Skip to content

Ασφαλιστές ενωμένοι για το κοινό καλό

Από το 1994, οι ασφαλιστικές βιομηχανίες σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, λειτουργούν με επιτυχία ένα θεσμό, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να λειτουργήσει και στη χώρα μας και να βοηθήσει ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της φήμης και της εικόνας που έχει ο κόσμος για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μιλάμε για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, στα πλαίσια του οποίου η ασφαλιστική αγορά ενώνεται και προσφέρει εθελοντική εργασία, τεχνογνωσία και δωρεές.

Ακούγεται ίσως πολύπλοκο και μεγάλο αλλά δεν είναι. Η δύναμη και η αποτελεσματικότητά του βρίσκεται στη εισφορά των πολλών και σε έργο και σε χρήμα.

Οι εισφορές δεν ξεπερνούν τα 5 δολάρια ανά κεφάλι αλλά όταν αυτά τα “κεφάλια” είναι εκατοντάδες και χιλιάδες, τα ποσά που συγκεντρώνονται δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Η δε εθελοντική εργασία δεν ξεπερνά τις κάποιες ώρες την εβδομάδα, είναι δηλαδή απόλυτα εφικτή και ρεαλιστική σε ατομικό επίπεδο. Συλλογικά δε, όταν προέρχεται από ομάδες ή από δεκάδες ή και εκατοντάδες ανθρώπους, πρσφέρει έργο, κάνει τη διαφορά και επιδεικνύει μια άλλη πλευρά της ασφαλιστικής βιομηχανίας, που άλλωστε, ταυτίζεται με αυτό καθ’ αυτό το αντικείμενο των υπηρεσιών της: προσφορά σε εν ώρα ανάγκης.

Οι δράσεις του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας έχουν και εθνικό αλλά και τοπικό χαρακτήρα. Το ίδρυμα διοικείται από ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι εναλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι οποίοι είναι σε επαφή με όλες τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ της χώρας – απο αυτές μαθαίνουν τι ανάγκες υπάρχουν, τι χρειάζονται, που  μπορούν οι ασφαλιστές να συνεισφέρουν είτε με τη γνώση, είτε με την εργασία, είτε με την δωρεά τους.

Οι περισσότερες δράσεις είναι σε τοπικές κοινωνίες και κοινότητες. Από το 1994 το Ίδρυμα έχει συνεισφέρει 25 εκ δολάρια σε δωρεές, περίπου 200.000 ώρες εθελοντικής εργασίας για βοήθεια και υποστήριξη σε γυναίκες, νεολαία και παιδιά, άστεγους, άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους  αλλά και ηγετικές δεξιότητες περισσότερων από 25.000 επαγγελματιών ασφαλιστών σε εκπαιδευτικά η άλλα προγράμματα σχετικά με την παιδεία, την υγεία, την προετοιμασία σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, την παιδική μέριμνα, την προστασία του περιβάλλοντος.

Στις 10 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, 1000 φίλοι και συνάδελφοι επαγγελματίες ασφαλιστές όλων των ειδών και  ειδικοτήτων, θα συγκεντρωθούν για ένα μεγάλο, χριστουγεννιάτικο δείπνο-γκαλά για να γιορτάσουν τις “καλές πράξεις της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας”, κάτι που γίνεται φέτος για 10η συνεχή χρονιά.

Τα φιλανθρωπικά δείπνα, όπως και το τριήμερο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γυναίκες στην Ασφάλιση, ή η “Πρωτοβουλία για Γραφή και Ανάγνωση σε προσχολικές ηλικίες” είναι μερικές από τις δράσεις σε εθνικό επίπεδο.

Οι περισσότερες εθελοντικές δράσεις λαμβάνουν χώρα κατά την ετήσια Εβδομάδα Προσφοράς (φέτος από 8/10-15/10): Για οκτώ μέρες εθελοντές της ασφαλιστικής βιομηχανίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  (3 ώρες την εβδομάδα) σε Μη Κυβερνητικές ή άλλες Οργανώσεις στη γειτονιά ή την πόλη τους. Μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει περισσότερες από 200 τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Αμερική.

Το θέμα είναι ότι μέσω αυτού του ιδρύματος η ασφαλιστική βιομηχανία ενώνει τις δυνάμεις της για το κοινό καλό. Ανταγωνιστές δουλεύουν δίπλα δίπλα για τις πόλεις και τις γειτονιές τους και όταν αυτό γίνεται συστηματικά, έντιμα και σε βάθος χρόνου, είναι σίγουρο κάνει θαύματα για την εικόνα και την αντίληψη που έχει ο κόσμος για την ιδιωτική ασφάλιση και τους ασφαλιστές – πέρα φυσικά από την διαφορά που φέρει σε ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Χρ. Μωράκη

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *