Skip to content

Αντίο στο κλίμα του 20ου αιώνα – στο μέλλον θα κυριαρχεί η ζέστη

Όλες οι ελπίδες στραμμένες στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα στο Ντουμπάι

Από σήμερα και μέχρι 12 Δεκεμβρίου στην COP28 στο Ντουμπάι θα ανακοινωθούν συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του κενού προστασίας των ευάλωτων οικονομιών από τις φυσικές καταστροφές.

O Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία του πλανήτη, μετά από τη συσσώρευση πλείστων άλλων θλιβερών αρνητικών ρεκόρ σχετικά με το κλίμα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο Ιούλιος που μας πέρασε ήταν ο θερμότερος μήνας στην ξηρά τα τελευταία 120 χρόνια, ενώ η περίοδος Απριλίου – Οκτβωβρίου 2023 είχε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στους ωκεανούς.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι εξίσου ζεστή. Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε στο κλίμα του 20ου αιώνα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι είναι να δράσουμε άμεσα για να μειώσουμε τον κίνδυνο να φτάσει το κλίμα στον πλανήτη να γίνει τελείως αφιλόξενο για την ανθρωπότητα, όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά τον αιώνα που ήδη διανύουμε, κατά τον οποίον θα ζήσουν τα παιδιά μας.

Αυτό που όλοι ελπίζουν αλλά για κάποιο λόγο δεν έχει ακόμη γίνει, είναι να συμφωνήσουν τα κράτη σε μέτρα περιορισμού χρήσης ορυκτών καυσίμων, σε μείωση των εκπομπών μεθανίου και σε χρηματοδότηση από τα πλούσια κράτη προς τα φτωχότερα, για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία.

Προς το παρόν ο πλανήτης ολοταχώς βαδίζει προς άνοδο μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Φέτος οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel, σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους στη Λιβύη, οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά έκαψαν 18,5 εκ εκτάρια και φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τι πέρασε η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, τι πέρασαν οι άνθρωποι στη Χαβάη και τη Σικελία αλλά και στην Ουρουγουάη που κόντεψαν να ξεμείνουν – ολόκληρη η χώρα – από πόσιμο νερό. Στην Ινδία στην περίοδο των Μουσώνων επήλθαν ζημιές 1,2 δις δολαρίων ενώ πλήθος άλλων κρατών υπέστησαν καταστροφές από πλημμύρες και ακραία ζέστη…   

Οι εκπομπές του θερμοκηπίου είναι σε υψηλό ρεκόρ, η άνοδος της θάλασσας επίσης, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες επίσης, ενώ η Ανταρκτική υφίσταται ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας.

Κινδυνεύουμε σοβαρά να χάσουμε το παιχνίδι. Ας ελπίσουμε ότι η τωρινή Σύνοδος θα αποτελέσει επιτέλους την αρχή για να γίνει κάποια διαφορά στα θλιβερά αυτά στοιχεία που γεμίζουν τρόμο την ανθρωπότητα.

Ο γ.γ. γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες το είπε καθαρά: Βιώνουμε την κατάρρευση του κλίματος – τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Η διεθνής Σύνοδος των 28 (COP28) ξεκινά σήμερα 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι, χωρίς τους Προέδρου ΗΠΑ και Κίνας, ανοίγοντας ωστόσο μία μεγάλη ατζέντα που περιλαμβάνει την ενεργειακή μετάβαση, τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, την κλιματική προσαρμογή και την ανθεκτικότητα.

Υπογραμμίζει η Allianz Trade: Σύμφωνα με την παράδοση των προηγούμενων COP, μπορούμε να περιμένουμε νέα πρωτόκολλα και συμφωνίες, αλλά όχι νέες δεσμεύσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη του στόχου μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C έχει ήδη κλείσει. Ο πλανήτης βιώνει την θερμότερη χρονιά στην ιστορία του και τα ακραία φαινόμεα καταστρέφουν ζωές ανθρώπων και ζώων. Εάν, επιμείνουν οι τρέχουσες τάσεις, ο πλανήτης θα ξεπεράσει το όριο θέρμανσης του 1,5°C μέσα στην επόμενη δεκαετία. Για να παραμείνουμε εντός του στόχου, οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να μειώνονται σχεδόν κατά -13% κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2033. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, προειδοποιεί η Allianz Trade είναι να επενδύσουμε στην πράσινη οικονομία. Οι παγκόσμιες επενδύσεις για το κλίμα πρέπει να αυξηθούν σε 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026 και 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2046.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *