Πρακτικές συμβουλές ηγεσίας από τον πλουσιότερο (ή σχεδόν πλουσιότερο) άνθρωπο στον κόσμο!
Γράφει: Νικόλας Εμμανουήλ
Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε καν τρεις, παρά δεκατέσσερις Αρχές Ηγεσίας φέρεται να έχει η Amazon ως μέρος της εταιρικής κουλτούρας της. Και όμως, μία εξ αυτών, κατά τον CEO, Jeff Bezos, είναι εκείνη που προκαλεί έκπληξη και συγκεκριμένα η τέταρτη: «Να έχεις δίκιο, πολύ δίκιο».
«Οι καλοί ηγέτες έχουν πολύ δίκιο», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Bezos, συμπληρώνοντας πως «δε θα έχετε πάντα δίκιο, αλλά με την εξάσκηση, μπορείτε να έχετε δίκιο όλο και πιο συχνά».
[box]Ποιoς όμως είναι ο τρόπος, για να έχει κανείς τις περισσότερες φορές, δίκιο; «Οι άνθρωποι που έχουν δίκιο πολύ, ακούνε πολύ και την ίδια στιγμή αλλάζουν γνώμη πολύ». [/box]
Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη, όπως ανέφερε στη συνέχεια αφού εκτιμά πως οι περισσότεροι άνθρωποι απλά ψάχνουν πληροφορίες που θα ενισχύσουν τις δικές τους αντιλήψεις για τα πράγματα, ενώ «οι άνθρωποι που έχουν πολύ δίκιο», κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
[box]Έχουν ανοικτό μυαλό, είναι δεκτικοί σε πολλές και διαφορετικές απόψεις ακόμα και σε αντίθετες από τις δικές τους, μιας και θέλουν να βλέπουν τη γενικότερη εικόνα, χωρίς να επιδιώκουν απλά να επαληθεύσουν τη δικιά τους άποψη, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, οι οποίοι φιλτράρουν με τέτοιο τρόπο τις πληροφορίες γύρω τους, ώστε να αποκλείουν ό,τι δεν επιβεβαιώνει τις πεποιθήσεις τους, μια «ιδιαίτερα ανώριμη στάση ζωής» κατά τον CEO της Amazon.[/box]
«Η ζωή είναι περίπλοκη, ο κόσμος είναι περίπλοκος. Μερικές φορές δέχεστε νέα δεδομένα και αλλάζετε γνώμη. Άλλες φορές πάλι εξ αιτίας της έλλειψης νέων δεδομένων, απλά αναλύετε ξανά και ξανά την κατάσταση και συνειδητοποιείτε ότι είναι πιο περίπλοκη από ό,τι αρχικά νομίζατε ότι ήταν και αλλάζετε γνώμη», εξηγεί ο ίδιος.
Τη γνώμη του Bezos δείχνει να συμμερίζεται και ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio, ο οποίος σε συνέντευξή του πριν δύο χρόνια είχε πει χαρακτηριστικά:
«Η μεγαλύτερη τραγωδία των περισσότερων ανθρώπων είναι ότι πιστεύουν ότι οι σωστές αποφάσεις βρίσκονται στο κεφάλι τους, και έχουν τις αντίστοιχες απόψεις που συνδέονται με αυτές. Εγώ πάλι στη ζωή μου έμαθα τι θα πει ταπεινότητα.»
Ακόμα και ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, είχε την τάση να αλλάζει γνώμη συχνά, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Tim Cook, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ως «χάρισμα» αυτό το χαρακτηριστικό:
[box]«Ο Steve (σ.σ. Jobs) άλλαζε γνώμη τόσο γρήγορα που ξεχνούσες ότι ήταν εκείνος που έκανε στροφή 180 μοιρών την προηγούμενη μέρα. Το έβλεπα καθημερινά. Αυτό είναι ένα χάρισμα, γιατί τα πράγματα αλλάζουν και χρειάζεται θάρρος για να αλλάζεις, όπως χρειάζεται θάρρος να πει κανείς ότι “έκανα λάθος”. Νομίζω ότι το είχε.»[/box]
Βέβαια, επειδή το νόμισμα έχει δύο πλευρές, ο Bezos παραδέχεται πως ορισμένες φορές το να έχεις άδικο είναι επίσης εντάξει.
«Πραγματικά δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα σημαντικό αν δεν είσαι πεισματάρης στο όραμά σου. Ωστόσο, πρέπει να είστε ευέλικτοι σχετικά με τις λεπτομέρειες επειδή θα πρέπει να πειραματίζεστε προκειμένου να πετύχετε κάτι σημαντικό και αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε πολλά λάθη. Θα δοκιμάσετε κάτι όσο θα προσπαθείτε να υλοποιήσετε το όραμά σας και αυτό θα είναι λάθος, θα πρέπει να ανασυνταχθείτε και να δοκιμάσετε ξανά από την αρχή», καταλήγει.
No comment yet, add your voice below!