Skip to content

Αυτές είναι οι δέκα τάσεις στην ασφαλιστική αγορά

Τις δέκα τάσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς απαρίθμησε μιλώντας στο 5ο συνέδριο InsurTech η Insights lead της Accenture για την ελληνική αγορά, Γεωργία Αδαμοπούλου η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στην ψηφιακή ωρίμανση του σύγχρονου καταναλωτή, γεγονός που συμπαρασύρει όπως τόνισε όλες τις εξελίξεις στον κλάδο. 

Η Γεωργία Αδαμοπούλου, Insights lead της Accenture για την ελληνική αγορά

Του Χρήστου Γαβαλά

Αναφερόμενη σε αυτές τις τάσεις με βάση διεθνή έρευνα της Accenture, η κα Αδαμοπούλου έκανε λόγο για εκτόξευση υπηρεσιών υγείας και ευεξίας ιδίως μετά την πανδημία, εδραίωση του συνδυασμού φυσικών και ψηφιακών καναλιών και ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων που στοχεύουν σε πολύ συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, για παράδειγμα προϊόντα υγείας για διαβητικούς.

Παράλληλα, επισήμανε ότι αναμένεται οι μεγάλοι ασφαλιστικοί παίκτες να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι, αλλά και ότι θα αναπτυχθούν συνεργασίες πέρα από την ασφάλιση, τα λεγόμενα οικοσυστήματα.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να έρχεται το τέλος των σταθερών ασφαλίστρων, με την έννοια ότι η ασφάλιση θα βασίζεται στη χρήση και τη συμπεριφορά του καταναλωτή ενώ εκτίμησε ότι θα αρχίσουν και κάνουν την εμφάνισή τους τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκια των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Πρόσθεσε η κα Αδαμοπούλου ότι έρχεται πολύ έντονα στο προσκήνιο η έννοια της εμπιστοσύνης, με τον καταναλωτή να μην αρκείται στην καλή σχέση κόστους – οφέλους και την καλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά να απαιτεί από τις ασφαλιστικές να έχουν ηθική συμπεριφορά σε όλο το εύρος της δραστηριοποίησής τους.

Τέλος, οι ασφαλιστικές -σημείωσε- θα κληθούν να πετύχουν υψηλούς στόχους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική αδικία ενώ όσο η βιομηχανία στρέφεται προς την πράσινη ενέργεια τόσο και η ασφαλιστική βιομηχανία θα κληθεί να εντείνει τις δεσμεύσεις της υπέρ της πράσινης ενέργειας. 

Έχει σημασία να παρατηρήσει κανείς ότι σύμφωνα με την κα Αδαμοπούλου, ο καταναλωτής -από την πανδημία και μετά- απολαμβάνει πληθώρα ψηφιακών υπηρεσιών, είναι πια ψηφιακά ώριμος και έχει αυξημένες απαιτήσεις όσον αφορά στην ψηφιακή εμπειρία, την οποία και φαίνεται ότι συγκρίνει όχι μόνο μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.

Συμπερασματικά, εξήγησε ότι η ελληνική αγορά εισέρχεται σε έναν επιταχυνόμενο κύκλο ψηφιακού μετασχηματισμού, με τις ασφαλιστικές να πρέπει να κατευθύνουν τους πόρους και την ενέργειά τους στην προσφορά εξελιγμένων ψηφιακών δυνατοτήτων που θα καλύπτουν το σύνολο της αλυσίδας αξίας, από την αναζήτηση πληροφοριών για ένα προϊόν μέχρι και την υποστήριξη στην περίπτωση ζημιάς ή ατυχήματος. 

Επίσης, συμπλήρωσε, θα πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη προσωποποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών που θα βασίζονται στη χρήση που κάνει ο καταναλωτής ή στη συμπεριφορά του. 

Ενώ έκανε και ειδική μνεία στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, η ενίσχυση του οποίου θα παραμείνει πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα και πρέπει να υποστηριχθεί ώστε να βρει τον ρόλο του στη νέα ψηφιακή εποχή. Η κάθε ασφαλιστική θα πρέπει να του δώσει -υπογράμμισε- τα κατάλληλα εργαλεία και να ενδυναμώσει τον συμβουλευτικό του ρόλο γιατί από εκεί έρχεται και η αξία του. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *