Ασφαλιστική απάτη: η τεχνολογία οχυρώνει τις εταιρείες

24 Οκτωβρίου 2016

Μ. Αντωνάκη, Α. Κασκαρέλης στο πάνελ και το βήμα της εκδήλωσης

Μ. Αντωνάκη, Α. Κασκαρέλης στο πάνελ και το βήμα της εκδήλωσης

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Ασφαλιστική Απάτη που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Διαφάνειας και Πρόληψης της ΕΑΕΕ, υπό την προεδρία του κ. Α. Κασκαρέλη.

Οι 250 συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο της ασφαλιστικής απάτης και τις σοβαρότατες επιπτώσεις του για τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους ασφαλισμένους και την κοινωνία εν γένει.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας και Πρόληψης, κ. Α. Κασκαρέλης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης, κ. Π. Γεωργίου οι οποίοι τόνισαν πως η ασφαλιστική απάτη αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και πολύπλοκα προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν οι εξής διακεκριμένοι ομιλητές :

Ο κ. St. Dalton, εκπρόσωπος του Insurance Fraud Bureau της Αγγλίας, η κ. Λ. Γυφτόκωστα, εκπρόσωπος της Insurance Europe, ο κ. Γρ. Λαζαράκος, Δικηγόρος, τ. Αναπλ. Μέλος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η κ. Κ. Καλογήρου, Διευθύντρια Διαχείρισης Λειτουργικού Κινδύνου της Eurolife ERB και μέλος της σχετικής Επιτροπής της ΕΑΕΕ, ο Α/Υ’ Αθ. Κωστορρίζος της Δ/vσης Εγκληματολογικών Ερευνών Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Χρ. Ζαρόκωστας, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικής Απάτης, Προϊστάμενος Δ/νσης Εσωτ. Ελέγχου Ομίλου Εθνικής Α.Ε.Ε.Γ.Α. και μέλος της σχετικής επιτροπής της ΕΑΕΕ και ο κ. Αθ. Αγγελόπουλος, Δ/ντης Διαχείρισης Κινδύνων & Αναλογιστικής, Υδρόγειος Α.Α.Α.Ε. και μέλος της σχετικής επιτροπής της ΕΑΕΕ.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μ. Αντωνάκη, Γεν. Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.

Το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση είναι ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, οχυρώνονται καλύτερα έναντι της ασφαλιστικής απάτης.

Αναπτύσσοντας στρατηγικές πρόληψης και διαχείρισης της ασφαλιστικής απάτης που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και την ανάλυση δεδομένων έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τις απατηλές αξιώσεις.

Οι ομιλητές τόνισαν πως η ασφαλιστική απάτη δεν επιβαρύνει την «πλούσια» ασφαλιστική εταιρία αλλά το σύνολο των συνεπών και νομοταγών ασφαλισμένων.

Η ασφάλιση έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από σημαντικές, αλλά γνήσιες απώλειες. Οι απατηλές αξιώσεις αποζημίωσης μειώνουν χωρίς νόμιμη αιτία τα κεφάλαια που συγκεντρώνει το σύνολο των ασφαλισμένων για την κάλυψη των γνήσιων, αλλά αβέβαιων μελλοντικών ζημιών τους μέσω των ασφαλίστρων.

Επομένως, κάθε απατηλή ή υπερβάλλουσα απαίτηση αποζημίωσης λειτουργεί σε βάρος της κοινωνίας των ασφαλισμένων, καθώς οι καλόπιστοι ασφαλισμένοι θα κληθούν στη συνέχεια να συμπληρώσουν τα κεφάλαια που απορροφήθηκαν για την πληρωμή των ψεύτικων ζημιών των λίγων.

Η ασφαλιστική απάτη δεν είναι λοιπόν ένα ασήμαντο έγκλημα χωρίς θύματα. Οι επιπτώσεις της έχουν σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις.

Αυτό το πολυσύνθετο πρόβλημα απαιτεί συλλογική και οργανωμένη προσπάθεια της ασφαλιστικής βιομηχανίας και στενή συνεργασία με την πολιτεία, το νομικό κόσμο και άλλους αρμόδιους φορείς.

Η εκδήλωση αυτή έγινε πραγματικότητα με την ευγενική στήριξη των εξής εταιριών – μελών της ΕΑΕΕ :

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

 ERGO

ATE Ασφαλιστική Μέλος του ασφαλιστικού ομίλου ERGO

 ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

 EUROLIFE ERB

 GROUPAMA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

 INTERAMERICAN

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

CLOSE
CLOSE
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Σεμινάρια Επαναπιστοποίησης Διαμεσολαβητών από την Interlife

Σεμινάριο Επαναπιστοποίησης για το Δίκτυο των συνεργαζόμενων Διαμεσολαβητών της διοργάνωσε η INTERLIFE Ασφαλιστική, αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος και χωρίς καμιά...

Close