Skip to content

Έμφυτα ταλέντα: γιατί δεν τους δίνουμε πολύ σημασία…

Η κατανόηση και αναγνώριση των δυνατών σημείων κάθε ανθρώπου είναι στην ουσία άσκηση για την οικοδόμηση οποιασδήποτε ομάδας.

Όλοι το έχουμε ακούσει και μάλιστα πολλές φορές: Να προβάλουμε και να στηριζόμαστε στα δυνατά μας σημεία. Αυτό πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Όχι επειδή είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε σε τι είμαστε καλοί, αλλά επειδή συχνά υποτιμάμε αυτό που από τη φύση μας κάνουμε καλά.

Συχνά οι… «υπερδυνάμεις» μας, τα έμφυτα ταλέντα μας, είναι πράγματα που κάνουμε χωρίς προσπάθεια, σχεδόν αντανακλαστικά, κάπως όπως αναπνέουμε. Όταν ένας εργοδότης αναγνωρίζει αυτά τα ταλέντα μας και μας ζητάει να κάνουμε κάτι με βάση αυτά, μπορεί και να σκεφτούμε ότι “μας δίνει μόνο τα εύκολα|”, δεν μας έχει “ικανούς για κάτι δυσκολότερο” και “δεν μας δίνει την αξία που μας αξίζει”. Άραγε είναι σωστή αυτή μας η αντίληψη;

Οι ψυχολόγοι τώρα πιστεύουν ότι έχουμε τη τάση να μην αξιολογούμε τα έμφυτα ταλέντα μας τόσο όσο αυτά που διδαχτήκαμε σε σχολές και περιβάλλοντα εργασίας. Γιατί το ένα μας ήρθε εύκολα, τζάμπα (αφού είναι “έμφυτο”), ενώ τα άλλα τα κερδίσαμε με κόπο. Ως γνωστόν, ο άνθρωπος δεν εκτιμά αυτό που του έρχεται εύκολα!

Η πρόκληση για έναν ηγέτη

Η πρόκληση για έναν ηγέτη λοιπόν, δεν είναι μόνο να εντοπίσει το ταλέντο, αλλά και να πείσει τους ανθρώπους του ότι δίνει αξία σε αυτό, όπως ακριβώς θα πρέπει να κάνουν και οι ίδιοι! Έτσι ξεκινά το χτίσιμο μιας ομάδας εργαζομένων που χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους στη δουλειά.

Παρατηρείστε τους ανθρώπους, ειδικά στα καλύτερά τους. Επειδή κάποιοι θα υποτιμήσουν αυτό που κάνουν καλά, μπορεί να εξαρτάται από εσάς να δώσετε αξία σε αυτό. Η κατανόηση και αναγνώριση των δυνατών σημείων κάθε ανθρώπου είναι στην ουσία μια άσκηση οικοδόμησης ομάδας. Γιατί όταν οι άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί σε αυτό που κάνουν, είναι πρόθυμοι να επιχειρήσουν σε νέα εδάφη, να δράσουν σε αχαρτογράφητα νερά και να αναλογιστούν ιδέες για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη αγορά.

Γι’ αυτό όταν έχουν αναγνωριστεί τα ταλέντα κάποιου, καλό είναι να τα θυμούνται – και αυτός και οι άλλοι γύρω του.

Πώς όμως μπορεί να καταλάβει κανείς τα ταλέντα του άλλου;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Μία είναι ο Θυμός. Τί σας εξοργίζει; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας ικανότητας εύκολης για εσάς, σε τέτοιο βαθμό που όταν δεν την βλέπετε στους άλλους σας πιάνουν τα.. νεύρα σας.

Τι κοπλιμέντα αγνοείτε; Όταν είμαστε έμφυτα καλοί σε κάτι, τείνουμε να το υποτιμάμε. «Α, δεν ήταν τίποτα», λέμε – και ίσως να μην ήταν τίποτα για μας. Αλλά σήμαινε κάτι για κάποιον άλλο και γι’ αυτό σας ευχαριστεί. Προσέξτε αυτές τις στιγμές: Μπορεί να δείχνουν δυνάμεις που υποτιμάτε στον εαυτό σας, αλλά άλλοι τους προσδίδουν αξία.

Τί σκέφτεστε όταν δεν έχετε τίποτα να σκεφτείτε; Το να συλλογίζεστε κάτι είναι σημάδι ότι έχει σημασία για σας. Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί παρά να επιστρέφει σε αυτό. Αν έχει τόση σημασία για σας, ίσως να είστε καλοί σε αυτό.

Όταν οι άνθρωποι φέρνουν νέες ιδέες και προτάσεις στην ομάδα, καλό είναι να αναρωτηθούν: Αυτό που σκέφτομαι αξιοποιεί αυτό που κάνω καλά; Κάνω δουλειά που να αντλεί από τις δυνάμεις μου; Αναλαμβάνω πρότζεκτ που αξιοποιούν κατά το μέγιστο τα δυνατά μου σημεία;

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *