Skip to content

Αλ. Σαρρηγεωργίου στο Insurance Europe: Οι ευρωπαίοι πολιτικοί γνωρίζουν μόνο τους τίτλους

Οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους, είπε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ – όλοι μαζί να καταφέρουμε να ευθυγραμμίσουμε τα κοινά συμφέροντα με το συμφέρον της αγοράς

Τις σκέψεις και ανησυχίες του σχετικά με την προσήλωση των ασφαλιστικών εταιρειών στο λεγόμενο ESG και γενικότερα, στις διάφορες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την Ευρώπη και τις ανάγκες των επιχειρήσεων από την άλλη, μετέφερε στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου της Insurance Europe στο Παρίσι, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού και πρόεδρος και CEO της Eurolife, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

του Χρήστου Γαβαλά

Λαμβάνοντας μέρος στο πάνελ με τίτλο «Προτεραιότητες και παγίδες των ESG επενδύσεων», ξεκίνησε λέγοντας ότι η απόδειξη ότι θα έχουμε πετύχει σε όλα αυτά που σχετίζονται με το ESG θα είναι «σε μερικά χρόνια από τώρα να μην έχουμε πάνελ για το ESG, ούτε ρυθμίσεις σχετικές με αυτό, αλλά να το έχουμε ενσωματωμένο στην καθημερινότητά μας, στις επιχειρήσεις μας».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ασφαλιστικές «έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες και σίγουρα τα τελευταία χρόνια και αντί να κοιτάνε εξουσιαστικά από ψηλά προς τα κάτω, τον μικρό πελάτη, τον μικρό πολίτη, πλέον βρισκόμαστε δίπλα του, με κατανόηση, η δική του ανησυχία είναι δική μας ανησυχία».

«Και σίγουρα το μέλλον του πλανήτη και η βιώσιμη επένδυση δεν μπορεί παρά να είναι μέρος του επιχειρηματικού μας σκοπού. Αυτό είναι το νούμερο ένα. Φυσικά το θέμα της διακυβέρνησης είναι εδώ, και αυτή βοηθά στο να ευθυγραμμίζει συμφέροντα και αγορές. Δεν μπορείς να είσαι ασφαλιστική εταιρεία και να μην ενδιαφέρεσαι για το μέλλον, είναι μέρος της ύπαρξής μας».

Μιλώντας σε άλλο σημείο της συζήτησης και αναφερόμενος τόσο στη Eurolife όσο και στην Ελλάδα, είπε ότι  «περάσαμε από το να αρχίζουμε να κατανοούμε τί είναι το ESG, στο να φτιάχνουμε επιτροπές, στο να το τοποθετούμε στη διαχείριση του asset liability μας και είμαστε στη διαδικασία του να διατυπώνουμε ξεκάθαρα στόχους».

Και συνέχισε λέγοντας ότι από την οπτική γωνία μιας εταιρείας αξίας 650 εκατομμυρίων ευρώ με 600 χιλιάδες πελάτες και 4 δισεκατομμύρια ευρώ αξίας επενδύσεων, δηλαδή όπως είπε μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, «μόλις ξοδέψαμε μερικά εκατομμύρια για να πάμε από το IFRS 4 στο IFRS 17, κάνουμε greek tax accounting, κάνουμε IFRS 9 και κάνουμε solvency accounting,  ξοδεύουμε πολλά για το reporting, σε πράγματα που κάποια έχουν αξία και κάποια ελεγχόμενη κατά την ταπεινή μου άποψη». Στάθηκε όμως στο γεγονός ότι για μια μικρή εταιρεία και για μια μικρή αγορά αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο θέμα καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι για να υλοποιηθούν αυτά. «Ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια και υπάρχει τεράστια πολυπλοκότητα στο να επενδύσει κανείς με τον σωστό τρόπο», κατέληξε.

Σχετικά με αυτό που αναμένει ο πελάτης, ο κ. Σαρρηγεωργίου εξήγησε ότι «αναμένει από εμάς να είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι, πράσινοι κλπ, τόσο στις επενδύσεις αλλά και στο underwriting, αλλά την ίδια ώρα αναμένει και τη μεγαλύτερη δυνατή επιστροφή της επένδυσης, το φθηνότερο προϊόν και αυτό με το μεγαλύτερο value for money, και αυτά δεν πάνε αναγκαστικά πάντα μαζί».

«Γι’ αυτό ανέφερα πριν την ανάγκη οι ρυθμίσεις να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ισότητας γιατί αν το πεδίο δεν είναι τέτοιο, θα υπάρξει εξισορροπητική κερδοσκοπία ενάντια στους ‘πράσινους’ επενδυτές».

Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για το ESG σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του «πρέπει να γίνονται με ενιαίο τρόπο και άρα οι ρυθμιστικές αρχές να μιλάνε μεταξύ τους».

Υπό αυτό το πρίσμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατικό καθεστώς σχετικά με το ESG και άλλα θέματα, υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ των διαφόρων ρυθμιστικών αρχών, και σίγουρα μεταξύ των πολιτικών προσώπων».

«Από την εμπειρία μου και με όλο το σεβασμό, αυτό που έχω πάρει από τις επαφές μου με Ευρωπαίους βουλευτές είναι ότι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Γνωρίζουν τα θέματα ως τίτλους αλλά όχι τις λεπτομέρειες με τις οποίες εμείς πρέπει να ασχοληθούμε και μέσω των οποίων εμείς προσδίδουμε αξίες στους πελάτες μας και τους μετόχους μας».

Στο τελευταίο χρονικό σημείο της συζήτησης ανέφερε ότι ένα πράγμα σκέφτεται, προερχόμενος από μια χώρα «με τεράστιο κενό προστασίας».

«Αυτό είναι ότι το να είσαι περιβαλλοντικά βιώσιμος είναι σημαντικό για όλους μας, αλλά αναρωτιέμαι αν αυτό στρέφεται λίγο ενάντια στην κάλυψη αυτού του κενού προστασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ως ρυθμιστικές αρχές ή επιχειρήσεις ότι αυτό δεν θα συμβαίνει», κατέληξε.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο CEO της Crédit Agricole Assurances από τη Γαλλία, Φιλίπ Ντουμόντ, ο Chief economist της Finance Watch, Τιερί Φιλιπονάτ, η CEO της Aegon the Netherlands, Αλέγκρα βαν Χόβελ – Πατρίζι ενώ συντονιστής ήταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Insurance Europe, Όλαβ Τζόουνς. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *