Skip to content

Ανάσα στην αγορά από τις Αντασφαλιστικές Συμβάσεις

Τα νέα της αντασφάλισης, οι συμφωνίες του 2024, ο ρόλος των ομολόγων καταστροφών 

‘Ανάσα’ στους ασφαλιστές έδωσαν την Πρώτη του 2024 οι αντασφαλιστές. Οι ρυθμοί της αγοράς σταδιακά επανέρχονται. Η κερδοφορία των αντασφαλιστών αποκαθίσταται, τα αντασφαλιστικά τιμολόγια ελαφρώς σταθεροποιούνται, χωρίς να απουσιάζουν και οι αυξήσεις που άλλωστε αναμένονταν στον κλάδο περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ομαλοποίηση των τιμών έπαιξαν οι τίτλοι που συνδέονται με την ασφάλιση (ILS, ομόλογα καταστροφών).

Την επαναφορά της αντασφαλιστικής αγοράς είχαν προβλέψει και οι διεθνείς μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Standard&Poor, Fitch Rating, Moody’s, AM Best, λίγες εβδομάδες πριν να ‘αποχωρήσει’ το 2023. Οι οίκοι αξιολόγησης, πριν το τέλος του έτους μετέβαλλαν την αξιολόγηση τους ως προς τους αντασφαλιστές, δίνοντας σταθερές προοπτικές για το 2024 από αρνητικές που είχαν δώσει το 2023.  Κατ’ επέκταση, τα νέα της αντασφάλισης για το 2024, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες δεν είναι δυσάρεστα, όπως ήταν το 2023, τουναντίον ικανοποιητικά, αν όχι ευχάριστα για την αγορά. 

Η αύξηση της προσφοράς (capacity) για αντασφάλιση κατά τις ανανεώσεις της 1η Ιανουαρίου 2024, οδήγησε σε μια σχετικά σταθερή και ομαλή πορεία ανανέωσης των αντασφαλιστικών συμβάσεων, με τις τιμές των αντασφαλίστρων να είναι σταθερά προσαρμοσμένες ανά τον κίνδυνο, κυρίως στα αντασφάλιστρα κινδύνων έναντι φυσικών καταστροφών που σημείωσαν αυξήσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 3% σύμφωνα με αναφορές της μεσιτικής  Howden.

Επαναπροσδιορίστηκαν οι προβλέψεις των ζημιών

Από το 2023 μέχρι σήμερα που πραγματοποιήθηκαν οι ανανεώσεις του Ιανουαρίου 2024, οι συνθήκες της αγοράς έχουν βελτιωθεί, τονίζει η Howden, σε ένα περιβάλλον ευνοϊκό και δυναμικό συνάμα, με το underwriting να παραμένει πειθαρχημένο .  Η αγορά αντασφάλισης επαναπροσδιόρισε τις προβλέψεις των ζημιών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, παράλληλα με τις νέες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές  τάσεις. Οι δύο αυτές συνθήκες, ομολογουμένως βελτίωσαν τα χαρακτηριστικά των συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ αντασφαλιστών, ασφαλιστών και μπρόκερ.

Στο επίκεντρο οι προϋποθέσεις και το εύρος των καλύψεων

Σύμφωνα, με τις αναφορές της Howden, συνολικά η προσαρμογή των αντασφαλιστικών τιμολογίων ανά τον κίνδυνο κατέγραψε σταθερές αλλαγές με διακυμάνσεις ανά γεωγραφική περιοχή ή ανά κλάδο οικονομίας βάσει ιστορικού ζημιών. Ένα ακόμα σημείο που συνεισέφερε στην βελτιωμένη εικόνα που επέδειξε η αντασφαλιστική αγορά είναι τα υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα οι όροι και οι προϋποθέσεις και το εύρος των καλύψεων ήταν το βασικότερο ζητούμενο για το 2024. 

Μεσοσταθμικές αυξήσεις 3% στα αντασφάλιστρα καταστροφών 

Σε ό,τι αφορά τα αντασφάλιστρα καταστροφών , αυτά αναφέρει η  Howden ήταν προσαρμοσμένα ανά τον κίνδυνο και αυξήθηκαν κατά 3% κατά μέσο όρο την Πρώτη του έτους. Αυτό συνεπάγεται με μία απότομη πτώση, μετά από την αύξηση της τάξης του 37% που πήραν το 2023.

Εξετάζοντας την αγορά των ILS, -την αγορά τίτλων που συνδέονται με την ασφάλιση, η ανάκαμψη της αγορά των ILS  ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, καθώς ενδυνάμωσε τον ανταγωνισμό, και ακολούθως ενθάρρυνε νέους παίκτες στο να εισέλθουν στην αγορά. 

Ευρώπη: Ιστορικό ζημιών και πληθωρισμός, αλλαγές σε Ιταλία, Σλοβενία, Τουρκία 

Στην Ευρώπη οι ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων διαμορφώθηκαν από το ιστορικό ζημιών και τα μεγέθη του πληθωρισμού. Και εδώ, η δυναμική της προσφοράς συνέβαλλε στην συγκράτηση των τιμών και σε μονοψήφιες αυξήσεις . Υπήρξαν διαπραγματεύσεις με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των προγραμμάτων κάλυψης, όπου τα προγράμματα δεν ήταν μέχρι τώρα προσαρμοσμένα ανά τον κίνδυνο. Οι χώρες αυτές ήταν: η Σλοβενία, η Ιταλία, η Τουρκία. Σε αυτές τις χώρες τα τιμολόγια προσαρμόστηκαν ανά τον κίνδυνο και πραγματοποιήθηκαν διψήφιες αυξήσεις τα προγράμματα αντασφαλιστικών καλύψεων. 

ΗΠΑ: Περιορισμένο capacity για ορισμένα προγράμματα 

Στις ΗΠΑ, τα επίπεδα προσφορά βελτιώθηκαν, οι αντασφαλιστές ήταν ευθυγραμμισμένοι με όσα είχαν καθοριστεί την Πρώτη του έτους 2023 και πρόθυμοι να στηρίξουν τους όρους και τα επίπεδα των τιμών. Το capacity για ορισμένα προγράμματα ήταν περιορισμένο , ωστόσο τα επίπεδα του ανταγωνισμού συνέβαλλαν σε πιο συγκρατημένες τιμολογήσεις για ορισμένα προγράμματα, χαμηλών και μεσαίων κινδύνων.   

Σωρευτική αύξηση τιμών 160% από το 20217 στις προαιρετικές αντασφαλίσεις

Παγκοσμίως η ζήτηση για άμεση και προαιρετική αντασφάλιση (D&F), παρέμεινε ισχυρή την 1η Ιανουαριου 2024, λόγω των υψηλότερων τιμών, των αυξημένων αποτιμήσεων των ασφαλισμένων και της ανάγκης για πρόσθετα όρια.  Οι τιμές κρατήθηκαν χαμηλά, προσαρμοσμένες ανά τον κίνδυνο και κοντά στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, αν και σωρευτικά έχουν αυξηθεί κατά 160% από το 2017.

Σταθερά τα ποσοστά excess of loss στην αντασφάλιση ατυχημάτων

Στην αγορά ατυχημάτων υπήρξε επάρκεια στο capacity και πειθαρχημένο underwriting.Τα ποσοστά υπέρβασης ζημιών (excess of loss) στην αντασφάλιση ατυχημάτων στην αγορά του Λονδίνου παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα. Τα όποια ακραία αποτελέσματα προέρχονται από μεμονωμένους λογαριασμούς και όχι από το σύνολο της αγοράς. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *