Skip to content

Αποχωρεί η Munich Re από Ένωση για το Κλίμα – «Καλύτερα να κυνηγήσουμε τους δικούς μας στόχους, μόνοι μας»

Η Munich Re αποχωρεί από Ένωση στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στα χαρτοφυλάκιά τους.

του Χρήστου Γαβαλά

Ο λόγος που κρύβεται πίσω από αυτή την αποχώρηση, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η εκτίμηση στους κόλπους της εταιρείας ότι ελλοχεύουν πολύ σημαντικοί κίνδυνοι να μην υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται.

Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί ένα ακόμα πλήγμα στον συνασπισμό που δημιούργησε ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Η αντασφαλιστική εταιρεία ειδικότερα θα αποχωρήσει από την Net Zero Insurance Alliance, η οποία είναι υπομονάδα της Glasgow Financial Alliance for Net Zero.

«Οι δυνατότητες που έχουμε ώστε να επιδιώξουμε στόχους απαλλαγής από ανθρακούχες εκπομπές στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσέγγισης χωρίς να εκτεθούμε σε σημαντικούς antitrust κινδύνους είναι τόσο περιορισμένες που είναι πιο αποτελεσματικό να κυνηγήσουμε μόνοι μας τις δικές φιλοδοξίες μας για το κλίμα», δήλωσε ο Γιοακίμ Ουένινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Munich Re.

Η GFANZ, η οποία διαθέτει περίπου 550 μέλη τα οποία και αντιπροσωπεύουν συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία 150 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τα μέλη λέγοντας ότι οι προσπάθειες να συντονιστούν κεντρικά οι μειώσεις των εκπομπών δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. 

Όμως, με το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ να γίνεται πιο εχθρικό, κάποιες από τις συμμετέχουσες εταιρείες διστάζουν να έρθουν αντιμέτωπες με τους κινδύνους που οι ίδες αντιλαμβάνονται ότι ελλοχεύουν.

Η Munich Re είναι η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική εταιρεία που αποχώρησε από τότε που έφυγε η Vanguard Group Inc. στα τέλη του περασμένου έτους. Ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο είπε ότι η ιδιότητα μέλους δεν ήταν τελικά συμβατή με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δείκτες παρακολούθησης. 

Ουσιαστικά, η Munich Re διευκρίνισε ότι θα επιδιώξει τους δικούς της στόχους για το κλίμα, αντί να εργάζεται προς την κατεύθυνση των καθαρών μηδενικών εκπομπών ως μέρος της ασφαλιστικής συμμαχίας. Η εταιρεία έχει καταστήσει πάντως σαφές ότι γνωρίζει καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον ασφαλιστικό κλάδο.

Τον Ιανουάριο, η Munich Re δημοσίευσε εκτιμήσεις ότι οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές έφτασαν περίπου τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, αναγνωρίζοντας δηλαδή το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ζημιές που προέρχονται από φυσικές καταστροφές», δήλωσε τότε ο Έρνστ Ροτς, επικεφαλής επιστήμονας του κλίματος στη Munich Re. «Ασφαλισμένες ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως είναι το νέο φυσιολογικό καθεστώς».

Ο Κάρνεϊ, ο οποίος είναι συμπροεδρεύων της GFANZ, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα νομικά θέματα που έθεσαν τα μέλη, εν μέσω αναφορών ότι ορισμένες τράπεζες της Wall Street απείλησαν πέρυσι να αποχωρήσουν εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες τους.

Η JPMorgan Chase & Co, η Bank of America Corp. και η Morgan Stanley είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αποσυρθούν από την GFANZ εάν η ένταξη συνεπάγεται δεσμευτικούς περιορισμούς στη χρηματοδότηση των ορυκτών. Στην περίπτωση αυτή, η GFANZ απέφυγε τους δεσμευτικούς περιορισμούς και οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι μέλη.

Η ασφαλιστική συμμαχία συγκλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και περιλαμβάνει την Axa SA, την Allianz SE και τη Swiss Re AG μεταξύ των 30 μελών της.

Όπως μεταδίδει το Reuters από τη μεριά του, οι ανησυχίες για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων βρίσκονται στο επίκεντρο αυξανόμενης αντίδρασης σχετικά με θέματα βιωσιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αντιδρούν σε ομαδικές προσπάθειες που υνδέονται με το κλίμα και σε άλλα λεγόμενα ζητήματα ESG.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *