Skip to content

Έρχεται προσεχώς: Εγκατάσταση σε μέγεθος γηπέδου στις ΗΠΑ θα δοκιμάζει αντοχή σε συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων

Τι είναι το χειρότερο που μπορούμε να περιμένουμε από τη Μητέρα Φύση; Μπορούν άνεμοι, καταιγίδες και κύματα να χτυπήσουν αλύπητα την ίδια στιγμή; Και πώς θα μπορούσε ο άνθρωπος να αποκρούσει ένα τέτοιο υποτιθέμενο άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα;

Του Χρήστου Γαβαλά

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ έδωσε επιχορήγηση ύψους 12,8 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον -σύμφωνα με ρεπορτάζ του Insurance Journal- στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να δουν ακριβώς ποια υλικά και ποιες τεχνικές κατασκευής αντέχουν καλύτερα στο χτύπημα της φύσης που… έρχεται τα επόμενα χρόνια. 

Η ιδέα είναι να σχεδιαστεί, να δοκιμαστεί και τελικά να χτιστεί μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη στον κόσμο και θα μετράει τα όρια της κτιριακής αντοχής απέναντι σε κυριολεκτικά ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Σε επίπεδο μεγέθους θα είναι ίσως τόσο μεγάλη όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτσαρντ Όλσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Ακραίων Φαινομένων και Έρευνας Τυφώνων, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Μαϊάμι.

Το Πανεπιστήμιο αυτό ήδη φιλοξενεί το Wall of Wind, αλλά αυτό το σύστημα μπορεί να δημιουργήσει ανέμους με ταχύτητα έως 252 χιλιομέτρων ανά ώρα, χωρίς δυνατότητα να τεστάρει την αντοχή παράλληλα σε πολύ έντονο κυματισμό. 

Από τη μεριά του, το Insurance Institute for Business & Home Safety στη Νότια Καρολίνα, που χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εταιρείες ακινήτων, τεστάρει δομικά συστήματα και υλικά ώστε να αντέχουν στον άνεμο, το χαλάζι και τη βροχή.

Η προτεινόμενη εγκατάσταση για δοκιμές καταιγίδας θα είναι η πρώτη που θα συνδυάζει όλες τις δυνάμεις ενός καταστροφικού και άνευ προηγουμένου τυφώνα κατηγορίας 6, όπως αυτός που οι ειδικοί φοβούνται ότι θα πλήξει τη Φλόριντα και άλλες παράκτιες περιοχές τα επόμενα χρόνια.

Το σύστημα «θα ήταν ικανό να έχει ένα διώροφο σπίτι στην άκρη ενός υδροφόρου ορίζοντα και θα έχετε και τα τρία στοιχεία – ανέμους 320 χιλιομέτρων την ώρα, κύμα καταιγίδας και δράση κυμάτων», είπε ο Όλσον.

Η αρχική επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών θα χρηματοδοτήσει μόνο την έρευνα που απαιτείται για τη μοντελοποίηση και το σχεδιασμό της δομής. 

Αν και η αίτηση επιχορήγησης υποδηλώνει ότι η έρευνα μπορεί να διαρκέσει τέσσερα χρόνια, «η λογική λέει ότι θα γνωρίζουμε πολλά μετά από δύο ή τρία χρόνια», είπε ο Όλσον.

Περαιτέρω επιχορήγηση αναμένεται μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Μόλις λειτουργήσει το κέντρο δοκιμών, οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν από αυτό θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανεκτίμητες για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους σχεδιαστές κτιρίων και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Ενώ οι ερευνητές σε όλη την Αμερική έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις των ανέμων εντάσεως τυφώνα, έχει γίνει πολύ λιγότερη έρευνα για το πώς οι κατασκευές μπορούν να αντέξουν καλύτερα τα κύματα και τις πλημμύρες.

Η προτεινόμενη εγκατάσταση που θα ακολουθήσει αυτή την ολιστική προσέγγιση έχει ονομαστεί NICHE (συντομογραφία National Full-scale Testing Infrastructure for Community Hardening in Extreme Wind, Surge, and Wave Events).

Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση δοκιμών για καταιγίδες στον κόσμο, ανέφεραν οι ερευνητές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *