Skip to content

Εκατομμύρια δαπανούν οι ασφαλιστικές για να επηρεάσουν Κυβερνήσεις

Τεράστια ποσά επενδύονται στο “lobbying” από κορυφαίες πολυεθνικές του ασφαλιστικού κλάδου, σε μια προσπάθεια να «επηρεάσουν» το έργο των νομοθετών σε θέματα μείζονος σημασίας για την αγορά.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Σαρανταδύο εκατομμύρια δολάρια δαπάνησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το πρώτο εξάμηνο του 2018 στο περίφημο lobbying, ποσό ελαφρώς χαμηλότερο (!) από τον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς (2017). Από το 2015 έως σήμερα, υπολογίζεται πως ο μέσος όρος των κεφαλαίων που προορίζεται για lobbying, φτάνει τα 160 εκατ. ετησίως στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται το OpenSecrets.org.

Φαίνεται πως παρά τις ποικίλες αντιδράσεις έναντι στη συγκεκριμένη τακτική, τα ποσά που επενδύονται παραμένουν τεράστια, ειδικά στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη βέβαια, η «λογική» του lobbying δεν είναι αποδεκτή. Οι επαφές – διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της πολιτικής απο διάφορες ομάδες που προωθούν τα συμφέροντά τους,  έχουν επίσημη, θεσμοθετημένη μορφή και πραγματοποιούνται  από τα συνδικάτα, απο επαγγελματικές ενώσεις,  φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά απο βουλευτές. Το “επαγγελματικό lobbying” δεν θεωρείται αποδεκτή πρακτική, πολιτικά και ηθικά, οπότε εφαρμόζεται παρασκηνιακά.

Πάντως στο εξωτερικό οι μεγάλες ασφαλιστικές χρηματοδοτούν κυβερνήσεις κανονικά. Χρονιά ορόσημο αποτέλεσαν οι εκλογές του 2012 στις ΗΠΑ, όταν ο ασφαλιστικός κλάδος συνεισέφερε με το ποσό ρεκόρ των 58,7 εκατ. δολ. σε ομοσπονδιακά κόμματα, υποψηφίους και λοιπές ομάδες «εξωτερικών συνεργατών». Από τα σχεδόν 55 εκατομμύρια δολάρια που κατευθύνθηκαν στα κόμματα και τους υποψηφίους, το 68% κατευθύνθηκε στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι και παραμένουν για αρκετά μεγάλο διάστημα οι βασικοί αποδέκτες των «δώρων» που εξασφαλίζει η ασφαλιστική αγορά.

Ασφάλιση Υγείας
Σύμφωνα με το OpenSecrets.org, ο σχεδιασμός για προσιτή περίθαλψη και μειωμένες τιμές, ο οποίος νομοθετήθηκε τελικά το 2010, επέφερε σημαντική αλλαγή στον κλάδο των ασφαλίσεων υγείας. Ωστόσο, ενώ όταν ο νόμος ήταν προς επεξεργασία οι ασφαλιστικές δήλωναν υπερ του, «κάτω από το τραπέζι», ενεργούσαν εναντίον του!

Μάχη με τις φαρμακευτικές για την επικράτηση των γενόσημων
Μείζον ζήτημα για τις ασφαλιστικές εταιρείες εξακολουθούν να αποτελούν οι αποζημιώσεις στα ιδιωτικά προγράμματα Υγείας. Φτηνότερα φάρμακα σημαίνει και συγκράτηση τιμών στα ασφαλιστικά προγράμματα για του ιδιώτες και κατ’ επέκταση ευκολότερη διείσδυση στην αγορά. Τα επιπλέον κόστη στις ανατιμήσεις των φαρμάκων έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του καταναλωτή και πιθανόν «αποστροφή» στην ιδιωτική ασφάλιση εφόσον καταστεί υπερβολικά ακριβή.
Στις προθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η χρήση των λιγότερο δαπανηρών φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα γενόσημα, προκειμένου να διατηρείται χαμηλά το κόστος. Παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκουν τρόπους να προωθούν τα ακριβά τους φάρμακα, καθώς οι επενδύσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών παραμένουν αξιόλογες από την επιστημονική κοινότητα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *