Skip to content

Στις ασφαλίσεις κατοικίας και στις αστικές ευθύνες δίνουν πλέον έμφαση οι ασφαλιστικές

Με τον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου να έχει μικρά περιθώρια διαφοροποίησης εάν δεν γίνουν κάποιες κινήσεις εξαγορών, τον κλάδο υγείας να έχει μεν ζήτηση αλλά να είναι ακόμη ζημιογόνος (μεγάλο κόστη και αποζημιώσεις , υψηλά loss ratios) ο χώρος που επιτρέπει σημαντική ανάπτυξη είναι οι ασφαλίσεις κατοικίας. 

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η κλιματική αλλαγή και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές έχουν καταστήσει σαφές ότι η κατοικία και η επαγγελματική στέγη είναι σε άμεσο κίνδυνο και γι’ αυτό θα πρέπει να ασφαλίζεται είτε ως οίκημα είτε ως περιεχόμενο.  Η ασφαλιστική αγορά είχε υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση για φοροαπαλλαγές ασφαλίστρων αλλά τελικά το οικονομικό επιτελείο οπισθοχώρησε καθώς τα περιθώρια φοροαπαλλαγών έχουν μειωθεί πολύ (λόγω δημοσιονομικού ελλείματος) και λόγω άλλων μεγαλύτερων  αναγκών.  Όπως διαμήνυσαν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών (και παλαιότερα ο κ. Σταϊκούρας) σε κλιμάκια της ασφαλιστικής αγοράς, αναγνωρίζουν  το δίκαιο των αιτημάτων  αλλά λόγω συνθηκών και υψηλών δημοσιονομικών πιέσεων (έχουν περιθώριο μόλις 1% του προϋπολογισμού για περαιτέρω ελαφρύνσεις) δεν μπορούν να προχωρήσουν αυτή την περίοδο σε φοροαπαλλαγές και υποσχέθηκαν ότι έχει μπει στην μεταρρυθμιστική ατζέντα για το μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλιστικές γίνονται αποδέκτες μηνυμάτων από τους ασφαλισμένους ότι μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τα φυσικά φαινόμενα του χειμώνα καθώς και την μόνιμη σχεδόν σεισμική ακολουθία, οι καλύψεις κατοικιών (και επαγγελματικής στέγης)  για καταστροφές έχουν αυξημένη ζήτηση. Ταυτόχρονα η αύξηση της  κατασκευαστικής δραστηριότητας (για πρώτη φορά  μετά από 10 χρόνια) έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για ασφαλίσεις.  Επίσης υπάρχει μεγάλη προσφορά ασφαλιστικών καλύψεων μέσω των τραπεζικών δικτύων, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή παρά τις όποιες μηνιαίες διακυμάνσεις.

Το πρόβλημα για το underwriting των ασφαλίσεων κατοικίας είναι ότι τουλάχιστον το 60%  των κατοικιών είναι παλαιότερες των 40 ετών και είναι φυσικό να έχουν φυσικές φθορές και αυξημένες ανάγκες.  Έτσι αναγκάζονται να αυξάνουν τα ασφάλιστρα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις (πχ σεισμών, φωτιάς) να βάζουν όρια στις καλύψεις που ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτές τις προτάσεις. Για παράδειγμα αρνούνται ασφαλίσεις κατά πυρός για κατοικίες κοντά σε δασικές περιοχές, βενζινάδικα κά ή ασφαλίσεις κατά σεισμού σε περιοχές που βγάζουν πολλούς και συχνούς σεισμούς ή τα σπίτια είναι παλιά κοκ.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι εάν δοθούν και φοροαπαλλαγές επί των ασφαλίστρων  κατοικίας και επιχειρηματικής στέγης, η παραγωγή θα εκτοξευτεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Επαγγελματικές Αστικές ευθύνες

Οι αστικές ευθύνες για τους επαγγελματίες είναι το  next big thing για την ασφαλιστική αγορά.  Οι επαγγελματίες κάθε είδους είναι εκτεθειμένοι σε νομικές διεκδικήσεις και επιθέσεις (δικαίως ή αδίκως) και η τάση αυτή είναι αυξανόμενη. Ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και σχεδόν όλες οι ειδικότητες τα επόμενα χρόνια θα βρίσκονται ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένες απέναντι σε ‘νομικές επιθέσεις’ όπως γίνεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη , τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.  Η κάλυψη εξειδικευμένων αστικών ευθυνών δεν κοστίζει υπερβολικά και ‘θωρακίζει’ τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα έναντι αυτών των επιθέσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *