Skip to content

Άγγιξαν τις 20 ημέρες οι καθυστερήσεις πληρωμής ασφαλίστρων λόγω του lockdown

Αποκαταστάθηκε ο χρόνος πληρωμής ασφαλίστρων μετά το αρχικό πάγωμα

Του Νίκου Σακελλαρίου

“Μαζεύονται” οι χρόνοι είσπραξης ασφαλίστρων που είχαν «ανοίξει» κατά το προηγούμενο διάστημα του lockdown, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ασφαλιστικές και γενικότερα ο στόχος είναι να κρατηθεί η ασφαλισιμότητα της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου σε υψηλά επίπεδα. Όπως είναι γνωστό, κατά τις πρώτες ημέρες του lockdown και μέχρι το Πάσχα περίπου, οι ασφαλιστικές είχαν πολλούς πελάτες οι οποίοι είτε γιατί δεν μπορούν ψηφιακά να πληρώσουν είτε γιατί ήταν αποκλεισμένοι λόγω του lockdown καθυστέρησαν να πληρώσουν τις ανανεώσεις συμβολαίων τους για πάνω από 20 ημέρες.

Η Τράπεζα της Ελλάδας ανέχτηκε τις μικρές καθυστερήσεις 

Η Τράπεζα της Ελλάδας είχε ενημερωθεί από τις εταιρείες ότι οι περιπτώσεις αυτές ήταν αυξημένες στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου και ουσιαστικά έδωσε μία απάντηση ‘ανεκτικότητας στις καθυστερήσεις’ στις εταιρείες.

Τα περισσότερα συμβόλαια που έληγαν Μάρτιο και πληρώθηκαν μέσα στον Απρίλιο, θα συμπεριληφθούν κανονικά στην παραγωγή α τριμήνου των ασφαλιστικών ενώ τα υπόλοιπα που πληρώθηκαν μέσα στον Μάιο και έληγαν Απρίλιο θα υπολογιστούν ως παραγωγή β’ τριμήνου. Ο συμψηφισμός αυτός ουσιαστικά διευκολύνει τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών οι οποίες εμφανίζουν πλέον πολύ μικρές απώλειες από μη ανανεώσιμα συμβόλαια (-2% έως -4% μεσοσταθμικά) για τον Μάρτιο-Απρίλιο.  Μία θετική εξέλιξη που ουσιαστικά δείχνει ότι το α’ εξάμηνο για την ασφαλιστική παραγωγή στο σύνολο της αγοράς θα καταγράψει μικρές απώλειες που δεν θα ξεπερνούν το 6-7%.

Σε επίπεδο κλάδων, τις μεγαλύτερες απώλειες φαίνεται ότι καταγράφει η παραγωγή του αυτοκινήτου και αυτό αποδίδεται αφ’ ενός στη διακοπή διάφορων συμβολαίων μικρής διάρκειας αλλά και σε αριθμητικούς λόγους μετά το μικρό κύμα μείωσης ασφαλίστρων που παρατηρείται. Στον κλάδο υγείας, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα παραμείνει κοντά στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα α τριμήνου. Μικρή άνοδο φαίνεται ότι έχουν οι αστικές ευθύνες ενώ τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα θα έχουν πιεστεί εξαιτίας των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων όπως φάνηκε και στα στοιχεία της ΕΑΕΕ για τον Μάρτιο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *