Skip to content

Ασφάλιση πιστώσεων: Περιορίζει το επιχειρηματικό άγχος – Έτος κλονισμού της ρευστότητας & το 2023

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα τρανό παράδειγμα, που εκτός των άλλων πιστοποίησε την ανάγκη και χρησιμότητα της Ασφάλισης Πιστώσεων – οι συνέπειες της εισβολής ανέτρεψαν την συναλλακτική συμπεριφορά του μεγαλύτερου ποσοστού των επιχειρήσεων κι οδήγησαν σε εκτόξευση των επισφαλών απαιτήσεων.Είναι απαραίτητο για τις επιχειρήσεις να επενδύουν σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο όπως η ασφάλιση πιστώσεων, για να βρεθούν σε περιβάλλον ασφαλές, το οποίο θα τους εξασφαλίζει παράλληλα ρευστότητα και δυνατότητες ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων η ασφάλιση πιστώσεων προσφέρει κάλυψη προκαταβολών σε προμηθευτές, κάλυψη διενέξεων, φυσικών καταστροφών και πολιτικού κινδύνου. Η country manager Ελλάδας και Κύπρου της Coface Μαρία Παπαζαρκάδα αναλύει στο Underwriter.gr τη σημαντότητα της ασφάλισης πιστώσεων, ειδικά στην εποχή μας:

Η country manager Ελλάδας και Κύπρου της Coface, Μαρία Παπαζαρκάδα

του Χρήστου Γαβαλά

Κα. Παπαζαρκάδα, θα θέλαμε αρχικά να μας πείτε γιατί θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη αυτή η ασφάλιση πιστώσεων σε μία εταιρεία ειδικά στις μέρες μας και ποιες είναι οι βασικότερες υπηρεσίες που προσφέρετε.

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και συνεχείς αλλαγές, καθιστώντας απαραίτητο για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σ’ ένα αποτελεσματικό εργαλείο που θα τους προσφέρει ασφάλεια, πληροφόρηση και ανάπτυξη, ενώ θα τους διασφαλίζει τη ρευστότητα. Το εργαλείο αυτό είναι η Ασφάλιση Πιστώσεων. Με την ασφάλιση των πιστώσεων, ο επιχειρηματίας ουσιαστικά εξαλείφει τον πιστωτικό κίνδυνο, με αποτέλεσμα να μπορεί να αναπτύσσεται σε όποια αγορά επιθυμεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο, ενδυναμώνει τις σχέσεις με τους προμηθευτές του, βελτιώνοντας την εμπορική πολιτική και περιορίζοντας το επιχειρηματικό άγχος.

Συνεπώς, η ασφάλιση των πιστώσεων μπορεί εύκολα να θεωρηθεί απαραίτητο όπλο στην φαρέτρα μιας επιχείρησης, με σκοπό την ομαλή και επιτυχημένη ανάπτυξη της σε ένα ασταθές και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Κάποιες από τις κύριες υπηρεσίες που προσφέρουν οι εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων είναι η συνεχής πληροφόρηση και παρακολούθηση των πελατών των Ασφαλισμένων Επιχειρήσεων, η αποζημίωση σε περίπτωση μη πληρωμής, καθώς και η είσπραξη και διεκδίκηση είτε δικαστικά είτε εξώδικα σε όλο τον κόσμο, χωρίς επιπλέον κόστος για τις ασφαλισμένες απαιτήσεις.

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες κάθε επιχείρησης είναι μοναδικές, παρέχονται επιπλέον εξειδικευμένες λύσεις μέσω της Ασφάλισης Πιστώσεων για την κάλυψη αυτών, όπως για παράδειγμα η κάλυψη προκαταβολών σε προμηθευτές, οι διενέξεις, οι φυσικές καταστροφές και ο πολιτικός κίνδυνος.

Πώς κρίνετε την συναλλακτική στάση των επιχειρήσεων μέσα στο 2022; Ποιο είναι το ποσοστό ύπαρξης καθυστερήσεων και αθετήσεων πληρωμών σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και ποιά είναι η πρόβλεψη για το 2023;

Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτελούν το κυριότερο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και παρά το γεγονός ότι ο βασικός παρονομαστής των συναλλακτικών σχέσεων που ίσχυε έως το 2020 άλλαξε, διακρίνουμε μια ανθεκτικότητα του εύρωστου επιχειρείν σε απρόβλεπτες συνθήκες.

Οι επιπτώσεις που ξεκίνησαν από την εποχή της πανδημίας και εντάθηκαν την περίοδο των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, έκαναν αισθητή την αύξηση των επισφαλειών τόσο στους κύριους όσο και στους δευτερεύοντες κλάδους της οικονομίας. Το ξεκαθάρισμα που επήλθε λόγω των συνεχών εναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο μεγέθυνε τους χρόνους αποπληρωμής των υποχρεώσεων και εκτόξευσε το ποσοστό των επισφαλών απαιτήσεων, με αποτέλεσμα πληθώρα επιχειρήσεων να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Το 2023 δεν παρουσιάζεται με πιο αισιόδοξη νότα, καθώς οι προκλήσεις και οι συνέπειες των εξελίξεων θα διευρυνθούν περισσότερο κι αναμένονται περαιτέρω κλονισμοί των επιχειρήσεων σε επίπεδο ρευστότητας, ως απόρροια ακανόνιστης συναλλακτικής συμπεριφοράς.

Τι ρόλο έχει διαδραματίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση στον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης;

Οι πρόσφατες αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία αποτέλεσαν ένα ακόμη παράδειγμα για την αναγκαιότητα της ύπαρξης της Ασφάλισης Πιστώσεων, καθ ότι οι επιπτώσεις που επέφεραν, κλόνισαν την συναλλακτική συμπεριφορά του μεγαλύτερου ποσοστού των επιχειρήσεων κι οδήγησαν σε εκτόξευση των επισφαλών απαιτήσεων, είτε λόγω έλλειψης ρευστότητας είτε λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης απαιτήσεων.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η οποία έως και σήμερα φαίνεται να ανταποκρίνεται στις συνεχείς δυσκολίες σε οικονομικό και πολιτικό τομέα, ενδέχεται να χρειαστεί να αναπροσαρμόσει το πλάνο βιωσιμότητας ως προς τους τρόπους υλοποίησης του για το 2023, προκειμένου να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους νέους κλυδωνισμούς που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι τα χρηματοοικονομικά μοντέλα ενείχαν μεγάλο ποσοστό απόκλισης στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, οπότε η αβεβαιότητα ενισχύεται εως ότου υπάρξει μια ισορροπία στις μεγάλες δυνάμεις. Τούτο προκαλεί περαιτέρω την ασφαλιστική συνείδηση, ειδικότερα στον κλάδο μας, και καθιστά σαφή την ανάγκη για την επιλογή ενός έμπιστου συνεργάτη Ασφαλιστή Πιστώσεων, ο οποίος θα αποτελέσει αρωγό σε δύσκολες συγκυρίες σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Σε ποιους κλάδους βλέπετε να υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τέτοιους είδους ασφάλιση; Είναι περισσότερο ο τομέας των υπηρεσιών ή και της βαριάς βιομηχανίας;

Η αναγκαιότητα της Ασφάλισης Πιστώσεων συναντάται σε όλους τους κλάδους και δη στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπου το επιχειρείν αντιμετωπίζει παραδοσιακά μεγαλύτερες προκλήσεις. Οι τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και το ντόμινο εναλλαγών που καλούμαστε να αφομοιώσουμε, οδήγησε σε αναζήτηση πιο ασφαλών τρόπων δραστηριοποίησης των εταιρειών, και ως εκ τούτου, η Ασφάλιση Πιστώσεων διακρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος σύμμαχος και συνεργάτης για ασφαλή και εξασφαλισμένη ροή συναλλαγών.

Πώς οραματίζεστε το μέλλον της Coface και ποιές είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός αυτής που θα παίξουν ρόλο στην υλοποίησή του;

Η Coface Ελλάδος και Κύπρου αποτελεί μία αξιόπιστη λύση στην Ασφάλιση Πιστώσεων, επενδύοντας αδιάκοπα στη χαρτογράφηση των αναγκών της αγοράς και διαμορφώνοντας ευέλικτα προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να καλύψει τις συνεχώς εναλλασσόμενες ιδιαιτερότητες του επιχειρείν.

Η συνέχιση και ο εμπλουτισμός αυτών των υπηρεσιών με ψηφιακά μέσα, πρωτοπόρες καλύψεις και πελατοκεντρική προσέγγιση, αποτελεί στρατηγικό μας στόχο.

Αναφορικά με τις εξελίξεις, εκτιμούμε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτουμε, στην εναρμόνιση των όποιων δεδομένων κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η απόλυτη προσαρμοστικότητα και ευελιξία μας. Η Coface Ελλάδος και Κύπρου παρακολουθεί τον παλμό των εξελίξεων, ώστε να δημιουργεί και να προσαρμόζει το εκάστοτε κατάλληλο δίχτυ ασφαλείας, ανεξαρτήτως συνθηκών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *