Skip to content

Γιατί η EIOPA θα αυξήσει τον δείκτη δυσκολίας στα επόμενα stress tests

Πιθανή ύφεση στην Ευρωζώνη θα φέρει κάμψη στις ασφαλιστικές δραστηριότητες και αύξηση εξαγορών

του Νίκου Σακελλαρίου

Το ενδεχόμενο εισόδου της Ευρωζώνης σε ύφεση γίνεται ολοένα και πιο έντονο καθώς όλοι οι δείκτες δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης και μείωση εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού για δύο τρίμηνα, πιθανότατα ή το δ’ τρίμηνο 2022 και το α’ τρίμηνο 2023 ή το α’ και β’ τρίμηνο 2023.

Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ ουσιαστικά θα δημιουργήσει κύμα προβλημάτων και για τις ασφαλιστικές οι οποίες φαινομενικά φαίνεται ότι θα κερδίσουν από την άνοδο των επιτοκίων. Ωστόσο πηγές από την Ευρώπη θεωρούν ότι η εξασθένιση των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων (πτώση δραστηριοτήτων μικρών επιχειρήσεων, αύξηση υποχρεώσεων λόγω επιτοκίων χορηγήσεων) θα οδηγήσει σταδιακά στις μειώσεις πωλήσεων αυτοκινήτων (επηρεάζει άμεσα την αστική ευθύνη αυτοκινήτου) και σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστηρίων υγείας τα οποία δεν θα μπορούν να πληρωθούν.  Επίσης οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις , ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν τις ασφαλίσεις τους.  To αρνητικό αυτό ενδεχόμενο απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών αλλά και την EIOPA η οποία στα επόμενα stress test θα υψώσει τον δείκτη δυσκολίας για τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους στην Ευρώπη.

Nα θυμίσουμε ότι τα stress tests του 2022 ήταν εστιασμένα κυρίως στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως πλέον οι συστημικοί κίνδυνοι από τον κίνδυνο επερχόμενης ύφεσης είναι μεγάλοι και πιθανότατα , η EIOPA θα επιστρέψει στο τεστάρισμα της αντοχής των ασφαλιστικών σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων.

Τι έγινε στην Ευρώπη κατά την προηγούμενη ύφεση της περιόδου 2008-2010

Στην Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων το 2008 και στη συνέχεια σταθεροποίηση το 2009. Οι ασφαλίσεις Ζωής εμφάνισαν μεγάλη μείωση το 2008 ενώ οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών μειώθηκαν το 2009.

Ειδικότερα στον κλάδο αυτοκινήτου, παρατηρήθηκε μείωση επί δύο συναπτά έτη, 2008 και 2009. Τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα Ζωής με αφετηρία το 2008 επέστρεψαν στο επίπεδο του 2005 ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για ασφαλίσεις κατά Ζημιών δεν εμφάνισε αξιοσημείωτη μεταβολή.

Αύξηση εξαγορών μικρών ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Οι οικονομικές εξελίξεις τείνουν να γίνουν ιδιαίτερα ανησυχητικές για τις αδύναμες μεγάλες επιχειρήσεις (χαμηλούς δείκτες φερεγγυότητας) και για τις μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή ρευστότητα.  Οι δύο αυτές κατηγορίες ίσως πιεστούν να κινηθούν προς την εξεύρεση αγοραστών στη περίπτωση που η ύφεση δύο τριμήνων στη Ευρωζώνη είναι έντονη.  Προς το παρόν όλοι είναι στις επάλξεις (για την επερχόμενη ύφεση) και στα τηλέφωνα (για αναζήτηση) αγοραστών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *