Skip to content

Αρκαδία: Αύξηση “μαύρων” κωδικών – Στροφή της ζήτησης προς Υγεία και Σύνταξη

Ναός Αγίας Σοφίας, Κάμπος Μαντινείας
Ναός Αγίας Σοφίας, Κάμπος Μαντινείας

της Βάσως Βεγίρη

 
Χωρίς σοβαρή μεταποίηση, με μικρή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε κρίση λόγω της οικονομικής κρίσης και ύφεσης, η Αρκαδία στηρίζει την τοπική οικονομία της σε μεγάλο βαθμό στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους – ακόμα και η Μεγαλόπολη στηρίζεται στη ΔΕΗ, δηλαδή σε μία ΔΕΚΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική ασφαλιστική παραγωγή και ζήτηση.
Παρόλα αυτά, η ζήτηση για προγράμματα Υγείας, όπως επισημαίνουν οι συνομιλητές μας από την περιοχή είναι αυξανόμενη, αλλά με σημαντικές ανάγκες στήριξης των αναγκαίων δικτύων, ενώ μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το φαινόμενο – όπως μας τονίστηκε – των “μαύρων” κωδικών, από δύο μεγάλα πρακτορεία της περιοχής. Στην πράξη πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αυτοκινήτου.
Το φράγμα του Λάδωνα
Το φράγμα του Λάδωνα

Σημαντική αύξηση της παραγωγής της από τον κλάδο Υγείας καταγράφει στην περιοχή η Εθνική Ασφαλιστική την τελευταία διετία-τριετία, όπως σημειώνει κ.Στράτος Περδικούλης, ασφαλιστικός σύμβουλος-υπεύθυνος για το νομό Αρκαδίας της Εθνικής Ασφαλιστικής (γραφείο υπό τη διεύθυνση του κ.Χρ.Νικολάου) με αντίστοιχα αυξανόμενα τα σημάδια ανάπτυξης ασφαλιστικής συνείδησης του τοπικού πληθυσμού για τον κλάδο Υγείας και σε μικρότερο βαθμό για προγράμματα Σύνταξης.

Όσον αφορά, δε, τους ίδιους τους επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου, σύμφωνα με τον κ.Περδικούλη, στην τοπική ασφαλιστική αγορά παρατηρείται μια αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων για ενασχόληση με την ασφαλιστική αγορά, κάποιοι το δοκιμάζουν, αλλά αρκετοί λόγω φορολογίας δεν παραμένουν και για ευνόητους λόγους οι νέοι τελικά προσεγγίζουν πιο εύκολα στο agency παρά ένα πρακτορείο.
Ράφτινγκ στον ποταμό Λούσιο
Ράφτινγκ στον ποταμό Λούσιο

Αναγκαία χαρακτηρίζει ο συνομιλητής μας τη διεξαγωγή στον νομό Αρκαδίας ενημερωτικών ημερίδων από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του ασφαλιστικού συμβούλου και της ιδιωτικής ασφάλισης γενικότερα για τις ανάγκες του κόσμου, καθώς επίσης και το “να κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι εποπτικές αρχές  για να μπορέσει ο κόσμος να εμπιστευτεί την ασφαλιστική του εταιρεία, όταν θα είναι σίγουρος, όμως, ότι η ασφαλιστική του εταιρεία πληρεί τις προϋποθέσεις στην αγορά”.

(Κεντρική φωτό: Πλατεία Άρεως, Τρίπολη) 
Ιδιαίτερο θέμα με μαύρους κωδικούς στην περιοχή επισημαίνει ο μεσίτης ασφαλίσεων κ.Παύλος Πουλογιαννόπουλος(εταιρεία Best Advice-Πουλογιαννόπουλος Παύλος & Σία Ε.Ε.), μαζί με χαμηλό επίπεδο know-how της τοπικής αγοράς σε λοιπούς κλάδους πλην του αυτοκινήτου. Κατά τον ίδιο, υπάρχει ζήτηση για προγράμματα Υγείας, αλλά μικρή, και ακόμη μικρότερη για προγράμματα Σύνταξης, ενώ ο κλάδος Πυρός κινείται φυσικά στα πλαίσια του ενυπόθηκου δανεισμού, με τις γνωστές παρεμβάσεις από τις Τράπεζες. Παράλληλα, εκτιμά ότι το νομικό πλαίσιο του ασφαλιστή στην χώρα μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε πολλά επίπεδα και διαπιστώνει-επισημαίνει ότι “επί της ουσίας οι διαμεσολαβητές δεν προστατεύονται απέναντι στις εταιρείες και έναντι του καταναλωτή και οι συμβάσεις είναι καταχρηστικές πολλές φορές γιατί οι εταιρείες αποφασίζουν μόνες τους”.
Το μέλλον είναι στους κλάδους Υγείας και Σύνταξης, προσθέτει από την πλευρά του και ο ασφαλιστικός πράκτορας κ.Χρήστος Σαββούρδος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου πρακτορείου ασφαλίσεων, εκτιμά πάντως ότι “πρέπει  να δημιουργηθούν οικονομικότερα προγράμματα Υγείας, απλά και προσιτά στους πολλούς”, καθώς και ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μέριμνα από πλευράς των ασφαλιστικών εταιρειών για επέκταση του δικτύου Υγείας (συνεργαζόμενοι γιατροί, νοσηλευτές, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομειακά ιδρύματα κ.ο.κ.). Όσον αφορά τον ανταγωνισμό στον κλάδο, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί τους συναδέλφους ασφαλιστές ανταγωνιστές, αλλά συναγωνιστές και θεωρεί αντιθέτως ανταγωνιστές  τις Τράπεζες, “οι οποίες πλήττουν βάναυσα τον θεσμό και παρεμβαίνουν στο επάγγελμά μας από θέση ισχύος πίσω από το γκισέ”. Παράλληλα, εκτιμά πως “το μεγάλο πρόβλημα είναι η φορολόγηση του ασφαλιστή, το οποίο πρέπει η πολιτεία και οι Σύλλογοι του κλάδου να αντιμετωπίσουν σωστά και δίκαια και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ασφαλιστής δεν φοροδιαφεύγει ούτε ένα ευρώ. Πάντως εκφράζει αισιοδοξία ότι “ο ασφαλιστής και ο ασφαλιστικός θεσμός δεν θα σβήσουν, αλλά θα αναζωπυρωθούν ξανά από τις στάχτες τους. Πιστεύω ότι θα επανέλθει κάπως ο θεσμός, αν βελτιωθεί  η φορολόγηση και αν ξεκαθαρίσουν οι μαύροι κωδικοί”.
Τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας, με τα “πέντε μαγαζιά κλειστά και ένα ανοιχτό”, την αναιμική μεταποίηση και τη γενικότερη οικονομική στενότητα του τοπικού πληθυσμού, μας επισημάνθηκαν επίσης από πλευράς του υποκαταστήματος της Υδρόγειου Ασφαλιστικής, το οποίο αναφέρει επίσης όχι μεγάλη ζήτηση για τους γενικούς κλάδους και ασχολείται κυρίως με τον κλάδο του αυτοκινήτου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *