Skip to content

Ομαδικά Συνταξιοδοτικά: Το μεγάλο «όπλο» για την ανάπτυξη του κλάδου

To κλείσιμο της δεύτερης Αξιολόγησης, εκτός από τη φρικτή επιπλέον επιβάρυνση που έφερε στον ΕΦΚΑ, ειδικά για τους διαμεσολαβητές, από την άλλη, άνοιξε ακόμη περισσότερο την πόρτα στην Ιδιωτική Ασφάλιση. Η οποία ίσως ακόμη δεν έχει ίσως αντιληφθεί πλήρως, ένα ισχυρό όπλο που έχει στη φαρέτρα της: τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Διαβάστε στη συνέχεια.

της Βάσως Βεγίρη, v.vegiri@underwriter.gr

Είναι γνωστό ότι η κατάσταση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων αλλά και οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία προβληματίζουν όλο και περισσότερους έλληνες, που έχουν αρχίσει ήδη και αναζητούν άλλες λύσεις για την περίθαλψη της υγείας τους και τη φροντίδα της σύνταξής τους, εφόσον το κράτος – μπαμπάς έχει μείνει με άδειες τις τσέπες και επί της ουσίας, έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Στην κατεύθυνση αυτή, εκτός από τα παραδοσιακά ατομικά προγράμματα υγείας και αποταμίευσης που προσφέρουν οι εταιρείες, υπάρχει ακόμη κάτι, το οποίο είναι σχετικά αναξιοποίητο και το οποίο προσφέρει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

Μιλάμε για τα ομαδικα συνταξιοδοτικά προγράμματα, για τα οποία συνεισφέρουν εργαζόμενοι και εργοδότες μαζί (ή και ένας από τους δύο), τα οποία και κοστίζουν λιγότερο από τα ατομικά και παρέχουν επενδυτικές εγγυήσεις της τάξεως του 2%, και ενδυναμώνουν την σχέση μεταξύ των δύο πλευρών (και την πίστη των εργαζομένων στην εταιρεία). Το σπουδαιότερο, προσφέρουν φορολογική απαλλαγή, ένα πολύτιμο δώρο αν αναλογιστεί κανείς το ύψος των φόρων που πρέπει να καταβάλλουν όλοι οι έλληνες σήμερα.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις ομαδικές ασφαλίσεις αποτυπώνεται στην ανοδική πορεία που καταγράφει τα δύο τελευταία χρόνια η παραγωγή ασφαλίστρων ομαδικών ασφαλιστηρίων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περυσινή χρονιά, οπότε ο κλάδος πέτυχε αύξηση παραγωγής κατά 30%.

Tα ομαδικά προγράμματα είναι τα μοναδικά προγράμματα που προσφέρουν φορολογικές απαλλαγές και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο.

Από τη τη στιγμή που μια εταιρεία θα συμβληθεί υπέρ των εργαζομένων της και θα καταβάλει κάποια ποσά, αυτά εκπίπτουν όλα από το φορολογητέο της εισόδημα.

Στο θέμα αυτό ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησε το περασμένο Σ/Κ ο ΣΕΜΑ στη Θεσαλονίκη, στα πλαίσια του γνωστού Συνεδρίου Money Show.

Εκεί η νέα Πρόεδρος του Συνδέσμου & CEO της Marsh, Ντορίνα Οικονομοπούλου, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα στον κλάδο:

Ένα από τα θετικότερα στοιχεία των ομαδικών συμβολαίων είναι ότι εκλαμβάνονται από τον εργαζόμενο ως μπόνους, το οποίο μάλιστα «καταβάλλεται» , είπε.

Οι  εργοδότες μέσα στην κρίση, μάλιστα, σύμφωνα με την Πρόεδρο,  έχουν αντιληφθεί  την ανάγκη  υποστήριξης των εργαζομένων και τη σημασία των μη χρηματικών παροχών και όχι μόνο δεν τις  διακόπτουν, αλλά τις  ενισχύουν και  βεβαίως  τις  επικοινωνούν, μια και  η επικοινωνία  τους  είναι εξίσου  πολύτιμη με την ίδια την παροχή.

[box]«Από εμάς, τους μεσίτες και τους ασφαλιστές, εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα κινηθεί το επιχειρείν προς την κατεύθυνση της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Μην ξεχνάτε, ότι εμείς  οι μεσίτες αποτελούμε το κανάλι που  διαδίδει  «οριζόντια» τις ομαδικές ασφαλίσεις στην επιχειρηματική κοινότητα», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στο ακροατήριο η πρόεδρος του ΣΕΜΑ. «Βέβαια, ως αγορά θα πρέπει να επιμείνουμε και στη θέση μας για τη χορήγηση κινήτρων, κατά βάση φορολογικών, ώστε επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να επενδύσουν περισσότερους  πόρους στις ομαδικές ασφαλίσεις, ώστε, μέσω αυτών, και το δημόσιο ταμείο να επωφεληθεί, αλλά και το κρατικό σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας να αποφορτιστεί από βάρη τα οποία σήμερα αδυνατεί να σηκώσει. Στην πράξη δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που ισχύει και έχει επιτυχώς δοκιμαστεί σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες,  και στις ΗΠΑ. Τη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας, όπως και τη συμπληρωματικότητα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την εξασφάλιση των μελλοντικών συνταξιοδοτικών παροχών».[/box]

Η ζήτηση για τα εν λόγω προϊόντα, κατέληξε η κα.Οικονομοπούλου, έχει αρχίσει να αυξάνεται και από φορείς επαγγελματικούς ή επιστημονικούς.

Στο ίδιο μήκοκς κύματος ήταν και τα όσα είπε από το βήμα του Συνεδρίου ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. και γενικός διευθυντής χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ.Νίκος Χαλκιόπουλος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δήλωσε, «μας δίνουν ένα πολύ μεγάλο όπλο, γιατί μέχρι πρότινος η ιδιωτική ασφάλιση είχε έναν μεγάλο ανταγωνιστή, το κράτος που κάλυπτε πλουσιοπάροχα τις ανάγκες Υγείας και τις συνταξιοδοτικές  παροχές».Ο κόσμος τώρα έχει καταλάβει ότι πρέπει από μόνος του να κινηθεί και ο πλέον ευέλικτος και σύγχρονος τρόπος είναι ο μηχανισμός της ασφάλισης, της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.

Η φορολογική μεταχείριση των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων είναι αρκετά καλή για την Ελλάδα και πρέπει να γίνεται με μακροχρόνιο ορίζοντα. Καλύπτουν δε ένα κομμάτι του δεύτερου πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία) και άρα και για μικρές εταιρείες μπορούν να δώσουν τη λύση.

Αρκεί ο κόσμος και οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν ανάλογα. Να μάθουν καταρχάς την ύπαρξη αυτών των προγραμμάτων και το τι ακριβώς προσφέρουν, και φυσικά να μάθουν ότι δίνεται και φορολογική απαλλαγή.

Υπάρχουν για παράδειγμα, είπε ο Νίκος Χαλκιόπουλος, Διευθύνοντες Σύμβουλοι που λαμβάνουν μεγάλες αποδοχές και εξαντλούν τους φορολογικούς συντελεστές-η φορολογία τους φτάνει μέχρι 55% μέσω μισθοδοσίας, ενώ μέσω ενος τέτοιου σχήματος το μάξιμουμ που θα πληρώσουν είναι 40% (30% η αξία εξαγοράς και 10% η εισφορά αλληλεγγύης).

Τα προϊόντα που παρέχει η αγορά είναι προϊόντα για όλες τις εταιρείες, κερδοφόρες και μη. Οφείλουμε να ενημερώσουμε την κοινωνία και όλοι μας θα έχουμε οφελήματα, κατέληξε ο ομιλητής.

Την πίστη του στην προοπτική των ομαδικών προγραμμάτων εξέφρασε επίσης και ο κ. Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, Διευθυντής Ομαδικών Ασφαλιστήριων Ζωής & Προϊστάμενος Τομέα Ανάληψης Εργασιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ στις θετικές τους επιπτώσεις αναφέρθηκε και η κα. Βενετία Κουσία, Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Την εκδήλωση συντόνισε η επίτιμη πρόδρος του ΣΕΜΑ, γνωστή μεσίτρια ασφαλίσεων, κα. Αγγελική Νταλιάνη.

Η Πρόεδρος ΣΕΜΑ μιλά με αριθμούς:

Οι ομαδικές ασφαλίσεις αποτελούν μια από τις λύσεις που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση στους εργαζόμενους ώστε να αντιμετωπίσουν -έστω και μερικώς- τo αρνητικό κλίμα της αγοράς, καθώς και τις  συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία και την οικονομία. Μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα ατομικά προγράμματα ασφάλισης του κλάδου Υγείας, όπως και στις ατομικές – κύριες και επικουρικές Συντάξεις και αύριο – μεθαύριο στις παροχές που θα χορηγούν τα Επαγγελματικά Ταμεία, απαντώντας, έτσι, στις προκλήσεις του μέλλοντος, που, δυστυχώς, δεν είναι λίγες αν αναλογιστούμε ότι:

*Μετά από 8 χρόνια ύφεσης, το 2016 έκλεισε χωρίς ανάπτυξη (0% η μεταβολή του ΑΕΠ).

*Το πρώτο τρίμηνο, φέτος, καταγράφηκε ύφεση 0,5%.

*Η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 23%.

*Τα νέα μνημονιακά μέτρα θα κοστίσουν στη χώρα 5,4 δισ. εκτοξεύοντας το λογαριασμό του τρίτου μνημονίου στα 14,1 δισ. ευρώ.

*Η περίοδος αβεβαιότητας για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης επιβάρυνε τα δημοσιοοικονομικά κατά 2 δισ. ευρώ.

*Οι συνταξιούχοι αναμένουν νέα μέτρα το 2019 ύψους 2,26 δις. ευρώ, ενώ μετρούν απώλειες κατά 50% στις κύριες συντάξεις και κατά 82% στις επικουρικές.

*Τα κρατικά νοσοκομεία έχουν απαξιωθεί πλήρως λειτουργώντας με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, κονδύλια και αναλώσιμα.

[box]”Είναι στο χέρι μας να αναβαθμίσουμε στο ρόλο και τη σημασία των ομαδικών ασφαλίσεων. Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε στην αγορά, αλλά και στους κυβερνώντες, ότι από τις ομαδικές ασφαλίσεις έχουν όλοι να κερδίσουν. Είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε τη σημασία του κλάδου αυτού και τη συμπληρωματικότητά του στο χώρο της υγείας και των συντάξεων. Είναι στο χέρι μας να πράξουμε τα δέοντα για το συμφέρον της αγοράς μας, του επιχειρείν, της εθνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της κοινωνίας μας. Ο ΣΕΜΑ και οι μεσίτες ασφαλίσεων διαθέτουν θέληση, δύναμη, εμπειρία και, φυσικά, την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να οδηγήσουν το επιχειρείν μέσα από «ασφαλέστερα» βήματα σε υψηλότερες επιδόσεις». Ντορίνα Οικονομοπούλου, Πρόεδρος ΣΕΜΑ[/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *