Skip to content

Αστική Ευθύνη Ιατρών – Τι γίνεται στην επιστράτευση;

Στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας σήμερα βρίσκεται η επίταξη 206 ιδιωτών γιατρών από το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των προσπαθειών έναντι της πανδημίας, στην τελευταία από μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τον χώρο της υγείας που ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ο κορωνοϊός.

Γράφει ο Χρήστος Γαβαλάς

Η επίταξη ήρθε ως άμεση συνέπεια αφενός μεν της σαφούς επιδείνωσης των σκληρών δεικτών της πανδημίας με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς να είναι αθρόα, αφετέρου δε της απροθυμίας πολλών ιδιωτών ιατρών να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για μια σειρά από λόγους.

Μεγάλη συζήτηση προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες γύρω από το θέμα της αστικής ευθύνης των ιατρών καθώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα επαγγελματιών που έχουν μπει στο στόχαστρο διεκδικήσεων συγγενών θανόντων κατόπιν ισχυρισμών για λάθη και παραλείψεις που επέφεραν το απευκταίο σενάριο.

Αρχικά υπήρχε η εντύπωση πως το ζήτημα της αστικής ευθύνης αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν ώστε οι γιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά κορωνοϊού να έχουν νομική ασυλία ήταν ο βασικός λόγος για την απροθυμία ένταξης στο ΕΣΥ παρά τις εκκλήσεις του υπουργείου.

Το θέμα άλλωστε είχε συζητηθεί σε συνάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και του Γενικού Γραμματέα του ΠΙΣ Γιώργου Ελευθερίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα και κατόπιν εκδόθηκε ανακοίνωση από τον ΠΙΣ σύμφωνα με την οποία συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα της ιατρικής επιπλοκής και της ιατρικής αμέλειας, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Εν τούτοις, ύστερα από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών διευκρινίστηκε πως όσοι από τους γιατρούς στην Αττική παρέχουν τις υπηρεσίες τους τελικά δεν θα υπέχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτου και σε περίπτωση που για κάποιο λόγο διεκδικηθεί αποζημίωση την ευθύνη έχει το δημόσιο νοσοκομείο.

Επί της ουσίας, επιχείρησε ο ΙΣΑ με διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την αστική ιατρική ευθύνη των ιδιωτών γιατρών αλλά και με επιπλέον κίνητρα όπως η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής για μία πενταετία, να πείσει τους παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους και γενικούς γιατρούς μέλη του να ενισχύσουν για τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες τα δημόσια νοσοκομεία.

Γιατί είναι τόσο κρίσιμη η αστική ευθύνη;

Η σημασία πάντως του εν λόγω θέματος έχει αποτυπωθεί εδώ και αρκετά χρόνια στην ασφαλιστική αγορά η οποία αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες, ειδικά σε καιρούς πανδημίας, παρέχει διάφορα προγράμματα και καλύψεις στους ιδιώτες γιατρούς.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, καλύπτονται οι ευθύνες του γιατρού για σωματικές βλάβες ή για θάνατο από αμέλεια, ιατρικό λάθος, ή άλλες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την διάρκεια της νόμιμης άσκησης των καθηκόντων του και στο πλαίσιο της ειδικότητας του.

Ενώ πακέτα επεκτείνουν την κάλυψη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο γιατρός καλείται να διεκπεραιώσει καθήκοντα και να παράσχει πρώτες βοήθειες πέραν της ειδικότητάς του αλλά και στο νομικό σκέλος με δαπάνες που μπορεί να προκύψουν από υποθέσεις που τελικά οδηγούνται στα δικαστήρια.

Στελέχη της αγοράς με τα οποία επικοινώνησε το underwriter.gr επιβεβαίωσαν πως υπάρχει αύξηση της ζήτησης για τέτοια προϊόντα στην αγορά ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα – έστω και αν φαινομενικά δείχνει αυτή τη στιγμή να έχει διευθετηθεί – τέθηκε μετ’ επιτάσεως από τους γιατρούς στη συνάντησή τους με τον υπουργό της Δικαιοσύνης.

Γιατροί στη Βρετανία: Προστατέψτε μας από παράνομες διεκδικήσεις

Όταν το Σύστημα Υγείας της Βρετανίας βρέθηκε σε ένα ανάλογα δύσκολο σταυροδρόμι (λίγο μετά την έναρξη των εμβολιασμών στις αρχές Ιανουαρίου), οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για διεκδικήσεις σε βάρος τους.

Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι το προσωπικό δεν θα έπρεπε να φοβάται ότι θα ληφθεί νομική δράση εναντίον του. Ωστόσο, ο Ιατρικός Σύλλογος της Βρετανίας ενημέρωσε ότι τα μέλη του είναι πολύ ανήσυχα ότι δεν θα βρεθούν μόνο στη θέση να πρέπει να επιλέγουν ποιους ασθενείς να νοσηλεύουν, ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν αλλά και ότι «θα μπορούσαν συνακόλουθα να είναι απροστάτευτα σε πιθανή έρευνα της Αστυνομίας για διενέργεια εγκλήματος».

Εξηγούσαν μάλιστα περαιτέρω ότι οι οδηγίες που παρέχονται σε γιατρούς και νοσηλευτές σχετικά με το πότε να χορηγήσουν ή όχι μια θεραπεία σε έναν ασθενή, δεν παρέχουν αυτόματα και νομική προστασία σε αυτούς ενώ συμπλήρωναν ότι αυτές οι οδηγίες δεν λάμβαναν υπόψη τις συνθήκες της πανδημίας όπου «η ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσε να υπερκεράσει την προσφορά».

ΗΠΑ: Φόβοι γιατρών για μηνύσεις όταν ξεχαστεί η πανδημία

Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί σε έναν γιατρό ότι δεν θα έρθει αντιμέτωπος με τη διάθεση μιας οικογένειας που έχασε δικό της άνθρωπο να στραφεί εναντίον του, στο απευκταίο σενάριο ενός θανάτου ή μιας σοβαρής σωματικής βλάβης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάντως ο φόβος αυτός έχει χτυπήσει κόκκινο όπως εξηγούν επιτελείς της Doctors Company, μιας εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών αστικής ευθύνης για ιατρούς.

Όπως τονίζει σε σχετικό ρεπορτάζ ο επικεφαλής των αποζημιώσεων και αντιπρόεδρος της εταιρείας, Πίτερ Κόλμπερτ, μέχρι στιγμής έχει δει λιγότερες από 20 μηνύσεις σε Αμερικανούς γιατρούς για περιπτώσεις σχετιζόμενες με κορωνοϊό.

Ωστόσο, εκτιμάει ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα υπάρξει αύξηση αυτών των μηνύσεων, αφότου η πανδημία θα έχει συρρικνωθεί και το κοινό θα έχει ξεχάσει πόση πίεση δεχόντουσαν οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *