Skip to content

Ασφαλιστικές: Με αργούς ρυθμούς η διείσδυση της τεχνολογίας παγκοσμίως

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν παγκοσμίως οι CEOs των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το ρυθμό διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες τους, σε σχέση με τους επικεφαλείς των υπόλοιπων επιχειρηματικών κατηγοριών δραστηριοποίησης.

Περισσότεροι από 8 στους 10 ανησυχούν για την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας της PricewaterhouseCoopers, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία κάλυψης των θέσεων εργασίας με προσωπικό εξειδικευμένο στην τεχνολογική καινοτομία.

Σίγουρα, η τεχνολογική επανάσταση αποτελεί πρόκληση για όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Όμως, ο κλάδος των ασφαλίσεων ανησυχεί περισσότερο καθώς έχει χαρακτηριστικά μεγάλης διασποράς στην παγκόσμια οικονομία.

«Η ασφαλιστική αγορά αποτελεί έναν κλάδο που αργεί συνήθως να αφομοιώσει τις καινοτομίες. Όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – η αύξηση στην ταχύτητα διείσδυσης του απαιτεί σαφή στρατηγική», όπως δηλώνει ο επικεφαλής της PwC, Jim Bichard, τονίζοντας πως «Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι γνωρίζουν πως εάν δεν μετασχηματίσουν και αξιοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω».

Over-Regulation

Περίπου το 85% των CEOs στις ασφαλιστικές εταιρείες εκφράζουν την ανησυχία τους για την τεχνολογική αλλαγή, με το 95% εξ αυτών να αποδίδουν πρωτεύοντα ρόλο στην υπερβολική ρύθμιση (Over-Regulation) της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, περί το 93% των ερωτηθέντων ανησυχεί για τις κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες και αποτελούν τον δεύτερο -από πλευράς «έντασης»- κίνδυνο. Συνολικά, στις υπόλοιπες επιχειρηματικές κατηγορίες (σε όλους τους τομείς), το 40% των επικεφαλείς χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις απειλές στον κυβερνοχώρο.

Το 66% των CEOs του κλάδου ασφάλισης βρίσκεται αντιμέτωπο με την αυξανόμενη πίεση ως προς την επίτευξη των επιθυμητών στόχων-αποτελεσμάτων στις επιχειρήσεις τους σε βραχυχρόνιο διάστημα, ενώ το 78% πιστεύει ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών «απειλούν» τα σχέδια ανάπτυξης.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, πάνω από το 90% των ερωτηθέντων δηλώνουν σίγουροι για τις προοπτικές ανάπτυξης των εσόδων τους στα επόμενα τρία χρόνια, κρίνοντας πως η έλευση της ψηφιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει και ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σχέδιο συμμαχίας

Πάνω από το 50% των CEOs δηλώνουν πως σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέα στρατηγική συμμαχία ή στη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία και την ανάπτυξη, στους επόμενους 12 μήνες.

«Καθώς οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τον τρόπο που ασκούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, θα αναζητήσουν βοήθεια στον ασφαλιστικό κλάδο για την προστασία τους απέναντι σε νέους κινδύνους, αλλά και ενίσχυσης ανάπτυξης τους», όπως τονίζει ο Bichard, καταλήγοντας πως «Αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τους ασφαλιστές να παράσχουν καινοτόμα προϊόντα και να βοηθήσουν στην προστασία της κοινωνίας από τους νέους αναδυόμενους κινδύνους».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *