Στο ΕΣΥ εισέρχονται οι ιδιώτες γιατροί – Αντιδράσεις για το νέο σχέδιο νόμου

30 Νοεμβρίου 2022

Ανατροπές σε ένα σύστημα δεκαετιών φέρνει το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Υγείας και επιτρέπει στους γιατρούς του δημοσίου να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές  και στους ιδιώτες να λάβουν θέσεις απασχόλησης στο ΕΣΥ.   

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.

Νοσοκομειακοί αλλά και ιδιώτες γιατροί ζητούν τώρα την απόσυρση της διάταξης κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Και οι δύο πλευρές ανησυχούν για το ίδιο πράγμα: ότι οι πολίτες, δεδομένων των ελλείψεων του ΕΣΥ σε εξοπλισμό και υποδομές, θα στραφούν στις ιδιωτικές κλινικές, επιλέγοντας ελεύθερα πλέον να χρησιμοποιούν γιατρό του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

Αντιδράσεις 

Ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, είπε χαρακτηριστικά: Αν το δει κανείς από σοσιαλιστική οπτική, η ρύθμιση αλλάζει συνήθειες δεκαετιών, ενώ από φιλελεύθερη οπτική, είναι ανεπαρκής, και όπου στον κόσμο υπάρχει ιδιωτικό επάγγελμα μέσα σε ΕΣΥ, αυτό συνδυάζεται με μερική απασχόληση και κάλυψη του κενού από έτερο γιατρό. «Αντιλαμβανόμαστε τα θέματα πολιτικού γοήτρου, αλλά η πολιτική σοφία πάντοτε επιβραβεύεται», είπε ο κ. Εξαδάχτυλος.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, είπε ότι η ομοσπονδία κινητοποιείται για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Σε μια χώρα με ιδιωτική δαπάνη υγείας στο 40%, θα περίμενε κανείς να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας και όχι μέτρα που αναγκάζουν τους πολίτες «να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» λόγω μέτρων που ιδιωτικοποιούν περαιτέρω τη δημόσια υγεία, είπε ο κ. Γιαννάκος.

    Εκ μέρους της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Ματίνα Παγώνη είπε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν χρειάζεται να βγουν έξω να δουλέψουν, αρκεί να πάρουν το μισθολόγιο που τους «έδωσε» το ΣτΕ. Όταν τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν στις 6 και 7 το βράδυ, πότε θα πηγαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές; αναρωτήθηκε η κ. Παγώνη και σημείωσε: Το να πηγαινοέρχονται οι γιατροί στα ιδιωτικά, δεν θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα βρούμε τους ασθενείς «απέναντι».

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, μίλησε για κίνδυνο νόθευσης του ανταγωνισμού, με την είσοδο γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε «κάθετα αντίθετοι στο υβρίδιο» που δημιουργείται, είπε ο κ. Δεβλιώτης.

    Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) Αφροδίτη Ρέντζιου, μίλησε για διατάξεις «έκτρωμα» που βρίσκουν την καθολική αντίδραση των γιατρών και των ενώσεών τους. Μιλάτε για ελευθερία επιλογών των ασθενών αλλά στην πραγματικότητα είναι «ωμός» εκβιασμός. Την ώρα της αρρώστιας ή θα πληρώσεις για Υγεία ή θα πας σε πολύμηνες αναμονές στη θεραπεία και στα χειρουργεία, είπε η κ. Ρέντζιου. Εκτίμησε, δε, ότι το δημόσιο νοσοκομείο θα μετατραπεί σε χώρο άντλησης πελατείας για το ιδιωτικό ιατρείο.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νικόλαος Δέδες, είπε ότι «η επίκληση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν θα διασφαλίσει αυτό που χρειαζόμαστε οι ασθενείς», και ότι «μειώνει τις επιλογές μας». Είμαστε θετικοί επί της αρχής του νομοσχεδίου, είπε ο κ. Δέδες.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Α. Δημόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει την ισονομία με άλλους πανεπιστημιακούς καθηγητές, δίνοντας τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να είναι σε καθεστώς πλήρους ή μερικής, αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, και αυτό, όπως είπε, συνάδει με δύο ομόφωνες αποφάσεις της συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

    Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο, ανέφερε ο Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Εθνικό (Σύστημα Υγείας) δεν είναι μόνο το δημόσιο αλλά και οι ιδιώτες. Όπως μεταγγίζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, μπορεί να γίνεται και το αντίθετο, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Η Γιώτη Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, είπε ότι το νομοσχέδιο «έχει καταδικαστεί» από χιλιάδες νοσοκομειακούς και ενώσεις γιατρών, διότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, ενώ αναγκάζει τους εργαζόμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αντί για μαζικές προσλήψεις με αυξημένους μισθούς, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, είπε η κ. Ταβουλάρη.

    Η πρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών, Εύη Ορφανού, είπε ότι τους ασθενείς τους ενδιαφέρει να υπάρχει επαρκής στελέχωση χωρίς το κόστος των ποιοτικών υπηρεσιών να τους επιβαρύνει. Θεωρούμε ότι το άρθρο θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, είπε η κ. Ορφανού. Κατά τα άλλα, είναι δικαίωμα του κάθε ασθενή να επιλέγει το γιατρό του χωρίς να του κοστίσει κάτι, σημείωσε η κ. Ορφανού.

    Εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ, ο οργανωτικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Ιωάννης Λυμβαίος, είπε ότι «καταργείται ο δημόσιος, εθνικός και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας». Όπως είπε, οι γιατροί του ΕΣΥ που θα παρέχουν υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα, «θα έχουν μειωμένο ενδιαφέρον εξυπηρέτησης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και θα μετακινούν, λόγω συμφέροντος, την εξυπηρέτηση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω η ιδιωτική δαπάνη.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Γεώργιος Ζωγράφος, είπε ότι το άρθρο είναι σε θετική κατεύθυνση, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη πλήρους στελέχωσης των νοσοκομείων.

    Τέλος, ο Σάββας Παρασκευόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς επίσης την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την κατάργηση των ΣΔΙΤ και την επαναφορά των ανεμβολίαστων υγειονομικών που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.

Πηγή: ΑΜΝΑ

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Mega Brokers: Αναζητείται Στέλεχος Κλάδου Γενικών Ασφαλίσεων

Η MEGA BROKERS - Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρία παροχής Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Προϊόντων στην Ελλάδα με εμπειρία στον Ασφαλιστικό Κλάδο...

Close