Κρίσιμη εβδομάδα για το Επικουρικό Αυτοκινήτων - εντός 10 ημερών οι δεσμευτικές προσφορές

20 Ιουλίου 2018

Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την εξυγίανση του Επικουρικού Κεφαλαίου αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται εντός του δεκαημέρου να κατατεθούν οι επίσημες δεσμευτικές προσφορές  για το run off. 

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν στο Underwriter.gr ότι πρόκειται για «μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο» ως προς τις εξελίξεις στο Επικουρικό Κεφάλαιο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και απαιτούνται  λεπτές ισορροπίες για την εξεύρεση μιας επωφελούς λύσης και για τις δύο πλευρές, η οποία θα δώσει επιτέλους διέξοδο στις εκκρεμότητες χιλιάδων οδηγών που περιμένουν να αποζημιωθούν.

Με την «επισφράγιση» των δεσμευτικών προσφορών, αυτομάτως αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η χρόνια αναμονή χιλιάδων οδηγών που σήμερα περιμένουν να αποζημιωθούν, καθώς οι επενδυτικές προσφορές δεσμεύονται για χρηματοδότηση του Επικουρικού Κεφαλαίου, για ενίσχυση της ρευστότητάς του και για την κοινή διαχείριση στις υποθέσεις αποζημιώσεων.

Η υπόθεση αφορά μεταξύ άλλων και τους περίπου 10.000 οδηγούς, που έχουν μείνει "ρέστοι", σχεδόν δύο χρόνια μετά το «κανόνι» της ασφαλιστικής εταιρείας Enterprise, με έδρα το Γιβραλτάρ (και παρουσία στην Ελλάδα μέσω της ΕΠΥ Enterprise Hellas).

Η θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία είναι σύμφωνη με το κοινοτικό πλαίσιο, είναι ότι οι οδηγοί θα πρέπει να αποζημιωθούν από το Επικουρικό Κεφάλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην ίδια άποψη συνηγορούν και άλλες χώρες στις οποίες η Enterprise άφησε «εκκρεμότητες», ωστόσο το Επικουρικό Ταμείο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το κόστος. Υπό αυτές τις συνθήκες η προσφυγή σε Διαιτητικό δικαστήριο ήταν μονόδρομος, με αποτέλεσμα κανείς σήμερα να μην είναι σε θέση να προβλέψει με ασφάλεια πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ή αν θα υπάρξει ενδεχόμενος συμβιβασμός στο μεταξύ.  Εναντίον του Επικουρικού Κεφαλαίου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει στραφεί μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείτο η Enterprise.

Οι «βόμβες» των ΕΠΥ

Το «φαινόμενο» των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΥ) εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για την αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς - τα ερωτηματικά πληθαίνουν μετά και την πρόσφατη αναστολή λειτουργείας της Εurostatus, νόμιμης εκπρόσωπου της Alpha Insurance A/S στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αναστολή της λειτουργίας έγινε κατόπιν «εντολής της εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Δανία (Danish Financial Supervisory Authority), εκεί που εδρεύει η Alpha Insurance. Σε σχετική ανακοίνωση,  η εποπτική αρχή της Δανίας, είχε αναφέρει πως η  Alpha Insurance δεν συμμορφωνόταν προς την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση ενώ παράλληλα, ένας από τους σημαντικότερους αντασφαλιστές της αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και υπήρχε σημαντική πιθανότητα  να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Alpha Insurance. (Πρόκειται για την CBL Insurance, η οποία έχει τεθεί σε προσωρινή εκκαθάριση)

Η Alpha Insurance συνεχίζει να λειτουργεί με όλα τα υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαια να παραμένουν σε ισχύ, αλλά έχει πάψει την παραγωγή νέων εργασιών.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Κρίσιμη εβδομάδα για το Επικουρικό Αυτοκινήτων - εντός 10 ημερών οι δεσμευτικές προσφορές

  1. Ο/Η Μάνος λέει:

    Έχει πτωχεύσει η alpha από 31 Μαΐου. Μέχρι τις 22/7 τα υπάρχοντα ασφαλιστήρια έχουν κάλυψη για σωματικές βλάβες από το επικουρικό της Δανίας. Από που πήρατε τη πηγή για αυτά που γράφετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
EAEE: Αλλαγή καταστατικού για την εκλογή νέου προέδρου

Δυο σημαντικές αλλαγές έγιναν στον καταστατικό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών μετά απο έκτακτη Γενική Συνέλευση. Η πρώτη αφορά την δυνατότητα...

Close