Skip to content

Ασφαλιστικές Προκλήσεις το 2024

Με την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την κλιματική κρίση να καλεί επιτακτικά για αλλαγές στη συμπεριφορά, στον τρόπο σκέψης, αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό κρατών και επιχειρήσεων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να επιδείξουν εγρήγορση και ευελιξία, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις πολλαπλές προκλήσεις των καιρών.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι το πολύτιμο δίχτυ ασφαλείας της παγκόσμιας οικονομίας, οπότε η ταχύτατη προσαρμογή του κλάδου στις εξελίξεις θα είναι καθοριστική για την ομαλή πορεία της ανθρωπότητας σε όσα το μέλλον μας επιφυλάσσει.

Ας δούμε πώς αναμένεται να επηρεαστούν από τις τρέχουσες προκλήσεις μερικοί από τους πιο βασικούς κλάδους της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Ασφάλιση Αυτοκινήτου

Εδώ οι τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν τις συνθήκες, καθώς η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η αυξανόμενη παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι όλο και περισσότερες αυτοματοποιημένες λειτουργίες, αλλά και τα αυτόνομα οχήματα αλλάζουν ριζικά το τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό συνεπάγεται αλλαγές και στην ασφάλιση του αυτοκινήτου, καθώς από τη μία η δημιουργία ασφαλέστερων οχημάτων θα οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων και άρα των ασφαλίστρων, από την άλλη όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πληθαίνουν διαρκώς και καθώς το κόστος επισκευής ή και αντικατάστασής τους είναι πολύ υψηλότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα, τα ασφάλιστρα είναι ακριβότερα, φέρνοντας περισσότερα έσοδα στις ασφαλιστικές εταιρείες. Βέβαια τα έσοδα θα αυξάνονταν και αν λυνόταν κάποτε το πρόβλημα των ανασφάλιστων, για τα οποία ακούμε πάλι μεγάλες υποσχέσεις, αλλά για προφανείς λόγους παραμένουμε επιφυλακτικοί…

Ασφάλιση Υγείας

Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες υγείας, αλλά και για μεγαλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να σχεδιάζουν καλύτερα τα προϊόντα τους. Κυρίαρχες προκλήσεις στον κλάδο οι αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να φέρνει ξανά στο προσκήνιο μεταδιδόμενες ασθένειες -όπως π.χ. η ελονοσία- και επιβάρυνση όσων πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιοαγγειακά νοσήματα, αλλά και η γήρανση του πληθυσμού, η οποία δημιουργεί νέες ανάγκες φροντίδας εντός και εκτός νοσηλευτηρίων και απαιτεί ανάλογη προσαρμογή των προϊόντων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ασφάλιση Κατοικίας

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και οι μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες των ασφαλιστικών εταιρειών φέρνουν ήδη αποτελέσματα και η ασφάλιση Κατοικίας γνωρίζει ήδη ημέρες δόξας στη χώρα μας, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο 2024. Το επόμενο βήμα θα είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και σε αυτόν τον κλάδο, καθώς διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητες ακριβούς εκτίμησης του κινδύνου μέσω ανάλυσης ιστορικών και τρεχόντων δεδομένων, συμβάλλουν στην πρόληψη με την εγκατάσταση αισθητήρων και βελτιστοποιούν την εκτίμηση των ζημιών με τη χρήση drones, τα οποία μπορούν με ταχύτητα και ακρίβεια να δώσουν εικόνα των καταστροφών. Μιλώντας βέβαια για καταστροφές, δεν πρέπει να παραβλέψουμε την αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που φέρνει η κλιματική αλλαγή, η οποία αναμένεται φέτος να οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξήσεις των ασφαλίστρων Περιουσίας, καθώς ήδη οι μεγάλοι αντασφαλιστικοί όμιλοι προχώρησαν σε σημαντικές ανατιμήσεις των αντασφαλίστρων.

Ικανοποίηση Πελατών

Για κάθε ασφαλιστική εταιρεία ο πελάτης είναι το επίκεντρο της δραστηριότητάς της και ο ευχαριστημένος πελάτης είναι ο στόχος της. Σύμμαχός τους η τεχνολογία, που τους δίνει πλέον τη δυνατότητα για απόλυτα προσωποποιημένες υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς και για παροχή σωρείας διευκολύνσεων προς τον πελάτη σε όλα τα στάδια της επικοινωνίας του μαζί τους: chatbots για τις απορίες τους, ηλεκτρονική πληρωμή ασφαλίστρων, πλατφόρμες για την υποβολή παραστατικών προς αποζημίωση κ.ά. Φυσικά όλα αυτά τα θαυματουργά εργαλεία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την προσωπική φροντίδα και την εμπεριστατωμένη συμβουλή του επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, συστατικά απολύτως απαραίτητα για έναν πραγματικά ευχαριστημένο πελάτη!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *