λένα Γκρίτζια,  Διευθύντρια Αποζημιώσεων & Εκτίμησης Κινδύνων Ζωής, Ατυχημάτων & Υγείας της Eurolife ERΒ

Παρουσιάζουμε τις παθήσεις που αναφέρονται στα ερωτηματολόγια υγείας, τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι προς ασφάλιση. Την περασμένη εβδομάδα μιλήσαμε για τα Νοσήματα της καρδιάς. Σήμερα παρουσιάζουμε Νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.

(Διαβάστε εδώ για την αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη, εδώ για την παχυσαρκία και την υπερλιπιδαιμία, εδώ για νοσήματα του κυκλοφορικού και εδώ για νοσήματα της καρδιάς)

Περιγράφεται με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο η πάθηση και κατόπιν ακολουθούν σχετικές με αυτήν ερωτήσεις, τις οποίες μπορεί να υποβάλλει ο Σύμβουλος στον υποψήφιο ασφαλισμένο, προκειμένου εκείνος να καταλάβει καλύτερα τι του ζητάται και να δώσει την κατάλληλη απάντηση.

Οι Underwriters δεν είναι γιατροί. Δεν πραγματεύονται απο μόνοι τους ιατρικά θέματα.  Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω έχουν την ιατρική έγκριση και "σφραγίδα" του Συμβούλου ιατρού παθολόγου κ. Γιώργου Πέτρου

Η στήλη δέχεται ερωτήσεις αναγνωστών για σχετικά με το περιεχόμενό της θέματα, ωστόσο για ευνόητους λόγους δεν απαντώνται ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την ασφαλισιμότητα η μή υποψήφιων πελατών.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο "hello@underwriter.gr" 

Ερώτηση για νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. λοιμώξεις, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,πνευμοθώρακας κ.λ.π.)  

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Γενικές πληροφορίες

Ο άνθρωπος, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, χρειάζεται οξυγόνο για να ζήσει, το οποίο το παίρνει από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Τα όργανα που απαρτίζουν το αναπνευστικό σύστημα είναι:

 1. Η μύτη, το στόμα, ο ρινοφάρυγγας, ο λάρυγγας, τα οποία αποτελούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
 2. Η τραχεία, οι πνεύμονες, οι βρόχγοι, οι κυψελίδες, τα οποία αποτελούν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Οι πνεύμονες είναι τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος στα οποία ανταλλάσσεται το διοξείδιο του άνθρακα του αίματος με το οξυγόνο του εισπνεόμενου αέρα. Κατόπιν το αίμα κυκλοφορεί, μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, σε όλο το σώμα οξυγoνώνοντας όλους τους ιστούς. Ο αέρας, για να φτάσει στους πνεύμονες, περνά διαδοχικά από τη μύτη ή το στόμα, το φάρυγγα, το λάρυγγα, την τραχεία και τους βρόγχους. Μέσα στους πνεύμονες οι βρόγχοι διακλαδίζονται σε διαρκώς μικρότερους βρόγχους και καταλήγουν στις κυψελίδες. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, 8.000 έως 9.000 λίτρα αέρος που εισπνέονται έρχονται σε επαφή με 8.000 έως 10.000 λίτρα αίματος που στέλνονται από την καρδιά στους πνεύμονες μέσω της πνευμονικής αρτηρίας.

Οι πνεύμονες διαιρούνται με βαθιές σχισμές σε τμήματα που ονομάζονται λοβοί του πνεύμονα. Ο δεξιός πνεύμονας έχει τρεις λοβούς ενώ ο αριστερός έχει δύο. Ο κάθε πνεύμονας έχει σχήμα κωνικό. Η κορυφή του βρίσκεται προς τα πάνω και η βάση προς τα κάτω. Ο χώρος μεταξύ των πνευμόνων ονομάζεται μεσοθωράκιο, στο οποίο βρίσκεται η καρδιά και τα μεγάλα αγγεία. Η βάση του πνεύμονα έρχεται σε επαφή με το διάφραγμα, το οποίο είναι ο βασικός αναπνευστικός μυς, χωρίς την ύπαρξη του οποίου θα ήταν αδύνατη η αναπνοή, η δε λειτουργία της αναπνοής ελέγχεται από το αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου. Εξωτερικά οι πνεύμονες περιβάλλονται από ένα διπλό υμένα, τον υπεζωκότα. Ο υπεζωκότας αποτελείται ουσιαστικά από δύο μεμβράνες, μία εσωτερική και μία εξωτερική, που ονομάζονται πέταλα. Μεταξύ των πετάλων βρίσκεται η υπεζωκοτική κοιλότητα.

 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Α.ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 1. Οξεία βρογχίτιδα: Γενικές Πληροφορίες

Πρόκειται για την ελαφρύτερη μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού. Τα αίτια της είναι συνήθως ιογενή, ως επιπλοκή μετά από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (μύτη, στόμα, ρινοφάρυγγας, λάρυγγας). Το κύριο σύμπτωμά της είναι ο βήχας –συνήθως παραγωγικός- ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και πυρετός. Για την θεραπεία της απαιτείται ανάπαυση, αντιβηχικά και σπανιότερα αντιβιοτικά.

 1. Χρόνια βρογχίτιδα : Γενικές Πληροφορίες

Η χρόνια βρογχίτιδα έχει βαρύτερη κλινική εικόνα από την οξεία βρογχίτιδα. Παρατηρείται παραγωγικός βήχας για πάνω από 3 μήνες για 2 συνεχόμενα χρόνια.

Η χρόνια βρογχίτιδα μπορεί να έχει ως αίτιο την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Τα αίτια είναι κυρίως μικροβιακά και για αυτό το λόγο στην θεραπευτική αντιμετώπισή της σημαντικό ρόλο έχουν τα αντιβιοτικά καθώς και τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά.

 Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο για ασφάλιση σχετικά με την βρογχίτιδα:

 • Πόσο συχνά συμβαίνουν περιστατικά βρογχίτιδας.
 • Ποια ήταν η τελευταία φορά που συνέβη περιστατικό βρογχίτιδας.
 • Αν απαιτήθηκε νοσηλεία ως επείγον περιστατικό, αν ναι ζητείται το αναλυτικό σημείωμα του νοσοκομείου.
 • Ποια φάρμακα και πόσο συχνά τα λαμβάνει (ζητείται η ονομασία των φαρμάκων και η δοσολογία).
 • Αν έχει κάνει χρήση κορτιζόνης και πόσο συχνά.
 • Αν έχει υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις όπως σπιρομέτρηση, αέρια αίματος κ.λ.π. (αν ναι ζητούνται τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων).
 1. Πνευμονία: Γενικές Πληροφορίες

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει τους πνεύμονες σε συχνότητα 8-15 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα, χαρακτηρίζεται από εποχική κατανομή γιατί τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται τους χειμερινούς μήνες. Η πνευμονία προσβάλλει κυρίως άτομα με εξασθενημένη αμυντική λειτουργία του οργανισμού, οφείλεται δε τόσο σε μικρόβια όσο και σε ιούς.

Τα κύρια συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η πνευμονία είναι ο υψηλός πυρετός και ο βήχας. Άλλα συμπτώματα είναι πόνος στα πλευρά, δηλαδή πόνος που "κόβει την ανάσα", η κακουχία, η απόχρεμψη που μερικές φορές συνοδεύεται από αιμόφυρτα πτύελα, η δύσπνοια κ.λ.π.

Η θεραπεία της πνευμονίας στηρίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών. Συνήθως αντιμετωπίζεται στο σπίτι αλλά σε βαρύτερες μορφές απαιτείται νοσηλεία.

Οι επιπλοκές που συνοδεύουν την πνευμονία είναι κυρίως το εμπύημα, δηλαδή η εμφάνιση πύου στην υπεζωκοτική κοιλότητα (πλευρίτιδα) και ο πνευμοθώρακας. Οι επιπλοκές αυτές χρειάζονται απαραίτητα νοσηλεία.

 Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο για ασφάλιση σχετικά με την πνευμονία:

 • Πότε ήταν η τελευταία φορά που προσβλήθηκε από πνευμονία.
 • Ποια ήταν η θεραπευτική αντιμετώπιση (ονομασία φαρμάκων – δοσολογία).
 • Αν πραγματοποιήθηκε νοσηλεία (αν ναι, ζητείται το αναλυτικό σημείωμα του Νοσοκομείου και αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων).
 • Αν υπάρχουν και άλλα επεισόδια πνευμονίας στο παρελθόν, αν ναι ζητούνται οι ημερομηνίες που συνέβησαν και ποια ήταν η θεραπευτική αντιμετώπιση
 1. Φυματίωση: Γενικές Πληροφορίες

Η φυματίωση είναι μεταδοτική λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο Μυκοβακτηρίδιο της Φυματίωσης. Αν και προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, είναι δυνατό να επεκταθεί και να προσβάλλει άλλα μεμονωμένα όργανα.

Τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι ειδικά και εξαρτώνται από την έκταση και τη μορφή της νόσου. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις η νόσος διαπιστώνεται τυχαία κατά τη διάρκεια ακτινολογικού ελέγχου που γίνεται για άλλη αιτία. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: Βήχας, αιμόπτυση, πυρετός, εφίδρωση, απώλεια βάρους, καταβολή δυνάμεων, πλευριτικός πόνος, βράγχος φωνής, δύσπνοια.

Η θεραπεία της απαιτεί ειδικά αντιβιοτικά σε συνδυασμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το ένα έτος.

 Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο για ασφάλιση σχετικά με τη φυματίωση:

 • Πότε εκδηλώθηκε η πάθηση.
 • Αν φυματίωση εντοπίζεται στους πνεύμονες ή σε άλλο όργανο του οργανισμού π.χ. νεφρούς κ.λ.π.
 • Ποια είναι/ήταν η φαρμακευτική αγωγή και η δοσολογία αυτής.
 • Αν έχει πραγματοποιηθεί νοσηλεία, ζητείται το αναλυτικό σημείωμα του Νοσοκομείου.
 • Ζητούνται ιατρικές εξετάσεις (που συνήθως πραγματοποιούνται από τον ασθενή) όπως, ακτινογραφία ή αξονική θώρακος, υπερηχογράφημα ή αξονική άνω-κάτω κοιλίας, αιματολογικές –βιοχημικές εξετάσεις αίματος, δερμοαντίδραση Mantoux, καλλιέργεια πτυέλων.

Β.ΑΣΘΜΑ: Γενικές Πληροφορίες

Το άσθμα είναι μία χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η δύσπνοια.  Συνολικά εκτιμάται ότι το 7,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, 6% των ενηλίκων και 10% των παιδιών, έχει άσθμα. Το άσθμα οφείλεται σε φλεγμονή των αεραγωγών δηλαδή των βρόγχων. Το άσθμα ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί διακρίνεται σε:

 • Αλλεργικό άσθμα που συνήθως είναι εποχικό και οφείλεται κυρίως στην επίδραση διαφόρων παραγόντων που προέρχονται από το περιβάλλον και λέγονται αλλεργιογόνα.
 • Ενδογενές ή μη αλλεργικό άσθμα στο οποίο δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας που να θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκλησή του αλλά μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως το έντονο stress, σε έντονη φυσική άσκηση, σε λοιμώξεις του αναπνευστικού κ.λ.π.. Πολλές φορές το άσθμα έχει ισχυρό κληρονομικό υπόβαθρο.
 • Το επαγγελματικό άσθμα. Η μορφή αυτή του άσθματος εμφανίζεται σε άτομα που έρχονται σε επαφή με διάφορες εισπνεόμενες ουσίες που σχετίζονται με το επαγγελματικό περιβάλλον (π.χ. αλεύρι σε αρτοποιούς, σκόνη ξύλου σε μαραγκούς, βαφές χρωμάτων σε βαφείς κ.λ.π.).

Το άσθμα εκδηλώνεται με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

βήχας, συρίττουσα αναπνοή («γατάκια»), δύσπνοια, συσφυγκτικό αίσθημα στον θώρακα ή και θωρακικό πόνο κατά την αναπνοή.

Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο για ασφάλιση σχετικά με το άσθμα:

 • Αν γνωρίζει την αιτία που προκαλεί το άσθμα, αν δηλαδή είναι αλλεργικής ή άλλης αιτιολογίας και πότε εμφάνισε τα συμπτώματα για πρώτη φορά.
 • Πόσο συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα και πότε ήταν η τελευταία φορά.
 • Αν πραγματοποιήθηκε ποτέ νοσηλεία, αν ναι, ζητείται το αναλυτικό σημείωμα του Νοσοκομείου.
 • Ποια είναι τα φάρμακα που λαμβάνει και με ποια συχνότητα (ζητούνται η ονομασία των φαρμάκων και η δοσολογία).
 • Αν έχει κάνει χρήση κορτιζόνης και πόσο συχνά.
 • Αν έχει υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις όπως π.χ. πρόσφατη ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος, σπιρομέτρηση. Αν ναι ζητούνται τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.

 Γ. ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ: Γενικές Πληροφορίες

Ως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) περιγράφεται μια ομάδα παθήσεων του αναπνευστικού, όπως η Χρόνια Βρογχίτιδα ή και το Εμφύσημα, οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό τον προοδευτικό περιορισμό της ροής του αέρα στους βρόγχους, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αναπνοή – δύσπνοια.

Ο βασικός παράγοντας που προκαλεί ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Το 90% περίπου των πασχόντων από ΧΑΠ είναι ή ήταν καπνιστές. Για το υπόλοιπο 10% ευθύνεται το παθητικό κάπνισμα, η ενδοοικιακή ρύπανση, κυρίως από καύση ξύλων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, και κάποια επαγγέλματα. Από το συνολικό αριθμό των καπνιστών προσβάλλεται το 8-15%, που σημαίνει ότι δεν αναπτύσσουν όλοι οι καπνιστές ΧΑΠ, υποδηλώνοντας ότι γενετικοί παράγοντες τροποποιούν τους κινδύνους για κάθε άτομο.

Στην Ελλάδα, το 8,4% περίπου του πληθυσμού ηλικίας άνω των 35 ετών πάσχουν από ΧΑΠ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ΧΑΠ είναι η μόνη αιτία θανάτου, της οποίας τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται. Είναι η 4η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως σήμερα και αναμένεται να ανέβει στην 3η θέση το 2020. Αποτελεί λοιπόν μια σύγχρονη μάστιγα.

Στα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνονται η έντονη απόχρεμψη και ο βήχας, η καθημερινή δύσπνοια και οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η δύσπνοια σταδιοποιεί ουσιαστικά τη νόσο ανάλογα με τον βαθμό που επηρεάζει την καθημερινότητα του πάσχοντος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασθενής αδυνατεί να κάνει μερικά βήματα λόγω της δύσπνοιας.

 Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο για ασφάλιση σχετικά με την ΧΑΠ:

 • Από πότε διαγνώσθηκε η ΧΑΠ.
 • Αν ήταν ή είναι καπνιστής (για πόσα χρόνια και αριθμός ημερήσιας κατανάλωσης καπνού).
 • Ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει (ζητείται η ονομασία φαρμάκων και η δοσολογία).
 • Αν πραγματοποιήθηκε ποτέ νοσηλεία, αν ναι ζητείται το αναλυτικό σημείωμα του Νοσοκομείου.
 • Αν έχει υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις όπως π.χ. πρόσφατη ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος, σπιρομέτρηση. Αν ναι ζητούνται τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.

Δ. ΠΝΕΥΜΟΘΩΡΑΚΑΣ: Γενικές Πληροφορίες

Ως πνευμοθώρακας ορίζεται η παρουσία αέρα μεταξύ των δύο πετάλων του υπεζωκότα. Ο αέρας που αθροίζεται στην υπεζωκοτική κοιλότητα προκαλεί πίεση στους πνεύμονες, διαταράσσοντας την διαδικασία της ανταλλαγής των αερίων και μειώνοντας την οξυγόνωση του αίματος.

Ο πνευμοθώρακας, ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί, διακρίνεται σε αυτόματο και τραυματικό. Ο αυτόματος πνευμοθώρακας διακρίνεται σε πρωτοπαθή (παρατηρείται συνήθως σε υγιή άτομα και οφείλεται σε ρήξη αερώδους πνευμονικής φυσαλίδας) και σε δευτεροπαθή (παρατηρείται σε άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστική νόσο, κακοήθειες κ.λ.π.).

Τα κυριότερα συμπτώματα του πνευμοθώρακα είναι: Οξύς θωρακικός πόνος που επιδεινώνεται με τις αναπνευστικές κινήσεις, δύσπνοια, συσφιγκτικό άλγος στο θώρακα, ταχυκαρδία, εύκολη κόπωση, κυάνωση, εργώδης αναπνοή και εφίδρωση.

Η θεραπεία του πνευμοθώρακα είναι συνάρτηση της βαρύτητάς του. Στις ελαφρές περιπτώσεις δεν χρειάζεται παρέμβαση, απλά παρακολούθηση ενώ στις βαρύτερες απαιτείται χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία.

Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο για ασφάλιση σχετικά με τον πνευμοθώρακα:

 • Πότε υπέστη πνευμοθώρακα.
 • Αν γνωρίζει το είδος του πνευμοθώρακα.
 • Αν για τη θεραπεία του έχει πραγματοποιηθεί νοσηλεία. Αν ναι ζητείται το αναλυτικό σημείωμα του Νοσοκομείου.
 • Αν αντιμετωπίσθηκε με φαρμακευτική αγωγή (είδος φαρμάκων και δοσολογία αυτών).
 • Ζητείται ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος .

ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ: Γενικές πληροφορίες

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κατά τη διαταραχή αυτή η αναπνοή του ανθρώπου γίνεται πολύ ρηχή ή σταματάει εντελώς για χρονική διάρκεια που μπορεί να κυμαίνεται από 10 – 15 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να επαναλαμβάνονται περισσότερο από 10 φορές την ώρα.

Κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας η ποσότητα του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα μειώνεται σε τέτοια βαθμό, που διαταράσσεται η οξυγόνωση οργάνων, όπως είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά.

Η συχνότερη μορφή υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική και εμφανίζεται σε παχύσαρκους ανθρώπους στους οποίους η ρίζα της γλώσσας αποφράσει την αεροφόρο οδό κατά την διάρκεια του ύπνου. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως παρουσιάζουν και ροχαλητό, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι όποιος ροχαλίζει έχει και υπνική άπνοια.

Άλλη μορφή υπνικής άπνοιας είναι η κεντρικού τύπου, που συμβαίνει σε ανθρώπους που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή πάσχουν από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια ή είναι προχωρημένης ηλικίας. Στην κεντρικού τύπου άπνοια δεν υπάρχει απόφραξη, αλλά το κέντρο της αναπνοής σταματάει να στέλνει τα περιοδικά σήματα στους θωρακικούς μύες και στο διάφραγμα για να πραγματοποιηθεί η λειτουργία της αναπνοής.

Η υπνική άπνοια αν δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε έναν αυξανόμενο αριθμό προβλημάτων υγείας, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, κατάθλιψη, έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κόπωση με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.

Η θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας για τους παχύσαρκους επέρχεται αυτόματα με την απώλεια βάρους. Άλλη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η χρήση συσκευής θετικής πίεσης CPAP, ή χειρουργική (αφαίρεση του ιστού που προκαλεί την απόφραξη στο πίσω μέρος του στόματος). Στην περίπτωση της κεντρικού τύπου άπνοιας η μόνη λύση είναι η υποβοήθηση της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου με περισσότερο πολύπλοκες συσκευές, τους σερβοαναπνευστήρες.

Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο για ασφάλιση σχετικά με την υπνική άπνοια:

 • Πότε διαγνώστηκε η υπνική άπνοια και με ποιο τρόπο.
 • Αν έχει υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις όπως μελέτη ύπνου, καρδιολογικό έλεγχο, αν ναι ζητούνται τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
 • Αν έχει υποβληθεί ή υποβάλλεται σε κάποιου είδους θεραπεία, π.χ. αν χρησιμοποιεί βοηθητική αναπνευστική συσκευή, ή αν έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή άλλου είδους θεραπεία.
Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

2 απαντήσεις στο Underwriter ζωής: Νοσήματα του αναπνευστικού

 1. […] εδώ για τα νοσήματα κυκλοφορικού, εδώ για τα νοσήματα αναπνευστικού, εδώ για τα νοσήματα […]

 2. Ο/Η Μαρια λέει:

  Γειά σας.Είμαι 23 χρονών και έχω χαμηλό σίδηρο μετά από αιματολογική εξετάσεις και παίρνω σίδηρο.
  Τους τελευταίους 6 μήνες έχω πάθει 3εις φορές οξεια βροχγιτιδα. 1η φορά το ότι μωρή. 2η το Γενάρη και 3η 20 του Μάρτη. Την τελευταία φορά είχε φρικτό υπάρχει πόνους στο στήθος και όλες τις φορές είχα και αίμα. Ο γιατρός μου συνέστησε και τις 3 φορές αντιβιοτικά λόγω μόλυνσης όπως μου είπε. Την 3η φορά Μάλιστα των ρώτησα αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και με είπε όχι λόγω πυου ,εσείς τη γνώμη εχετε;,πρέπει να πινω αντιβιιωση; και να σας αναφέρω ότι κάνω κουραστική δουλειά και αν και φαίνεται περίεργο το έπαθα και τις 3 φορες μετα απο υπερβολικη ψυχωσοματικη πίεση. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες τα νέα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας της Eurolife ERΒ

Η Eurolife ERB Ασφαλιστική επανασχεδίασε τις λύσεις που προσφέρει για την ασφάλιση κατοικίας, με βάση τη σταθερή επιδίωξή της να...

Close