Τα νέα κριτήρια οικονομικών περικοπών αμφισβητούν ακόμη και τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων KOBINT
Αποφασισμένος να επιβάλει «κοφτερό μαχαίρι» στα φάρμακα για τον εξορθολογισμό της δαπάνης, ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε από την Πέμπτη το βράδυ στην Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει νέα όρια συνταγογράφησης που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, για τα οποία πλέον, αυστηρές ποινές θα επιβάλλονται στο γιατρό που θα τα υπερβαίνει. Ποινές που θα φτάνουν τις 2000 και 3000 ευρώ, για γιατρούς που θα ξεπερνούν τα οριζόμενα για τον καθένα –ηλεκτρονικά, μάλιστα- όρια, τα οποία θα μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε αφαίρεση της πρόσβασής των γιατρών σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν βάσει των ιατρικών του γνωματεύσεων και εκτιμήσεων κάποιος γιατρός χρειαστεί να υπερβεί τα όρια που θα του θέτει στο εξής το κράτος, θα πρέπει να «καταθέτει γραπτώς την επιχειρηματολογία του»(!) για να συνταγογραφήσει χωρίς να υποστεί τις προβλεπόμενες ποινές. Ο Υπουργός Υγείας, όπως ανακοινώθηκε, δημιουργεί και νέα Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ η οποία θα προχωρά σε λεπτομερείς και αυστηρούς ελέγχους στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως ένας γιατρός υπερβαίνει τους οριζόμενους περιορισμούς.
Αυτή είναι η δεύτερη Επιτροπή για τον Έλεγχο της Φαρμακευτικής Δαπάνης που εντός των προηγουμένων ημερών ανακοινώθηκε ότι δημιουργείται από το Υπουργείο Υγείας. Λίγες ημέρες πριν ακούσαμε τον κύριο Γεωργιάδη να αναγγέλλει δραστικές περικοπές στα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν «τελική» έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων ΕΜΑ, αλλά ενδέχεται να έχουν μόνο «υπό όρους έγκριση». Ο κύριος Γεωργιάδης προτάσσοντας την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας της φαρμακευτικής δαπάνης ώστε να εξακολουθούμε, όπως είπε, «να έχουμε φάρμακα για όλους», δημιούργησε την αυστηρή μη αμειβόμενη Επιτροπή Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ που θα ελέγχει τα αιτήματα χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η Επιτροπή, όπως επισημαίνει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα ελέγχει αιτήματα φαρμάκων για παθήσεις σπάνιες και απειλητικές για τη ζωή, παθήσεις που προκαλούν σοβαρή αναπηρία και παθήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν αποζημιούμενες θεραπείες στη χώρα, έχουν όμως εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς∙ θα κρίνει δηλαδή, η Επιτροπή, ζητήματα καθοριστικά για την πρόσβαση αυτών των ασθενών σε θεραπείες απαραίτητες για την επιβίωση τους.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δείχνει πράγματι αποφασισμένος να επιτύχει σοβαρό «νοικοκύρεμα» σε αυτό που άλλοτε ακούγαμε ως το μεγάλο πάρτι των φαρμακευτικών εταιρειών. Μόνο που οι σημερινές ανάγκες των ασθενών για φάρμακα δεν είναι μία απλή εξίσωση εξορθολογισμού των δαπανών του κράτους σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπείες . Στα χρόνια που διανύουμε, σε ευρωπαϊκό και διεθνές και επίπεδο η διασφάλιση της φαρμακευτικής θεραπείας των πολιτών είναι αποτέλεσμα σύγκλισης τριών μερών: των συμπερασμάτων της επιστήμης , της «φωνής των ασθενών» και των εγκρίσεων των οικονομικών επιτροπών . Μετά την εξαγγελία της Επιτροπής Ελέγχου Σ.Η.Π. , η Ένωση Ασθενών Ελλάδος εντόνως διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό για τον αποκλεισμό της εκπροσώπησής της : «Με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την αξία της συμμετοχής των ασθενών στον εκσυγχρονισμό και την αξιολόγηση όλων των διαδικασιών με στόχο την καθολική πρόσβαση, την ποιότητα και βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, καλούμε να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι Ασθενών στη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου Σ.Η.Π», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.
Οι Ενώσεις των Ασθενών στην εποχή μας αποτελούν ένα σοβαρό θεσμό για τη διεθνή κοινότητα, τις παγκόσμιες επιτροπές χρηματοοικονομικής αξιολόγησης της υγείας, και μοχλό για τη χάραξη πολιτικής της υγείας των χωρών. Πολύ περισσότερο όμως, οι Ενώσεις και η Σύλλογοι των ασθενών είναι η ζωντανή φωνή που οι κυβερνήσεις υποχρεούνται σήμερα να ακούνε για να λαμβάνουν αποφάσεις κρίσιμες για τη ζωή. Πίσω από κάθε φράση ενός πολιτικού αρχηγού η υπουργού που αποφασίζει για την υγεία, χιλιάδες σπίτια με ασθενείς κερδίζουν ή χάνουν την ελπίδα τους για την επόμενη μέρα. Φωνές που ίσως δεν φτάνουν στα γραφεία των υπουργών που αποφασίζουν, αλλά οργανωμένες μαζί, με τη δύναμη της πίστης για επιβίωση, γίνονται μία δυνατή φωνή ικανή να σώσει ζωές. Τις σημερινές Ενώσεις Ασθενών εκπροσωπούν τεχνοκράτες σύμβουλοι, -ασθενείς οι ίδιοι, ή οικείοι ασθενών-, εκπαιδευμένοι από το ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα, οι οποίοι συμμετέχουν, όχι μόνο στις ελληνικές επιτροπές αλλά και στις διεθνείς επιτροπές λήψης αποφάσεων όπως είναι ο ίδιος ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων ΕΜΑ.
Πίσω από τις λέξεις, λοιπόν του Υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη που κατήγγειλε την υπερσυνταγοράφηση ενός φαρμάκου που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 15 εκατομμύρια ευρώ, ξεσκεπάζουμε την άλλη πλευρά του καθρέφτη που βιώνει ο κόσμος των ασθενών, μιλώντας για την Εστία της Κυριακής με τον Πρόεδρο της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.) Δημήτρη Αθανασίου . «Οι ασθενείς που έπασχαν από Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση – ALS, όπως μας αποκαλύπτει, στους οποίους χορηγούνταν το επίμαχο φάρμακο Relyvrio, που κατήγγειλε ο υπουργός, δεν ήξεραν ότι τους διακόπτεται το φάρμακο. Το έμαθαν από την τηλεόραση και το διάβασαν στο διαδίκτυο μετά τις ανακοινώσεις. Δεν ήξεραν καν ότι δεν απέβη αποτελεσματικό για τη θεραπεία τους, ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν περισσότερο χρόνο να ζωής, στον οποίο η οι ανακοινώσεις αυτές έθεσαν τέρμα με μια ευθεία γραμμή. Στην επιτροπή που αποφάσισε την εν λόγω διακοπή του συγκεκριμένου φαρμάκου» μας αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.Ε. , «δεν κλήθηκαν ούτε οι γιατροί των ασθενών ή οι εκπρόσωποί τους για να προλάβουν, έστω να ειδοποιήσουν τους ασθενείς ότι η ελπίδα τους σβήνει… -την ώρα που η συγκεκριμένη κατηγορία πασχόντων δεν έχει την πολυτέλεια καμίας εναλλακτικής θεραπείας.»
Το ζήτημα της πρόσβασης των ασθενών σπανίων παθήσεων σε καινοτόμα φάρμακα δεν εξαντλείται απλώς καταγγέλλοντας μία κακή, όπως την ονόμασε ο υπουργός πρακτική υπερσυνταγογράφησης. Αποτελεί κατάκτηση ετών στη διεθνή κοινότητα, και αξίζει κανείς να σκεφτεί ότι
- Το 50% των ασθενών των σπανίων παθήσεων είναι παιδιά,
➢ Το 30% δεν φτάνει σε επιβίωση ούτε μέχρι τα 5 έτη της ηλικίας
➢ Οι Σπάνιες Παθήσεις ευθύνονται για το 35% των βρεφικών θανάτων, και για το 58% των παιδιατρικών θανάτων
➢ Στην Ευρώπη, λιγότερο από το 10% των ασθενών με σπάνιες νόσους λαμβάνουν θεραπεία, ενώ μόλις το 1% ακολουθεί ένα εγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο,
➢ Ενώ για το 95% των Σπανίων Παθήσεων δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία.
Οι καινοτόμες θεραπείες αποτελούν κατά την τελευταία δεκαετία κεφαλαιώδες ζήτημα της πολιτικής υγείας του δυτικού κόσμου και την βάση για την ίδια την έρευνα και τις ανακαλύψεις των νέων φαρμάκων. Όλη η καινοτομία στην έρευνα προέρχεται από την έρευνα για τις σπάνιες παθήσεις και βάσει των ερευνητικών ανακαλύψεων και κατακτήσεων σε αυτόν τον τομέα, προχωρά συνήθως οι έρευνα και στις άλλες ασθένειες. Έτσι ξεκίνησε, η γονιδιακή θεραπεία και η θεραπευτική τροποποίηση γονιδιώματος, έτσι άλλωστε ξεκίνησε και η γνωστή σε όλους μας πλέον τεχνική mRNA, την οποία μάθαμε για τα καλά και υιοθετήσαμε αναγκαστικά, θεραπευτικά, εμβολιαζόμενοι μαζικά για τον κορωνοϊό. Τον Σεπτέμβριο του 2019, συγκεκριμένα, πριν την έναρξη της πανδημίας, μελέτης του Cambridge ανέφερε : «Η προκλινική απόδειξη έχει καταδειχθεί για τη θεραπεία με mRNA για τρεις διαφορετικές σπάνιες μεταβολικές διαταραχές: μεθυλομαλονική οξειμία, οξεία διαλείπουσα πορφυρία και νόσο Fabry» Και οι τρείς ασθένειeς ήταν σπάνια νοσήματα, και η τεχνολογία mRNA είχε μόλις λίγες «προκλινικές» αποδείξεις , μη εγκεκριμένες φυσικά από τον Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. « Η διαδικασία έγκρισης ενός φαρμάκου μπορεί να απαιτήσει χρόνια, ενώ η άμεση ανάγκη θεραπείας από ασθενείς με σοβαρές ή θανατηφόρες ασθένειες είναι επιτακτική. Για αυτόν τον λόγο έχει αναπτυχθεί ο μηχανισμός της “υπό όρους έγκρισης”, που δίνει πρόσβαση σε φάρμακα βασισμένα σε έναν περιορισμένο αριθμό δεδομένων από κλινικές δοκιμές, όπως όλα σχεδόν τα εμβόλια του COVID-19.» εξηγεί με την επίσημη επιστολή της στον Υπουργό Υγείας η Ε.Σ.Α.Ε.
« Αυτός ο τρόπος έγκρισης είναι καθοριστικός όταν οι ανάγκες είναι επείγουσες, και τα οφέλη υπερισχύουν των πιθανών κινδύνων, ακόμα και όταν τα πλήρη δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα» η Ένωση Σπανίων Παθήσεων προσθέτει, ζητώντας, επιτέλους να δημιουργηθεί το Εθνικό Μητρώο Ασθενών το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις για τους 500.000 ασθενείς που ζουν με Σπάνιες Ασθένειες στην Ελλάδα, αγωνιζόμενοι μέρα- τη μέρα για σταγόνες ελπίδας για τη ζωή.
No comment yet, add your voice below!