Το μέλλον της Αγοράς περνά από την εκπαίδευση

8 Φεβρουαρίου 2017

"Χωρίς εκπαίδευση, την ώρα που αλλάζουν όλα, δεν θα πάμε καλά, ούτε σαν κλάδος, ούτε σαν ΕΙΑΣ, για αυτό οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να το στηρίζουν, όπως κάνει η Ένωση, η οποία ήταν και θα είναι πάντα δίπλα του", είπε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στην τελετή απονομής πτυχίων του κύριου θεσμικού φορέα εκπαίδευσης ασφαλιστικών θεμάτων της χώρας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Επι ποδός προκειμένου να υποδεχθεί τη νέα σοδειά σπουδαστών, είναι αυτήν την περίοδο το ΕΙΑΣ. Από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά ξεκινούν όλα τα μεγάλα προγράμματα (EDI, Mini MBA, αλλά και το ολοκαίνουργιο "European Insurance Intermediary", το πρώτο που προσφέρει την "ευρωπαϊκή " πιστοποίηση Eficert.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΙΑΣ Γιάννης Παπακωνσταντίνου προσκλήθηκε και έγινε μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης του Eficert, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χρηματοοικονομικής Πιστοποίησης

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΙΑΣ Γιάννης Παπακωνσταντίνου προσκλήθηκε και έγινε μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης του Eficert, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χρηματοοικονομικής Πιστοποίησης

Παράλληλα "τρέχουν" διάφορα σεμινάρια  ("Είσπραξη οφειλών στην Κρίση" στις 23/2 και "Lean Μεθοδολογία Εργασίας" την 1/3) ή βραχυχρόνια προγράμματα όπως ο κύκλος EIAS Certified Specialist, ο οποίος παρέχει εξειδίκευση ανά κλάδο. Μετά την περυσινή επιτυχία συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά σε διάφορους κλάδους, ζωής, γενικών, υγείας και αντασφάλισης. Αρχές του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για τον κλάδο αυτοκινήτου, στη συνέχεια για την αστική ευθύνη και τον Μάιο για την αντασφάλιση. Ανάλογα προγράμματα ετοιμάζονται και για τον κλάδο μεταφορών και σκαφών αλλά και για την κυβερνοασφάλιση.

"Όταν σταματάς να μαθαίνεις, είσαι γέρος. Ανεξάρτητα από το αν είσαι 20 ή 80 ετών! Εύχομαι σε όλους, να μείνετε για πάντα νέοι!", είπε η Πρόεδρος του ΕΙΑΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Das Hellas, Νάντια Σταυρογιάννη στην τελετή αποφοίτησης

"Όταν σταματάς να μαθαίνεις, είσαι γέρος. Ανεξάρτητα από το αν είσαι 20 ή 80 ετών! Εύχομαι σε όλους, να μείνετε για πάντα νέοι!", είπε η Πρόεδρος του ΕΙΑΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Das Hellas, Νάντια Σταυρογιάννη στην τελετή αποφοίτησης

Βεβαίως την παράσταση φέτος θα κλέψει το European Insurance Intermediary, εν συντομία (E.I.I.) μιας και πρόκειται για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα που πιστοποιήθηκε από τον EFICERT, τον "Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματοοικονομικής Πιστοποίησης".

Προηγούμενα "εγχειρήματα" αποδείχθηκαν, ως γνωστόν φρούδα, όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν γιατί φέτος, η επιτυχία για το ΕΙΑΣ είναι διπλή:

Μαζί με την πιστοποίηση του προγράμματος, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΙΑΣ κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου προσκλήθηκε και έγινε μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης του έγκυρου οργανισμού.

Στον οποίο γίνονται μέλη τα Εθνικά Ινστιτούτα Ασφαλιστικών Σπουδών των ευρωπαϊκών κρατών (επί του παρόντος 20 χώρες είναι μέλη).

Στον EFICERT, όπως και στον EIET (European Insurance Education & Training) μετέχουν ως μέλη τα εθνικά ινστιτούτα που έχουν την ευθύνη για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ασφάλιση στη χώρα τους.

Ο EFICERT έχει θέσει κοινά, υψηλού επιπέδου standards πιστοποίησης για εργαζόμενους και διαμεσολαβητές στην ασφαλιστική βιομηχανία στην Ευρώπη. Κάθε χώρα που το επιθυμεί, αναπτύσσει προγράμματα που υπακούν στις προδιαγραφές και στη συνέχεια τα θέτει προς έγκριση στον Οργανισμό ώστε όσοι τα παρακολουθήσουν, να λάβουν την συγκεκριμένη πιστοποίηση που αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πέντε μήνες εξεταζόταν ο φάκελος της Ελλάδας, (σειρά έχουν οι φάκελοι Ιρλανδίας και Νορβηγίας όπως μάθαμε) τον οποίο σχεδίασε εξ ολοκλήρου το ΕΙΑΣ με βάση βεβαίως τις προδιαγραφές. Μάλιστα τον Νοέμβριο μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τα γραφεία του στην Αθήνα και τελικά τον Δεκέμβριο, δόθηκε και επίσημα η πολυπόθητη έγκριση.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο και βεβαίως και στον Διευθυντή Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι γνωστό ότι επί των ημερών του το ΕΙΑΣ "άνθησε" μετά από μια δύσκολη, παρατεταμένη περίοδο μαρασμού που λίγο έλειψε να το οδηγήσει σε λουκέτο και συνεχίζει πλέον μια λαμπρή πορεία, οικονομικά αυτόνομο, με νέα προγράμματα, νέες δομές και υποδομές, εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση περιεχομένου σπουδών.

Το πρόγραμμα European Insurance Intermediary είναι αρκετά μεγάλο, διαρκεί πέντε μήνες, και παρέχει πλήρη και ολοκληρωμένη κατάρτιση σε Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές  όλων των κατηγοριών, με εμπειρία ενός έτους και άνω. Θα πραγματοποιηθεί στο ΕΙΑΣ αλλά προσφέρεται και η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί και ενδοεταιρικά.

ΕΙΑΣ 2016:

119 προγράμματα (+34% από την περυσινή χρονιά)

3083 συμμετοχές (+51% από την περυσινή χρονιά)

Το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα με την σφραγίδα του Eficert, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χρηματοοικονομικής Πιστοποίησης, είναι δημιούργημα του ΕΙΑΣ.  Πρόκειται για το πρόγραμμα European Insurance Intermediary (E.I.I.), το οποίο "στήθηκε" με βάση τις προδιαγραφές  του Οργανισμού.

Φέτος θα συνεχιστεί για τρίτη χρονιά η συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 3 Απριλίου θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος μαθημάτων για το δίπλωμα Business Administration - σε περίπου ένα μήνα θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση ώστε να ξεκινήσει η υποβολή συμμετοχών.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η δημιουργία πλατφόρμας  e-learning (δια αποστάσεως εκπαίδευση). Στην πλατφόρμα αυτή θα ενταχθούν νέα σεμινάρια αλλά και προγράμματα επαναπιστοποίησης ενώ ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται και webinars (διαδικτυακά σεμινάρια).

"Ο αγώνας είναι συνεχής γιατί όσο καλά και να πας μία χρονια τίποτα δεν είναι δεδομένο για την επόμενη" δήλωσε πρόσφατα στην τελετή απονομής πτυχίων ο Γ. Παπακωνσταντίνου. "Πρέπει να πείθουμε και τις ασφαλιστικές εταιρείες για τους εργαζομενούς τους αλλά και τους Διαμεσολαβητές ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουν χρόνο και χρήμα στη γνώση και την εκπαίδευση, που είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ".

Την περυσινή χρονιά πάντως ήταν πολλοί οι Διαμεσολαβητές που παρακολούθησαν προγράμματα όχι μόνο βραχυχρόνια αλλά και ετήσια, όπως το EDI, με δική τους πρωτοβουλία, πληρώνοντας ένα σημαντικό ποσό από την τσέπη τους.

Στόχος του ΕΙΑΣ είναι βεβαίως να συμβαδίζει με τις τάσεις και τις εξελίξεις της εποχής και η αλήθεια είναι, όπως και η νέα του Πρόεδρος, Νάντια Σταυρογιάννη, τόνισε στην ίδια εκδήλωση, ότι τα τελευταία χρόνια το έχει καταφέρει: επανασχεδιάστηκαν τα προγράμματα, εκσυγχρονίστηκαν οι διαδικασίες, διευρύνθηκαν οι συνεργασίες και με δημόσιους και με ιδιωτικούς φορείς ανωτάτης εκπαίδευσης.

Οι νέες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, οι διεθνείς εξελίξεις, οι αλλαγές στις ανάγκες, η ψηφιοποίηση, τα νέα καναλια προβολής και διανομής, οι ανακατατάξεις στη συνθεση της αγοράς δημιουργούν απαιτητικές συνθήκες εργασίας, έναντι στις οποίες το μόνο "όπλο" είναι η διαρκής εκπαίδευση, ενημέρωση και κατάρτιση, είπε η Πρόεδρος και δανειζόμενη τα λόγια του Χένρυ Φόρντ, ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, κατέληξε, απευθυνόμενη στους σπουδαστές: "Όταν σταματάς να μαθαίνεις, είσαι γέρος. Ανεξάρτητα από το αν είσαι  είσαι 20 ή 80 ετών! Εύχομαι σε όλους, να μείνετε για πάντα νέοι!"

"Χωρίς εκπαίδευση, την ώρα που αλλάζουν όλα, δεν θα πάμε καλά, ούτε σαν κλάδος, ούτε σαν ΕΙΑΣ, για αυτό οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να το στηρίζουν, όπως κάνει η Ένωση, η οποία ήταν και θα είναι πάντα δίπλα του", είπε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Οι δυναμικές αλλάζουν πολύ γρήγορα και οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν, συμπλήρωσε. Αν το ΕΙΑΣ συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις, τότε σίγουρα έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του. Η φοίτηση στο ΕΙΑΣ, είναι επένδυση και στο προσωπικό μέλλον του καθενός αλλά και στο μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, κατέληξε.

Χρ. Μωρ.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
ΕΟΠΥΥ: Ρίχνει "κόφτη" στις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς  

"Κόφτη" και στις ελεύθερες επισκέψεις σε γιατρούς βάζει, στο βωμό της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, το σχέδιο του μνημονίου...

Close