Skip to content

Unit Linked και λοιποί κλάδοι ανεβάζουν την παραγωγή

  • Αυξημένη κατά 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, εμφανίζεται η συνολική παραγωγή στο α’ δίμηνο 2021, η οποία διαμορφώνεται στα 713,849 εκατ. ευρώ 
  • Μειωμένη η παραγωγή αυτοκινήτου κατά 6,8% λόγω lockdowns και υποτιμολόγησης 

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι μεταβολές παραγωγής που δημοσίευσε η ΕΑΕΕ έχουν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Συγκρίνουν τους δύο μήνες πανδημίας (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2021) με τους περυσινούς αντίστοιχους μήνες που δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η πανδημία και τα lockdowns στην Ελλάδα. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι εν μέσω πανδημίας, οι ασφαλιστικές καταφέρνουν ή να διατηρήσουν την παραγωγή τους σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 είτε και να την αυξήσουν (με νέα παραγωγή ή τιμολογιακές αυξήσεις).

Τα unit linked τροφοδοτούν την άνοδο στον κλάδο Ζωής

Ο κλάδος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται (13,2%) στα 351,252 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μεγάλης αύξησης και των unit linked (31,1%) και των κλασσικών προϊόντων ζωής με τα προσαρτήματά τους που διαμορφώθηκαν στα 233,742 εκατ. Ευρώ (9,2%).

Τα unit linked είναι αυτά που δίνουν ώθηση στον κλάδο ζωής και δείχνει ότι οι ασφαλιστικές αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο και τα επενδυτικά προϊόντα τους και τις συνέργειες με τις τράπεζες. Τα χαμηλά επιτόκια συντηρούν την άνοδο των επενδυτικών-ασφαλιστικών προϊόντων για όσο διάστημα κρατήσει η τάση αυτή. Επίσης είναι σαφές πλέον ότι στα unit linked εισέρχονται εκτός από ιδιώτες και εταιρείες που θέλουν να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προϊόντα. Επίσης η ανοδική τάση για τα προϊόντα unit linked διαμορφώθηκε ιδιαίτερα την περίοδο που η ελληνική και οι ξένες κεφαλαιαγορές έκαναν ράλι σε μετοχές και ομόλογα, δηλαδή από τον Αύγουστο 2020 και μέχρι σήμερα. Ωστόσο επειδή η άνοδος των μετοχών και των ομολόγων δεν θα διαρκέσει για πάντα, οι ασφαλιστικές ετοιμάζουν νέα προϊόντα τα οποία θα λειτουργήσουν ως εναλλακτικές προτάσεις.

Πολύ καλή η αντίδραση των προϊόντων Γενικών Ασφαλίσεων

Ιδιαίτερα θετική είναι η αντίδραση των προϊόντων Γενικών Ασφαλίσεων στο α’ δίμηνο 2021 καθώς επέστρεψαν με άνοδο (1,2%) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 που δεν είχαμε lockdowns.  Oι ασφαλίσεις κατά ζημιών διαμορφώθηκαν στα 362,597 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 113,195 ήταν ασφάλιστρα αυτοκινήτου μειωμένα κατά 6,8% σε σχέση με το περυσινό α’ δίμηνο και λόγω των lockdowns αλλά και λόγω της συνέχισης της υποτιμολόγησης που ακολουθούν αρκετές ασφαλιστικές για λόγους μάρκετινγκ και προσέγγισης πελατείας.

Ταυτόχρονα, διακρίνεται η πολιτική διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους στις Γενικές Ασφαλίσεις με τους λοιπούς κλάδους (περιουσία, πυρός κά) να καταγράφουν νέα άνοδο παραγωγής (5,3%).  Στην αύξηση παραγωγής των Γενικών Ασφαλίσεων θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι περιλαμβάνονται οι κλάδοι ατυχημάτων και ασθενειών που ουσιαστικά είναι ο παλαιός κλάδος ζωής. Ο κλάδος ατυχημάτων είχε μία μικρή υποχώρηση παραγωγής (-2,3%) και ο κλάδος ασθενειών άνοδο 10,3%.  Η άνοδος αυτή προήλθε και από νέα παραγωγή υγείας αλλά και από τις τιμολογιακές αυξήσεις. Ο κλάδος πυρός και φυσικών καταστροφών καταγράφει αύξηση 4,2% στα 57,7 εκατ. ευρώ, πράγμα που δείχνει μία ωρίμανση των ασφαλισμένων μπροστά στους κινδύνους που φέρνουν οι φυσικές καταστροφές.

Η άνοδος των καταθέσεων διευκολύνει και την ασφαλιστική αγορά

Οι καταθέσεις το 2020 αυξήθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ περίπου. Αυτά τα κεφάλαια βοηθούν την ασφαλιστική αγορά αφού (ένα μικρό) μέρος εξ’ αυτών τοποθετείται είτε σε προϊόντα unit linked είτε σε συμβόλαια υγείας είτε σε Γενικές Ασφαλίσεις. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη εάν καταφέρει η ασφαλιστική αγορά να αξιοποιήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα που δεν ικανοποιείται από τα λυμφατικά τραπεζικά επιτόκια.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *