Skip to content

Αγορά Αυτοκινήτων στην Ευρώπη – Πρώτη η Volkswagen

Στην Ευρώπη (ΕΕ, ΗΒ και Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών) πραγματοποιείται περίπου το 22% των ταξινομήσεων νέων ΙΧ (στοιχεία 2022). To θετικό πρόσημο του κλάδου στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει την οικονομική και εμπορική του σπουδαιότητα. Το 2022 οι εξαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ έφτασαν περίπου τα 157,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 36,4 δισεκατομμύρια ήταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εισήγαγαν κυρίως πολυτελή οχήματα μάρκας BMW και Mercedes-Benz. Ανάμεσα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως και, ένας από τους πρώτους  κατασκευαστές στην Ευρώπη σε έσοδα και επίπεδο αξίας εμπορικού σήματος, είναι ο Όμιλος Volkswagen, σύμφωνα με την Statista.

της Έλενας Ερμείδου

Η 1η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, η Κίνα και 3η ευρωπαϊκών αυτοκινήτων

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά εισαγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο και η 3η μεγαλύτερη σε επίπεδο ευρωπαϊκών αυτοκινήτων . Την αμέσως επόμενη θέση στην Ασία καταλαμβάνει η Ινδία.  Οι Κινέζοι αγόρασαν περίπου 23,56 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα το 2022. Η αξία των εξαγωγών αυτοκινήτων από την Ευρώπη προς την Κίνα ξεπέρασε τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με  μία αύξηση της εμπορικής αξίας σχεδόν 15,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο προηγούμενο έτος.

Στα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου

Στην Ευρώπη, ετησίως οι πωλήσεις αυτοκινήτων το 2021-2022 έφτασαν τα 12,4 δισεκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2027 τα έσοδα θα φτάσουν τα 438,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα.

Μείωση όγκου πωλήσεων στην Ευρώπη το 2022

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο  κύκλος εργασιών των αυτοκινητοβιομηχανιών: οχημάτων,  αυτοκινήτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων μειώθηκε κατά 138,3 δισεκατομμύρια ευρώ (-12,3 %) το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαν τα προηγούμενα έτη – και μετά το τέλος της πανδημίας – σημαντικό υψηλότερο κύκλο εργασιών.

Volkswagen σαρώνει σε πωλήσεις και αξία εμπορικού σήματος

Όπως ελέχθη ανωτέρω, ο Όμιλος Volkswagen κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις σε πωλήσεις στον κόσμο, και σε αξία εμπορικού σήματος. Αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εδρεύουσα στο Ανόβερο πούλησε περίπου 2,79 εκατομμύρια μονάδες οχημάτων, περίπου 737.000 μονάδες περισσότερες από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της.

Με  πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις οχημάτων, η Volkswagen παρέμεινε η μάρκα αυτοκινήτων με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2022. Την επιτυχία του γερμανικού ομίλου ακολούθησαν οι: Toyota και η Peugeot.

ΗΠΑ και ΗΒ μεγάλοι πελάτες της Ευρώπης

Από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις αξία των εισαγομένων αυτοκινήτων τα 36,34 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε οχήματα αξίας σχεδόν 26,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εισαγωγές προς την Ευρώπη, 15,2% το μερίδιο της Κίνας

Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, η ΕΕ εισήγαγε από την Κίνα επιβατικά αυτοκίνητα αξίας σχεδόν 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 58,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Κίνα κατείχε την υψηλότερη αξία των εισαγόμενων αυτοκινήτων από την ΕΕ και μερίδιο αγοράς 15,2%.

Ιαπωνία με μερίδιο 11%

Οι εισαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων από την Ιαπωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτιμάται σε σχεδόν 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, από 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Η Ιαπωνία είναι μία από τις κύριες χώρες προέλευσης για εισαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ από άποψη αξίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 11% της συνολικής αξίας των εισαγωγών το 2022.

Τουρκία, με μερίδιο 2,7%

Tο 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε επιβατικά αυτοκίνητα αξίας άνω των 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Τουρκία,  καταγράφοντας αύξηση 2,7% σε σχέση με το 2021. Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Έσοδα Ευρωπαϊκής Αυτοκινητοβιομηχανίας

Τα έσοδα του Ομίλου Volkswagen αυξήθηκαν το οικονομικό έτος 2022 στα  279,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας στην VW μια ψηλή θέση στην κατάταξη των πλουσιότερων εταιρειών παγκοσμίως.

Το 2022, τα παγκόσμια έσοδα του BMW Group ανήλθαν σε περίπου 142,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο γερμανικός κατασκευαστής οχημάτων πουλά οχήματα με τις μάρκες BMW, Rolls-Royce και MINI.. Μετά την οικονομική καταστροφή του 2008-2009, η BMW ανέκαμψε γρήγορα, ξεπερνώντας τα έσοδα του 2010.

Τα έσοδα του γαλλικού  Ομίλου Renault από την Ευρώπη έφτασαν τα  36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και τα  4,3 δισεκατομμύρια ευρώ από την Αμερική.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *