Skip to content

Ανακοίνωση ΕΑΣΚ για την ψηφοφορία επί κινητοποιήσεων στην Εθνική Ασφαλιστική

Συνάδελφοι,

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που ο Σύλλογος κατέθεσε πρόταση για υπογραφή νέας ΕΣΣΕ. Από την πρώτη στιγμή η εργοδοσία έδειξε τις προθέσεις της, προβάλλοντας απαράδεκτες αξιώσεις. Φτάνοντας λίγες μέρες πριν τη λήξη της παρούσας Σύμβασης, ο Σύλλογος σωστά προσανατολίζεται στο να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις που θα «καθίσουν» την εργοδοσία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Βέβαια η στάση του ΔΣ της εταιρίας δεν είναι «σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά τα συμφέροντα και την κερδοφόρα πορεία της», όπως αναφέρουν σύσσωμες οι παρατάξεις του Συλλόγου. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η κερδοφόρα πορεία της εταιρείας και η προσπάθεια απόσπασης μεγαλύτερου κομματιού από την ασφαλιστική αγορά την κάνουν να επιδιώκει να ξεμπερδέψει με κάθε συγκροτημένο εργασιακό δικαίωμα, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τις ΣΣΕ η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ενοικίαση εργαζομένων, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η απαλλαγή από εργαζόμενους με δικαιώματα είτε μέσω μαζικών απολύσεων είτε μέσω «εθελουσιών», το ξεχείλωμα ωραρίων με την αξιοποίηση της τηλεργασίας είναι στόχοι της εταιρίας για τη δική της ανάπτυξη στον κλάδο.

Ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι πρέπει οργανωμένα να προβάλουν τα δικά τους συμφέροντα και διεκδικήσεις. Να διαμορφώσουν ενωτικό πλαίσιο πάλης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων!

Στη κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε πως τα αιτήματα που θέτει το ΔΣ του συλλόγου προς διεκδίκηση δεν επαρκούν. Ιδιαίτερα εν μέσω αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, χρειάζεται κάθε κινητοποίηση να έχει αιτήματα που να ακουμπούν και τα άμεσα προβλήματα των πιο «ευάλωτων» συναδέλφων. Έχοντας όμως ως αίτημα κινητοποίησης ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ, που δεν θα καλύπτει μεγάλο τμήμα των εργαζομένων (λ.χ. ενοικιαζόμενοι, γραμματείς γραφείων πωλήσεων) κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται.

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι για την προκήρυξη κινητοποιήσεων το ΔΣ του συλλόγου έθεσε από μόνο του ως προϋπόθεση ένα πλαφόν θετικών ψήφων στο 80%, τόσο στο σύνολο ψήφων όσο και εγγεγραμμένων! Δηλαδή αν ένα 21% ψηφίσει κατά ή απέχει, σημαίνει αυτό πως οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να κινητοποιηθούν; Θα επιλέξει σε τέτοια περίπτωση το ΔΣ να μην προκηρύξει κινητοποίηση που την ψήφισε το 79% των εργαζομένων; Η θέσπιση τέτοιων πλαφόν από το ίδιο το σωματείο, πόσο μάλλον για απλή νομιμοποίηση του ΔΣ να προκηρύξει κινητοποιήσεις, είναι σε λάθος κατεύθυνση, ενώ νομιμοποιεί στην πράξη τις λογικές που πάνε να κατοχυρώσουν τα αντίστοιχα νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων για την κήρυξη απεργιών.

Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας ηλεκτρονικά, όπως κι ότι δεν θα προηγηθεί αυτής καμία συλλογική συζήτηση, επιτείνουν το πρόβλημα. Ιδιαίτερα όταν κάτι τέτοιο γίνεται σε μια περίοδο, όπου κράτος και εργοδοσία πάνε να εφαρμόσουν στην πράξη τον νομό Χατζηδάκη και να τελειώνουν με τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, βάζοντας χέρι στη λειτουργία τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν τις κινητοποιήσεις, δίνοντας απάντηση στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Θεωρούμε όμως αναγκαίο το ΔΣ του Συλλόγου να οργανώσει ΑΜΕΣΑ Γενική Συνέλευση με φυσική παρουσία, ώστε μέσα από τη συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των μελών του να καθοριστεί ενωτικό πλαίσιο πάλης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των εργαζομένων της εταιρίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους οργανωμένα να παλέψουν για:

  • Απευθείας πρόσληψη ΟΛΩΝ των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική
  • Πλήρες ωράριο για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας
  • Κατάργηση βαρδιών για γονείς με μικρά παιδιά
  • Υπογραφή νέας ΕΣΣΕ που θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων, με αυξήσεις και διατήρηση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *