Skip to content

Αργολίδα: “Οι εταιρείες πρέπει να ασχοληθούν” 

Να σταματήσει το “part time”, να εφαρμόζονται τα θεσμικά πλαίσια λειτουργίας και εποπτείας και οι εταιρείες να ασχοληθούν περισσότερο με την περιφέρεια, που έχει ειδικές ανάγκες και εκπαιδευτικές αλλά και προϊοντικές, ζητούν, μιλώντας στο Underwriter.gr  οι Διαμεσολαβητές της Αργολίδας.  Σημειώνουν μεν αύξηση ενδιαφέροντος στον κλάδο Υγείας αλλά η αλήθεια είναι ότι στην τελική “σκάβουν για να μπορέσουν να υπάρχουν”. Διαβάστε το ενδιαφέρον ρεπορτάζ:

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Πύλη Λεόντων - Μυκήνες
Πύλη Λεόντων – Μυκήνες

Διψά για νέο και μορφωμένο “αίμα”, αλλά και για ασφαλιστικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κατοίκων της, που δεν μπορούν να είναι οι ίδιες με εκείνες των κατοίκων της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, η ασφαλιστική αγορά της Αργολίδας, όπως μας επισημαίνουν οι εκπρόσωποί της.

Με την τοπική οικονομία, εξάλλου, να στηρίζεται επί το πλείστον στην κατά πολύ μειωμένη – σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή – αγροτική παραγωγή (κυρίως εσπεριδοειδή και ελιές) και τον τουρισμό και χωρίς σοβαρή μεταποίηση, η τοπική ασφαλιστική αγορά εμφανίζει σημάδια κόπωσης, παρά την αύξηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για προγράμματα Υγείας.

Κεφαλάρι Αργολίδας
Κεφαλάρι Αργολίδας

Αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης του τοπικού πληθυσμού και της ζήτησης για προγράμματα Υγείας, λόγω της ανησυχίας των νέων για το μέλλον τους, διαπιστώνει ο διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Άργος, κ.Διονύσης Τραγούδας (έδρα Πάτρα και υποκαταστήματα σε Άργος και Μεσολόγγι), αλλά και ανησυχία του κλάδου λόγω της ακυρωσιμότητας, καθώς ήδη πελάτες δεν μπορούν να συντηρήσουν συμβόλαια, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων τους.

Για συνταξιοδοτικά προγράμματα υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον επίσης, όχι όμως τόσο έντονο όσο για Υγεία, ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι το 2017 το ενδιαφέρον για συμβόλαια συνταξιοδοτικών προγραμμάτων  θα ενταθεί λόγω των σχετικών πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων.

Επίδαυρος
Επίδαυρος

Το κύριο πρόβλημα-ζητούμενο της Αργολίδας, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τραγούδα, όπως γενικότερα στην ελληνική περιφέρεια, είναι ότι “πρέπει να υπάρξει  ενδιαφέρον από τις εταιρείες στο να υποστηριχθεί το δίκτυο το τοπικό. Υπάρχουν διάφορες ιδέες-τρόποι. Εάν υπάρχουν σήμερα 10 αντί για 100 συμβόλαια ζωής, πρέπει να ενισχυθεί το δίκτυο  σε ανθρώπινο δυναμικό, να υπάρξει χρηματοδότηση για εκπαίδευση  και πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και προϊοντικά, με ειδικά προϊόντα. Δεν είναι δυνατόν να καλύπτει λ.χ. τον Αργίτη  το ίδιο προϊόν που καλύπτει τον Αθηναίο ή τον Θεσσαλονικιό. Χρειάζεται δουλειά, πρέπει οι εταιρίες να ασχοληθούν”.

Διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση του κλάδου θεωρεί ως την υπ’αριθμόν ένα αναγκαία προτεραιότητα ο διευθυντής του υποκαταστήματος της “Υδρόγειος” στο Ναύπλιο, κ.Γιώργος Γριβάκης, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι ιθύνοντες δεν πρέπει απλά να δουν το θέμα με διαφορετικό μάτι, αλλά”να κάνουν και κάτι άμεσα. Στο τέλος τα λέμε για να τα λέμε, αυτό έχει κουράσει και τον κλάδο μας”.

Ναύπλιο - παλιά πόλη
Ναύπλιο – παλιά πόλη

Με τις τόσες επιβαρύνσεις του κλάδου, όπως σημειώνει, δεν έχει μείνει σχεδόν κανείς που να είναι “υγιής” και προσωπική του άποψη είναι ότι “σύντομα η ασφαλιστική αγορά θα κατευθυνθεί σε διαφορετικές εστίες πώλησης και δεν θα είναι αυτή που είναι σήμερα”, λ.χ. θα στραφεί όλος ο νέος κόσμος-πελάτες σε direct πωλήσεις.

Κατά τον ίδιο η χρονιά κλείνει πολύ καλά για την εταιρεία στους κλάδους γενικών ασφαλειών, πυρός, αστικές ευθύνες κ.ο.κ. με δεδομένο βέβαια όπως σημειώνει ότι “την αγορά πρέπει να την κυνηγάμε και την “σκάβουμε για να μπορέσουμε να υπάρχουμε”.

Για τον διευθυντή του υποκαταστήματος της “Ευρωπαϊκή Πίστη” στο Ναύπλιο, κ.Κώστα Δασακλή, αν η πολιτεία θέλει όντως να γίνει η ιδιωτική ασφάλιση τρίτος πυλώνας, πρέπει να δοθούν κίνητρα να μπουν στον κλάδο νέοι άνθρωποι με γνώσεις και χωρίς τα σημερινά φορολογικά βαρίδια, καθώς επίσης να αρχίζει να εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο.

03nauplio-04b4de9f54“Όλος ο μηχανισμός ελέγχου χωλαίνει”, τονίζει ο κ. Δασακλής.  Οι πραγματικά ενεργοί κωδικοί ασφαλιστών στην Αργολίδα όπως μας επισημαίνει είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που εμφανίζονται τυπικά ως ενεργοί και οι “μαύροι” κωδικοί όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας αυξάνονται, κυρίως σε μεσιτικά γραφεία. Γενικότερα η αγορά κατά τον κ. Δασακλή μπορεί να παίξει, “αλλά υπάρχει θέμα γηπέδου, δηλαδή θεσμικού πλαισίου που δεν εφαρμόζεται”.

Για το θέμα των μαύρων κωδικών από την πλευρά του ο κ.Τραγούδας εκτιμά ότι για να τερματιστεί το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει το part time. Το πρόβλημα στον χώρο μας είναι ότι ο ίδιος  ο χώρος επιτρέπει τη μερική απασχόληση”, ενώ ο κ.Γριβάκης στον αντίποδα σημειώνει ότι ήδη μερικοί που έχουν “μαύρους”, θέλουν να τους ξεφορτωθούν γιατί δεν τους συμφέρει φορολογικά.

Η συρρίκνωση των μικρών “παικτών” του κλάδου  στην Αργολίδα διαφαίνεται, ακόμη, και από την άρνηση ανταπόκρισης στις ανάγκες του ρεπορτάζ από δυο πράκτορες της περιοχής, λόγω μείωσης της δραστηριότητάς τους ή/και σκέψεις αποχώρησης από τον κλάδο, φαινόμενο που το “Underwriter.gr” καταγράφει ολοένα και πιο συχνά στα ρεπορτάζ της Περιφέρειας από τον Οκτώβρη και εξής.    

Κεντρική φωτό: Ναύπλιο

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *