Skip to content

Αγωνία για ΕΣΥ και Συντάξεις το 2017 – Σανίδα σωτηρίας η ιδιωτική ασφάλιση

“Σε αποσύνθεση” τα κέντρα υγείας της περιφέρειας – Αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις και το 2017

της Βάσως Βεγίρη

Κάθε άλλο παρά ασφαλείς πρέπει να αισθάνονται οι εκδρομείς των εορτών στα χειμερινά θέρετρα, αλλά και εν γένει οι κάτοικοι στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής υπαίθρου. Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών στις δημόσιες δομές έχουν λάβει, σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων), πρωτόγνωρες διαστάσεις και προοιωνίζονται, εύλογα, ακόμη μεγαλύτερη στροφή του κόσμου στην ιδιωτική ασφάλιση την επόμενη χρονιά.

Σε πλειάδα κλασικών τουριστικών χειμερινών προορισμών για τις εορτές  Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Φώτων τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε αποσύνθεση και η ΠΟΕΔΗΝ υψώνει κραυγή αγωνίας για την τύχη των επισκεπτών τους, αλλά και εν γένει για την τύχη των μόνιμων κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου.

Στα Κέντρα Υγείας – τονίζει η διοίκηση της ΠΕΟΔΗΝ – μόνοι οι ταμπέλες θυμίζουν Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, καθότι “στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών και προσωπικού” και “κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές” εξαιτίας της διάλυσης των Κέντρων, ειδικά όσων είναι ανεπτυγμένα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Κέντρα Υγείας, επίσης, λειτουργούν με μία μόνο Νοσηλεύτρια, αν και απομακρυσμένα από τα Νοσοκομεία και αποκλεισμένα λόγω των καιρικών συνθηκών (π.χ. Ανδρίτσαινα). Κάθε ημέρα όλο και περισσότερα Κέντρα Υγείας κλείνουν το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα λες και είναι τράπεζες και όποιος αρρωστήσει απόγευμα ή νύχτα, πολύ απλά… ο Θεός βοηθός!!!  

Την εικόνα της κατάρρευσης των δημόσιων δομών Υγείας συμπληρώνει εξίσου γλαφυρά και η μη λειτουργία των απαραίτητων για τους καρκινοπαθείς τομογράφων στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως και στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.

Ενώ τον Ιανουάριο του 2013 παρουσιάστηκε  με διθυράμβους η εγκατάσταση δύο πανομοιότυπων ΡΕΤ/CT τομογράφων τελευταίας τεχνολογίας στα εν λόγω δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα και οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να καταφεύγουν στο ένα και μοναδικό ιδιωτικό ιατρικό διαγνωστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει ένας παρόμοιος, αλλά μικρότερος τομογράφος. Στο μεν Θεαγένειο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει το αναγκαίο ραδιοφάρμακο, λόγω αδυναμίας του νοσοκομείου να το προμηθευτεί, ενώ στο Παπαγεωργίου το ραδιοφάρμακο υπάρχει, αλλά λείπει το απαραίτητο προσωπικό….

Αντιμέτωποι, εξάλλου, με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς χημειοθεραπείες μετά τις 20 Ιανουαρίου 2017 βρίσκονται οι καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας, στην περίπτωση που οι νοσηλευτές του Θεαγενείου αρνηθούν να εκτελέσουν τις εργασίες παρασκευής και διάλυσης των κυτταροστατικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, που ζητει η διοίκηση του νοσοκομείου, τις οποίες οι ίδιοι θεωρούν παράνομες και ζητούν τη σύσταση και λειτουργία ειδικής Μονάδας για το συγκεκριμένο αντικείμενο…. 

Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι μόλις 20%. Αντίστοιχα, στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών, υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας, δηλαδή η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι επίσης μόλις 35%.

Τριτοκοσμική είναι η κατάσταση και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, καθώς σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα  (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ).

Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και σε 75 Δήμους δεν υπάρχει Παιδίατρος.

 

Αγωνία για τις Συντάξεις

Αναπροσαρμογές, εξάλλου – και φυσικά όχι προς το καλύτερο – προβλέπεται να “κυοφορήσει” το 2017 και για τις συντάξεις, πλην ΟΓΑ και Ταμείου Σύνταξης της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει του νέου νόμου Κατρούγκαλου.

Τα ρεπορτάζ του Underwriter.gr στην ελληνική περιφέρεια καταδεικνύουν τους τελευταίους μήνες ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για ασφαλιστικά προγράμματα Υγείας και μικρή εκδήλωση ενδιαφέροντος και για συνταξοδιοτικά προγράμματα. Οι εξελίξεις που “εγκυμονεί” το 2017 στο συνταξιοδοτικό, εύλογα αναμένεται να ενισχύσουν την αναζήτηση συνταξιοδοτικής εξασφάλισης από πλευράς των πολιτών. Και αυτό διότι ο νέος νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει το “σπάσιμο” των συντάξεων σε τρία τμήματα; εθνική σύνταξη, ανταποδοτική και προσωπική διαφορά, που θα προκύψει από τον επαναϋπολογισμό, ενώ  σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει έλεγχο των στοιχείων, βάσει των οποίων έχον χορηγηθεί οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, για τον επαναϋπολογισμό και την αναπροσαρμογή των συντάξεων σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Εντός των επόμενων 12 μηνών, αναλυτικότερα, δηλαδή εντός του 2017, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των συντάξεων και να έχει αποτυπωθεί η προσωπική διαφορά στο πληροφοριακό σύστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έως την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σε γενικές γραμμές, ο νέος τρόπος υπολογισμού, ενισχύει τις συντάξεις με λιγότερα από 25 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό έως 1.000 ευρώ, ενώ  προβλέπει συνολικά μικρότερες συντάξεις για όσους είναι υψηλόμισθοι και διαθέτουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Η διαδικασία αναπροσαρμογής αφορά τις κύριες συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, εκτός από τον ΟΓΑ και από τις συντάξεις που χορηγούνται από το Ταμείο Σύνταξης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζονται οι ήδη καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά τη 12η Μαΐου 2016 συντάξεις.  Η εθνική σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης και κυμαίνεται από 345,60 ευρώ (για χρόνο ασφάλισης μέχρι 15 έτη) έως 384 ευρώ (για χρόνο ασφάλισης 20 και πλέον ετών).  

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *