Skip to content

Έρχεται επανάσταση στην πρόληψη-διάγνωση ασθενειών

[box]Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που συγκεντρώνονται από τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Υπολογιστικού Νέφους (Cloud) αναμένεται να αλλάξουν όλα όσα ξέραμε στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, ο οποίος θα ψηφιοποιηθεί εντελώς,  οδηγώντας μας στη νέα εποχή κατά την οποία οι θεραπείες θα είναι όλο και περισσότερο εξατομικευμένες.

Χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την τεχνητή νοημοσύνη, θα έρθει η επανάσταση στην πρόληψη και τη διάγνωση ασθενειών, ενώ δεν αποκλείεται ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ να θεραπευθούν ολοκληρωτικά και να αποτελέσουν παρελθόν. [/box]

Ρεπορτάζ: Νίκος Εμμανουήλ

«Η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα γύρω μας. Έτσι ακριβώς αλλάζει και τον τομέα της υγείας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ελληνικής καταγωγής ακτινολόγος του Imperial College του Λονδίνου Δημήτρης Αμιράς, κατά τη διάρκεια του τρίτου διεθνούς συνεδρίου Microsoft Summit.*

Αν χάρη στην τεχνολογία, ο ασθενής μπορέσει να είναι ακόμη πιο ασφαλής στη διάρκεια του χειρουργείου, αυτό θα σημαίνει αλλαγή του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των χειρουργών, τουλάχιστον όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.

Ο ίδιος έχει ηγηθεί της ομάδας Βρετανών ερευνητών, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια συσκευής μεικτής πραγματικότητας, την HoloLens της Microsoft.

Χάρη σε αυτή ο χειρουργός είναι σε θέση να επανορθώσει σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα του ασθενούς έχοντας δημιουργήσει ουσιαστικά ένα ολόγραμμα του εσωτερικού του ποδιού του, το οποίο εφαρμόζει πάνω στο πόδι, ώστε πριν από το χειρουργείο, ο γιατρός να μπορεί να βλέπει μέσα στο πόδι και να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι πρέπει να κάνει.

Με αυτό τον τρόπο η όλη διαδικασία γίνεται πιο γρήγορη και το πιο σημαντικό πιο ασφαλής, αφού εντοπίζονται ευκολότερα τα σημεία όπου βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και στη συνέχεια εικονικά τρισδιάστατα βέλη καθοδηγούν τον χειρουργό!!

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Δρ. Αμιράς είχε περιγράψει τη διαδικασία της προετοιμασίας των δεδομένων ως μια χρονοβόρα διαδικασία αν και η κατάσταση αναμένεται να αυτοματοποιηθεί στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Microsoft Summit ξεκαθάρισε πως προς το παρόν η όλη διαδικασία εφαρμόζεται μόνο σε εθελοντές ασθενείς, ενώ δεν έκρυψε πως ακόμα καταβάλλονται προσπάθειες να τελειοποιηθεί η τεχνολογία, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια λάθους.

Αυτός είναι, μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο προς το παρόν στα χειρουργεία η παραπάνω μέθοδος λειτουργεί περισσότερo συμβουλευτικά προς τους γιατρούς χωρίς να έχει αντικαταστήσει ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια η επανορθωτική χειρουργική.

Επανάσταση στην μεταμόσχευση νεφρών

Επιπλέον, η χρήση αλγορίθμων έχει φέρει την επανάσταση στο ταίριασμα δότη- δέκτη νεφρού, μία διαδικασία, η οποία μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη εξ αιτίας της ασυμβατότητας που υπάρχει συνήθως μεταξύ δότη και δέκτη ακόμα και όταν αυτή γινόταν ανά ζεύγη. Πλέον, όμως, οι αλγόριθμοι κάνουν αλυσιδωτά ή κυκλικά ταιριάσματα με σκοπό τη βελτιστοποίηση αριθμού και ποιότητας ταιριασμάτων δότη και δέκτη, δημιουργώντας τεράστιες αλυσίδες 20 ή ακόμα και 70 ατόμων, ώστε να ξεπερνιέται το πρόβλημα της συμβατότητας μέσα από πλατφόρμες ανταλλαγής νεφρών που έχουν δημιουργηθεί.

Αυτές χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία, ώστε να είναι ευκολότερο να βρεθεί νεφρό για νεφροπαθείς, περιορίζοντας τις λίστες αναμονής, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Microsoft Summit ο καταξιωμένος Έλληνας επιστήμονας και Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

*Το 3ο Microsoft Summit πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Φωτό: η τεχνολογία  HoloLens της  Microsoft

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *