Skip to content

Ασφαλιστικές ζημιές 6,5 εκατ. ευρώ από τις χιονοπτώσεις του Ιανουαρίου

Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 3.059 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 6,5 εκατ. €. Από αυτές, 1.063 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 3,7 εκατ. €), 1.990 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 2,8 εκατ. €) και 6 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής (εκτίμηση 25.700 €).

Η ΕΑΕΕ ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων – μελών της σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις (κακοκαιρία Ελπίς) που επικράτησαν στην Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Βοιωτία κ. ά.) την περίοδο 22 – 25 Ιανουαρίου 2022.

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη, εξ’ αιτίας των συγκεκριμένων φαινομένων.

Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων και των ζημιών (σε επίπεδο πόλης ή περιοχής) με την χρήση του ταχυδρομικού κώδικα του ασφαλισμένου ακινήτου ή του τόπου ζημιάς (για αυτοκίνητα / σκάφη αναψυχής). Τα ακίνητα κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε κατοικίες, εμπορικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ζημιές καταγράφηκαν επίσης σε φωτοβολταϊκά συστήματα και σε ξενοδοχεία.

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 26 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 96,9% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.

Α. Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, φωτοβολταϊκά συστήματα και ξενοδοχεία) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 1.162,5 εκατ. €. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Αττικής (ασφαλισμένη αξία 958,7 εκατ. €).

Εξ΄ αιτίας των χιονοπτώσεων της περιόδου 22 – 25 Ιανουαρίου 2022, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 1.063 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 3,7 εκατ. €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία υπολογίζεται στα 3.459 €.

Οι περισσότερες ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας συνέβησαν στην ΠΕ Αττικής, τόσο σε πλήθος (90,9% του συνόλου), όσο και σε ποσό πρώτης εκτίμησης (87,2% του συνόλου).

Α.1. Ανάλυση ζημιών ασφαλίσεων περιουσίας

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων που επλήγησαν, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 3.459 €, ενώ το μέσο ποσοστό (‰) της ζημιάς επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 3,16 ‰.

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 9.122 € για τους βιομηχανικούς, 5.639 € για τους εμπορικούς, 1.623 € για τις κατοικίες, 1.275 € για τα ξενοδοχεία και 3.636 € για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 1,41 ‰ για τους βιομηχανικούς, 3,20 ‰ για τους εμπορικούς, 6,72 ‰ για τις κατοικίες, 0,97 ‰ για τα ξενοδοχεία και 8,63 ‰ για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η γεωγραφική κατανομή του συνόλου των ζημιών, των αποζημιώσεων και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων, για τις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν περισσότερο, έχει ως ακολούθως:

Ακολουθούν σε ξεχωριστούς πίνακες η κατανομή ανά είδος των σημαντικότερων κινδύνων, των ζημιών και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων, για τις ΠΕ που επλήγησαν περισσότερο:

Ακολουθεί ενδεικτική γεωγραφική αποτύπωση των ζημιών εντός της ΠΕ Αττικής, ανά είδος ασφαλισμένης εγκατάστασης. Οι εικόνες προέρχονται από την διαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης (GIS) ζημιών από φυσικές καταστροφές της ΕΑΕΕ.

Αναλυτικότερη πληροφόρηση για την κατανομή των παραπάνω μεγεθών ανά ταχυδρομικό κωδικό διατίθεται στους πίνακες του παραρτήματος.

Α.2. Ανάλυση των συνολικά ασφαλισμένων κινδύνων των ασφαλίσεων περιουσίας

Επιπροσθέτως των ανωτέρω στοιχείων των δηλωθεισών ζημιών, η έρευνα της Ε.Α.Ε.Ε. αναζήτησε από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη της, την πληροφορία του πλήθους των συνολικά ασφαλισμένων κινδύνων και των συνολικών ασφαλισμένων κεφαλαίων, είτε επηρεάστηκαν είτε όχι από το συγκεκριμένο φαινόμενο, στις ανωτέρω πληγείσες γεωγραφικές περιοχές (με βάση τον ΤΚ).

Ακολουθούν σε ξεχωριστούς πίνακες η κατανομή ανά είδος των σημαντικότερων κινδύνων, του πλήθους των συνολικά ασφαλισμένων εγκαταστάσεων και των ασφαλισμένων κεφαλαίων, για τις ΠΕ που επλήγησαν (με βάση τον ΤΚ όπως δηλώθηκε από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη). Σε ξεχωριστές στήλες υπολογίζονται οι δείκτες που προκύπτουν από τον συνδυασμό των ζημιών και των ασφαλισμένων κινδύνων: η μέση συχνότητα (%) ζημιών και το μέσο ποσοστό (‰) των αποζημιώσεων επί των συνολικών ασφαλισμένων κεφαλαίων.

Β. Ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις στην έρευνα 1.990 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 2.771.807 €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 1.393 €.

Οι περισσότερες ζημιές τόσο σε πλήθος (97% επί του συνόλου) όσο και σε ποσό (97,2% επί του συνόλου) εντοπίστηκαν στην Αττική.

Γ. Ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής

Ως προς τις ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις στην έρευνα 6 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 25.700 €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 4.283 €.

Το σύνολο των ζημιών καταγράφονται στην Αττική.

Ζημιές από χιονοπτώσεις στην Ελλάδα 22 – 25 Ιανουαρίου 2022 (κακοκαιρία Ελπίς)

Συνολική πρόβλεψη αποζημιώσεων περιουσίας, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής ανά Περιφερειακή Ενότητα

Ασφαλίσεις περιουσίας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ασφαλίσεις περιουσίας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *