Skip to content

Αισθητήρες διαρροής υδάτων μειώνουν τις αποζημιώσεις

Στην υπηρεσία των ασφαλιστικών εταιρειών και δη εκείνων που καλύπτουν ως επί τω πλείστον ακίνητα έχει μπει η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό που είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες απωλειών για τον ασφαλιστικό κλάδο παγκοσμίως: τα προβλήματα στα κτίρια από διαρροές νερού, οι οποίες και δεν οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, η Chubb που είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία ασφάλισης ακινήτων στον κόσμο, προωθεί χιλιάδες αισθητήρες σε όλη την Αμερική και πλέον περισσότερα από 300 κτίρια τα οποία και ασφαλίζει διαθέτουν πλέον τα συστήματα αυτά σε εφαρμογή. 

Όλα αποτελούν μέρος του διακηρυγμένου «πόλεμου κατά των ζημιών από το νερό», έναν πόλεμο που η Chubb έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να κερδίσει. 

H εταιρεία έχει μάλιστα συγκεντρώσει μια σειρά από παραδείγματα για το πώς οι ασύρματες συσκευές έχουν σώσει κάπως την κατάσταση, αποτρέποντας την χορήγηση αποζημιώσεων εκατομμυρίων δολαρίων σε απώλειες περιουσίας. 

Το παράδειγμα που έφερε σε γνώση του Insurance Journal είναι αυτό του κολεγίου Providence στο Rhode Island, το οποίο και ασφαλίζει η Chubb. 

Το Κολέγιο Providence έχει περίπου 4.000 φοιτητές, αλλά λίγο μετά το χτύπημα της πανδημίας, οι περισσότεροι φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό αναγκάστηκαν να εργαστούν από τις οικίες τους, δηλαδή από τα residence halls. Τότε ήταν που μια γραμμή παροχής νερού για πλυντήριο ρούχων σε έναν από τους πάνω ορόφους μιας εκ των εστιών, άρχισε να έχει διαρροή.

Εάν η διαρροή συνεχιζόταν για ώρες, πιθανότατα θα είχε καταστρέψει τους κοντινούς σε αυτήν κοιτώνες, τα εξαρτήματα του ανελκυστήρα και τους ευαίσθητους και ακριβούς πίνακες των ηλεκτρικών και δικτύων υπολογιστών.

Ευτυχώς για το κολέγιο αλλά και για την Chubb, είχαν εγκατασταθεί μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι ασύρματοι ανιχνευτές διαρροής σε στρατηγικά σημεία γύρω από την πανεπιστημιούπολη. 

Και με ένα μήνυμα, ένα email και μετά ένα τηλεφώνημα από κέντρο εξυπηρέτησης που εντόπισε τη διαρροή, ένας εργαζόμενος μπόρεσε άμεσα να μεταβεί και να κλείσει τον σωλήνα.

Ο αισθητήρας του πλυντηρίου είναι ένας από τους 180 ανιχνευτές διαρροής και τους 20 αισθητήρες θερμοκρασίας που είχε εγκαταστήσει το Providence. Για παράδειγμα, αν  κάποιος αφήσει μια πόρτα ανοιχτή, ένας αισθητήρας θα ειδοποιήσει το προσωπικό συντήρησης όταν η θερμοκρασία πέσει πολύ, αποτρέποντας πιθανώς το πάγωμα και το σκάσιμο σωλήνων.

Το κόστος τοποθέτησης όλου αυτού του μηχανισμού για το Κολέγιο έφτασε περίπου στα 12.000 δολάρια ετησίως ή στα περίπου 600 έως 700 δολάρια ανά κτίριο. Ως αντάλλαγμα, η Chubb χορηγεί στο πανεπιστήμιο πίστωση για τα ετήσια ασφάλιστρά του.

Ο αντιπρόεδρος της Chubb και επικεφαλής του τμήματος Internet of Things της εταιρείας, Χέμαντ Σάρμα χαρακτήρισε αυτό τον συνδυασμό ώριμης τεχνολογίας και πρόληψης ζημιών μια «συναρπαστική στιγμή για τον ασφαλιστικό κλάδο». 

Η ευρύτερη χρήση των αισθητήρων του Internet of Things παράγει πολλαπλά οφέλη για τους ασφαλιστές, επισήμανε, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων για ακίνητα και ενός βασικού εργαλείου μάρκετινγκ, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους ασφαλισμένους.

Εκτός από την πρόληψη ζημιών, το μεγαλύτερο κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να είναι οι εκπτώσεις στα ασφάλιστρα. Η Chubb εξακολουθεί να συγκεντρώνει δεδομένα και δεν έχει πει ακόμη ποια είναι η μέση πίστωση για τους εμπορικούς της πελάτες. Ωστόσο, ο κ. Σάρμα τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτου που εγκαθιστούν συσκευές μπορούν να δουν πιστώσεις 3% για αισθητήρες και έως και 8% για συσκευές διακοπής της γραμμής νερού.

Η Chubb παρέχει και βαλβίδες διακοπής που θα κλείσουν την κύρια γραμμή τροφοδοσίας νερού στο σπίτι, αμέσως μόλις εντοπιστεί διαρροή οπουδήποτε σε αυτό, ενώ ένας αισθητήρας στέλνει αυτόματα μια ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. Είναι κάτι ιδανικό για οικογένειες που πηγαίνουν διακοπές και δεν μπορούν να είναι εκεί για να παρατηρήσουν μια διαρροή ή μια φούσκα από νερό στο πάτωμα του σπιτιού τους ή στον τοίχο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *