Skip to content

Αllianz Ελλάδος: Στόχος η κορυφή – Προχωρά η ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Πίστη

Μια νέα γυναίκα, έμπειρη, δυναμική και με έφεση στις…προκλήσεις, ηγείται της μεγάλης επιχείρησης ενοποίησης ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από τον Όμιλο της Allianz. Η Ισαβέλλα Βήτου, Chief Strategy and Integration Officer της ενοποιημένης εταιρείας μιλά στο Underwriter.gr για την “επίπονη και απαιτητική διαδικασία” του να ενώσεις δύο διαφορετικούς κόσμους ώστε να καταλήξουν με μια “κοινή κουλτούρα, στρατηγική και πλάνο”.

του Χρήστου Γαβαλά

“Όσο ομοειδείς και να είναι δύο εταιρείες παραμένουν, πάντα πολύ διαφορετικές στη βάση τους. Από τη μια έχουμε μια τεράστια πολυεθνική με ισχυρή παγκόσμια παρουσία και από την άλλη μια ηγέτιδα ελληνική εταιρεία, πολύ πρωτοποριακή για τα δεδομένα μας” σχολιάζει η Chief Strategy and Integration Officer της Allianz, Ισαβέλλα Βήτου.

Κα. Βήτου, είστε ένα από τα πρόσωπα κλειδιά πραγματικά στον προβεβλημένο «γάμο» θα έλεγε κανείς της Allianz με την Ευρωπαϊκή Πίστη. Μιλήστε μας λίγο για το τί συνέβη, πώς έγινε αυτός ο «γάμος» εφικτός και σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε τώρα. 

Ουσιαστικά κ. Γαβαλά, ο Όμιλος Allianz (Allianz SE) με έδρα την Γερμανία ο οποίος έχει ως θυγατρική την Allianz Ελλάδος, εξαγόρασε την Ευρωπαϊκή Πίστη με ένα συνολικό τίμημα της τάξης των 207 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να συγχωνεύσει τις δύο εταιρείες. Η εξαγορά ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 με την σύναψη Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Μετοχών (“SPAs”) προκειμένου να αποκτήσει η Allianz SE το 72% από τους βασικούς μετόχους. Τον Αύγουστο του 2022 ολοκληρώθηκε η συνολική εξαγορά, με την Allianz SE να κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Πίστης και το Σεπτέμβριο ακολούθησε η διαγραφή της τελευταίας από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Και αφού έχει προηγηθεί η άρση όλων οι περιορισμών σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ΤτΕ, τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η συγχώνευση με την δημιουργία ομάδων εργασίας με στόχο να ενοποιηθεί η εταιρεία τόσο νομικά μέχρι το καλοκαίρι του 2023 όσο και λειτουργικά, συστημικά και εμπορικά τα επόμενα χρόνια με βάση ένα αισιόδοξο πλάνο που έχει δημιουργηθεί από την ομάδα.

Ο δικός σας ο ρόλος ποιος ήταν και πώς μετασχηματίστηκε ή μετεξελίχθηκε στο νέο σχήμα; 

Ξεκίνησα στην Allianz Ελλάδος τον Μάιο του 2021 ως Chief Strategy και Transformation Officer. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και αφού ανακοινώθηκε η συναλλαγή, μετακινήθηκα για ένα 6μηνο στο Μόναχο επειδή υπήρχαν οι ρήτρες ανταγωνισμού. Μπήκα πολύ ενεργά στο έργο τον Απρίλιο του 2022, στην ομάδα των διαπραγματεύσεων, με κύρια ασχολία εκείνη την περίοδο όλες τις απαραίτητες ενέργειες γύρω από τους φορείς, ώστε να καταθέσουμε φακέλους, να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να ολοκληρωθεί μετοχικά η εξαγορά της εταιρείας και η διαγραφή της από ΧΑΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 άρχισαν να συζητούνται τα θέματα της διοικητικής ομάδας της ενοποιημένης εταιρείας, τα οποία και ανακοινώθηκαν πριν τα Χριστούγεννα. Η ανακοίνωση αφορούσε τα στελέχη από τις δύο εταιρείες που θα αποτελέσουν τη μελλοντική Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee) της ενοποιημένης εταιρίας. Το πρώτο στάδιο της συγχώνευσης είναι η νομική ενοποίηση, να παραμείνει δηλαδή μία νομική οντότητα, κάτι που θα έρθει στο τέλος του Μαΐου του 2023. Ωστόσο οι ανακοινώσεις έπρεπε να γίνουν τον Δεκέμβριο ώστε να ενημερωθεί η αγορά για τις εξελίξεις, να μπουν οι ομάδες εργασίας πιο ενεργά στον ρόλο τους και να αρχίσει και επίσημα όλο το έργο της ενοποίησης για το οποίο απασχολούμαστε ένα μεγάλο μέρος και από τις δύο εταιρείες.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε στο πλαίσιο αυτού του πρότζεκτ αλλά και οι αντίστοιχες από εδώ και στο εξής; Που στοχεύει τελικά η Allianz με την ενισχυμένη παρουσία της στην Ελλάδα; 

Μια συγχώνευση είναι μία πολύ απαιτητική, επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Ο στόχος είναι να καταφέρεις να φέρεις δύο διαφορετικούς κόσμους κοντά, να γίνουν ένας, με μια κοινή κουλτούρα, στρατηγική και πλάνο. Όσο ομοειδείς και να είναι δύο εταιρείες παραμένουν, πάντα πολύ διαφορετικές στη βάση τους, σε αυτό που ονομάζουμε DNA. Πολλώ μάλλον στη δική μας περίπτωση που από τη μια έχουμε μια τεράστια πολυεθνική εταιρεία με ισχυρή παγκόσμια παρουσία και από την άλλη μια ηγέτιδα ελληνική εταιρεία, πολύ πρωτοποριακή για τα δεδομένα μας με εντυπωσιακή εξέλιξη, αποτέλεσμα του οράματος του κ. Γεωργακόπουλου. 

Η πρόκληση και επιτυχία είναι να συνδυάσουμε τα δυνατά σημεία των δύο εταιρειών και να κρατήσουμε εκτός αυτά που μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη για το μέλλον. Επειδή μάλιστα η αγορά έχει πολύ έντονη δραστηριότητα σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων τα τελευταία χρόνια και δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός έχει προηγηθεί, έχουμε και τον παράγοντα του χρόνου ως μεγάλη πρόκληση.

Θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε και να φτάσουμε τον ρυθμό των υπολοίπων και να αποκτήσουμε ένα πιο ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά. Η Allianz έχει μια φιλοδοξία στις χώρες που δραστηριοποιείται να είναι ηγέτιδα, και για τον λόγο αυτό προέβη στην εν λόγω συναλλαγή με σκοπό να γίνει η πρώτη εταιρία στις γενικές ασφαλίσεις και η πέμπτη συνολικά στην ελληνική αγορά. 

Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα και έγκαιρα το έργο της ενοποίησης, διατηρώντας την πρώτη θέση και διεκδικώντας παράλληλα μία υψηλότερη θέση στο σύνολο, αφού οι κλάδοι Ζωής και Υγείας έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Για τους εργαζομένους τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Τι συναισθήματα μπορεί να γεννά; Αβεβαιότητας ή προσμονής περισσότερο;  

Μία συγχώνευση γεννάει πάντα αρνητικά και θετικά συναισθήματα. Από την μία η αβεβαιότητα που υπάρχει όσο λειτουργούν παράλληλα οι δύο εταίρες και μέχρι να ολοκληρωθούν τα ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, η οποία είναι λογική και αναμενόμενη. Από την άλλη, ένας μεγάλος οργανισμός όπως αυτός που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της συνένωσης, ανοίγει μεγάλες ευκαιρίες για τους εργαζομένους μας. Η Allianz είναι εν γένει μία εταιρία που προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει δείξει διαχρονικά την πίστη στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Επίσης όσο ο κλάδος εξελίσσεται και αρχίζει να τρέχει πιο γρήγορα για να ακολουθήσει τις τάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόσο μεγαλώνει το εύρος των δεξιοτήτων που πρέπει κάποιος να αναπτύξει, των έργων που μπορεί να παρακολουθήσει αποκτώντας σημαντική έκθεση και εμπειρία. Το reskilling και το upskilling θα είναι δεδομένο. Η αγορά μπορεί μεν να μειώνεται σε επιχειρήσεις γιατί ήταν πολύ κατακερματισμένη, ωστόσο τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα. Το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερες επιχειρήσεις σε μία όμως μεγαλύτερη αγορά.

Υπό αυτή την έννοια τότε και το κοινό θα πρέπει να περιμένει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές; Είμαστε και σε περιβάλλον πληθωρισμού…

Ο πληθωρισμός επηρεάζει πολύ τις τιμές και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Θεωρώ όμως ότι το περιβάλλον ισορροπεί σταδιακά, οι προοπτικές είναι πολύ ευοίωνες δεδομένου ότι οι Έλληνες έχουν μεγάλο περιθώριο ασφάλισης και ανάπτυξης της ασφαλιστικής συνείδησης, με μόνη επιφύλαξη δυνητικών επιπτώσεων λόγω αστάθειας από γεωπολιτικές εκπλήξεις (πόλεμός Ουκρανίας, ελληνοτουρκικά). 

Αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, το ασφαλιστικό κοινό θα πρέπει να αναμένει μεγάλες θετικές αλλαγές. Με τα χρόνια θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα προϊόντα, πιο σοφιστικέ και εξατομικευμένα για να καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες τους, θα έχουν καλύτερες τιμολογήσεις και διαφορετικά κανάλια αγοράς να επιλέξουν. Στον στρατηγικό σχεδιασμό μπαίνουν επίσης και τα οφέλη από τα κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση), στα οποία τόσο η Allianz παγκοσμίως όσο και η Ευρωπαϊκή Πίστη δίνουν μεγάλη σημασία, θέλοντας να αυξήσουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Πώς βλέπετε τον κλάδο εν γένει και τί σας γεμίζει όρεξη και αισιοδοξία;  

Τα τελευταία δύο χρόνια που είμαι στην Allianz βλέπω πολλές αλλαγές στον κλάδο. Σίγουρα η πανδημία πυροδότησε την ανάγκη για περισσότερο και πιο ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι που για παράδειγμα οι τράπεζες είχαν αναγκαστεί να κάνουν νωρίτερα, να αλλάξουν το μοντέλο τους ως αντίδραση στην κρίση και στις διαφορετικές καταναλωτικές απαιτήσεις. Εκτός από τις αλλαγές που βλέπω στον κλάδο και ανέφερα νωρίτερα, η πολύ έντονη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων και οι αυξημένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, έχουν στρέψει τα φώτα της αγοράς πάνω μας, κάνοντας την πιο ελκυστική, πιο σέξι! Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την αγορά ελκυστική είναι ότι έχει τεράστιο πεδίο ανάπτυξης δεδομένου ότι είναι υποασφαλισμένος ο Έλληνας αφού υπολείπεται αρκετά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, ακριβώς επειδή ο κλάδος αλλάζει και γίνεται πιο ψηφιακός, πιο πολυκαναλικός, θα μπορέσει να προσελκύσει και περισσότερο ταλέντο στο μέλλον. Μετασχηματίζεται λοιπόν ο κλάδος και βλέπω ότι ακολουθεί πλέον τις αλλαγές με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παλαιότερα!

Αναφορικά με εσάς, έχετε μια πορεία εντυπωσιακή, ξεκινώντας από ελεγκτική εταιρεία και μετά στην Eurobank, από το επενδυτικό κομμάτι στο στρατηγικό σχεδιασμό, μετά σε συμβουλευτική εταιρεία και όλο αυτό σας έφερε μαζί με μια προσωπική φιλοδοξία διεύρυνσης γνώσεων στο υψηλότερο ακαδημαϊκό επίπεδο, και τελικά στην ασφαλιστική αγορά. Να υποθέσω ότι επειδή φαίνεστε άνθρωπος που του αρέσουν οι προκλήσεις, αυτή η αγορά δείχνει να σας ταιριάζει;

Δεν είναι εύκολος ο ρόλος μου, ωστόσο νιώθω τυχερή που είμαι στην ασφαλιστική αγορά αυτή την περίοδο γιατί είναι ένας κλάδος που τρέχει μεγάλα έργα όπως αυτό της ενοποίησης της Allianz Hellas με την Ευρωπαϊκή Πίστη. Η εμπειρία αυτή είναι ευκαιρία ζωής για ένα στέλεχος σαν εμένα. Η πολυπλοκότητα και το εύρος είναι μεγάλο, οι γνώσεις που αποκτώνται είναι πάρα πολλές, οι ικανότητες που πρέπει να αναπτυχθούν για την διαχείριση των διαφορετικών μερών αλλά και η δυνατότητα να επηρεάσεις την διαδικασία λήψης αποφάσεων μου δίνει ενέργεια και όρεξη για την δουλειά μου.

Αναφορικά με την επαγγελματική μου πορεία, σε αυτά τα 17 περίπου χρόνια που εργάζομαι υπήρχαν τόσο όμορφες όσο και δύσκολες στιγμές. Ήμουν πολύ τυχερή γιατί γνώρισα ανθρώπους που με βοήθησαν. Πρέπει να μνημονεύσω την πρώτη μου διευθύντρια στη Eurobank, την Αρχόντισσα Προεστάκη που αποτέλεσε ένα πρότυπο για μένα επαγγελματικής ηθικής. Αντίστοιχα η Φιλίππα Μιχάλη παρότι δεν με γνώριζε και δεν προερχόμουν από τον ασφαλιστικό κλάδο με πίστεψε και μου άνοιξε την πόρτα στην Allianz. Πρόσφατα η Διοίκηση της Allianz SE και ο κ. Γεωργακόπουλος με εμπιστεύτηκαν για να συντονίσω τις ενέργειες της ενοποίησης. Και δεν αφήνω έξω την ομάδα μου στην Allianz, μία ομάδα άξιων συναδέλφων και συνοδοιπόρων στο ταξίδι αυτό. Ήμουν όμως και τυχερή γιατί γνώρισα και ανθρώπους επαγγελματικά που δεν με πίστεψαν και αυτό αντί να με αποδυναμώσει με έκανε να πεισμώσω περισσότερο και να κυνηγήσω ακόμα υψηλότερους στόχους. 

Μου αρέσουν όπως είπατε οι προκλήσεις και παίρνω ενέργεια όταν είμαι μέρος της αλλαγής και μπορώ να επηρεάζω τις εξελίξεις, και παρόλες τις δυσκολίες χαίρομαι αυτή τη στιγμή γιατί έχω έναν τέτοιο ρόλο σε μία αγορά που όπως είπαμε είναι πολύ.. σέξι.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *