Skip to content

ΕΦΚΑ: Αναμονή για την απόφαση του ΣτΕ

Αντισυνταγματικές φέρεται να έκρινε κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής η Ολομέλεια του ΣτΕ «ζωτικές» διατάξεις της διαβόητης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου, οι οποίες επέφεραν σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών μεταξύ των οποίων φυσικά και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Οι πληροφορίες ωστόσο για το τι ακριβώς κρίθηκε αντισυνταγματικό δεν είναι ακόμη διαθέσιμες και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί η απόφαση για να φανεί ποιούς αφορά και με ποιο τρόπο.

Προσφυγές έχουν κατατεθεί από διαφορετικά σωματεία ελεύθερων επαγγελματιών, το κάθε ένα απο τα οποία (π.χ. δικηγόροι ή μηχανικοί), κατέθεσε διαφορετική ένσταση έναντι στο νόμο. Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιά από τις προσφυγές απαντά η απόφαση – για παράδειγμα οι επιστήμονες ζήτησαν να μην εντάσσονται καθόλου στον ΕΦΚΑ.

Πληροφορίες που επικαλείται μερίδα του Τύπου, τις οποίες αναμεταδίδουμε με επιφύλαξη, κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα της ένταξης των ελεύθερων επαγγελματιών (ασφαλιστικών διαμεσολαβητών), των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, ενώ αντίθετα, σύννομη διατυπώνουν ότι κρίθηκε η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη, αντισυνταγματικός φαίνεται να κρίθηκε και ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Σε κάθε περίπτωση, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης θα μπορέσουν να ανιχνευτούν οι εναλλακτικές που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να διατηρήσει το νόμο. Ο ΕΦΚΑ αποτελεί κεντρική πολιτική της στόχευση και μάλιστα συνεισέφερε τα μέγιστα στην δημιουργία του περίφημου προωτογενούς πλεονάσματος (έσοδα περισσότερα απο έξοδα στα κρατικά ταμεία), δεδομένου ότι η πληρωμή των συντάξεων βάρυνε πολύ τον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Την απάντησή του έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος (κεντρική φωτό) σε όσα έχουν διαρρεύσει, δηλώνοντας στον ΣΚΑΪ πως προφανώς και θα αναπροσαρμοστεί ο νόμος εάν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές αν και η ουσία του, δηλαδή η ισορροπία των κανόνων θα διατηρηθεί. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, σχετική απόφαση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *