Skip to content

Αστική Ευθύνη Διαμεσολαβητή: μήπως κάτι πρέπει ν’ αλλάξει;

Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι ο μόνος επαγγελματίας, που ο νόμος τον υποχρεώνει να διατηρεί συμβόλαιο αστικής ευθύνης. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αξία της δουλειάς του και τη σημασία της για τα συμφέροντα του ασφαλισμένου, αποτελεί όμως ταυτόχρονα και εξασφάλιση για τη Διαμεσολάβηση, στην περίπτωση που συμβεί ανθρώπινο λάθος ή παράλειψη.

Ως γνωστόν έχουμε δυο βασικές κατηγορίες Διαμεσολαβούντων: τους επαγγελματίες που έχουν αποκλειστική συνεργασία και δρουν για λογαριασμό μιας ασφαλιστικής εταιρείας και τους ανεξάρτητους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Στη δεύτερη κατηγορία, στους ανεξάρτητους δηλαδή, κάποιοι κατά κύριο λόγο έχουν συγκέντρωση παραγωγής σε λίγες εταιρείες, ενώ τα κυρίως νομικά, πρόσωπα, έχουν πολύ μεγαλύτερη διασπορά παραγωγής.

Όλοι οι παραπάνω και κυρίως αυτοί που εκπροσωπούν μια ή λίγες εταιρείες, όταν επιλέγουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης, στην πλειοψηφία τους επηρεάζονται απο την τιμή και σε κάποιες περιπτώσεις, απο επιπλέον πιθανές παροχές που δίνουν κάποιες εταιρείες.

Πολύ συχνά όμως και ιδιαιτέρως στα δίκτυα αποκλειστικής συνεργασίας, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης παρέχεται είτε δωρεάν, είτε με μικρό κόστος από την ίδια την εταιρεία την οποία εκπροσωπεί αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής.

Παρότι λοιπόν το κόστος είναι μια σημαντική παράμετρος, και παρότι είναι φυσική απαίτηση της Διαμεσολάβησης να καλύπτεται όταν λειτουργεί για λογαριασμό μιας εταιρείας ή κυρίως για μια εταιρεία, είναι ανάγκη η αγορά να προβληματιστεί για τους κινδύνους που κρύβει η επιλογή κάλυψης αστικής ευθύνης του διαμεσολαβητή από την ίδια εταιρεία την οποία εκπροσωπεί.

Διότι είτε σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, είτε στην ακραία αλλά ομοίως πιθανή, περίπτωση ανάκλησης άδειας ασφαλιστικής εταιρείας, ο διαμεσολαβητής κινδυνεύει να βρεθεί ακάλυπτος. Πρόκειται για δύο υπαρκτά σενάρια τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να προβληματίσουν, ώστε να εξεταστεί η ανάγκη ή όχι της ασφάλισης του διαμεσολαβητή σε διαφορετική εταιρεία από αυτήν την οποία εκπροσωπεί.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί στην Εποπτική Αρχή από τους εμπλεκόμενους φορείς,  χωρίς βέβαια αυτή τη στιγμή να έχει φανεί κάποια διάθεση εποπτικής παρέμβασης σε επίπεδο είτε απλά συμβουλευτικό είτε ακόμη και πρακτικό.

Το σίγουρο είναι ότι η ασφάλιση αστικής ευθύνης έχει ιδιαίτερη σημασία για την προστασία του διαμεσολαβητή και πρέπει να τον εξασφαλίζει σε κάθε πιθανό σενάριο.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό είθισται πράγματι οι διαμεσολαβητές να ασφαλίζονται σε διαφορετική εταιρεία από αυτήν που αποτελεί τον βασικό τους συνεργάτη. Ενδεχομένως αυτό να είναι αποτέλεσμα της πιο προηγμένης ασφαλιστικά συνείδησης των εκεί αγορών – στην Ελλάδα στη συγκεκριμένη περίπτωση η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και ρόλο στη επιλογή παίζει κυρίως η τιμή.

2 Comments

  1. Avatar

    Γιατί το “μήπως” και το ερωτηματικό; Υπάρχει κανείς που θεωρεί πως δεν χρειάζονται αλλαγές;
    Υπάρχουν πολλοί που έχουν κατανοήσει τη σημασία της συγκεκριμένης ασφαλιστικής κάλυψης για τους ίδιους τους Ασφαλιστές αλλά και για την ευρύτερη αγορά;


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *