Skip to content

Βάσω Κόλλια: Θα απελευθερώσουμε και θα ενισχύσουμε την ιδιωτική ασφάλιση

Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της χαώδους διαφοράς μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ιδιωτική ασφάλιση είναι εχθρός, αντιμετωπίζεται με καχυποψία, ίσως είναι ο τομέας εκείνος του επιχειρείν που έχει δαιμονοποιήσει περισσότερο από κάθε άλλον. Αντίθετα για τη ΝΔ είναι ο τομέας που διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και υψηλή τεχνογνωσία που μπορεί να αξιοποιηθεί για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες σύνταξης, υγείας και προστασίας περιουσίας, μειώνοντας μάλιστα αισθητά το κόστος για τον Έλληνα πολίτη, μέσω της σύμπραξης με το δημόσιο. H ΝΔ έχει σχέδιο για να τον απελευθερώσει και να τον ενισχύσει. Ta άνω δηλώνει στο Underwriter.gr η Βάσω Κόλλια, υποψήφια Βουλευτής ΝΔ στην Ανατολική Αττική

Η ΝΔ θα απελευθερώσει και θα ενισχύσει την ιδιωτική ασφάλιση, υπόσχεται η Βάσω Κόλλια, υποψήφια βουλευτής ΝΔ στην Ανατολική Αττική

Τι θα κάνει η ΝΔ για τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης;

Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της χαώδους διαφοράς μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ιδιωτική ασφάλιση είναι εχθρός ή στην καλύτερη αναγκαίο κακό, αντιμετωπίζεται εξ ορισμού με καχυποψία και περισσότερο στοχεύει στον περιορισμό της. Ίσως είναι ο τομέας εκείνος του επιχειρείν που έχει δαιμονοποιήσει περισσότερο από κάθε άλλον. Αντίθετα για τη ΝΔ είναι ο τομέας που διαθέτει μεγάλες δυνατότητες και υψηλή τεχνογνωσία που μπορεί να αξιοποιηθεί τελικά προς όφελος των πολιτών. Το ασφαλιστικό πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι δημόσιος και διανεμητικός. Η ανταποδοτική σύνταξη θα αποδίδεται με αναλογικότερο τρόπο από ό,τι σήμερα. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι κεφαλαιοποιητικός. Δεν θα έχει μόνο δημόσιο χαρακτήρα, στον τομέα αυτό θα δραστηριοποιηθούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα υπάρχει το ίδιο ύψος εισφορών για όλους και θα τελεί υπό την ισχυρή εποπτεία της ΤτΕ. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός, ωστόσο οι εισφορές θα είναι αφορολόγητες και το ύψος του θα καθορίζεται από τον ασφαλισμένο. 

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά καταρχήν τους νέους ασφαλισμένους. Φυσικά θα υπάρξει κόστος, το οποίο θα αναλάβει το κράτος. Μεσοπρόθεσμα όμως το σύστημα θα δημιουργήσει μεγάλα εθνικά αποθεματικά και θα ενισχυθεί εν τέλει η συνολική οικονομία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές. Είναι δεδομένο ότι η ιδιωτική ασφάλιση τονώνει την αποταμίευση και μειώνει το κόστος για τον πολίτη.

Σημαντικό πεδίο δραστηριοποίησης για τον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης είναι και ο τομέας της Υγείας. Σήμερα το κόστος που καταβάλλουν οι Έλληνες από τη τσέπη τους, το λεγόμενο out of pocket, για αγορά υπηρεσιών Υγείας είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για σύμπραξη ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα έλεγχο του κόστους και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιώνΣτον τομέα της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εξαιρετικά καινοτόμες υπηρεσίες και να διαχειριστούν χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος.

Η χώρα μας έχει μείνει πίσω και σε άλλους τομείς, όπως η προστασία απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Μόλις το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο. Ωστόσο, είναι οι πιο αδύναμοι εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο προστασία για αυτό και το κράτος οφείλει να συνεργαστεί με την ιδιωτική ασφάλιση ώστε να βρεθούν φθηνές λύσεις. Ένα ακόμη πεδίο είναι η προστασία ειδικά από τους σεισμούς. Είναι αποκαρδιωτικό ότι σε μία σεισμογενή χώρα δεν υπάρχει αντίστοιχη κουλτούρα προστασίας όταν ακόμη και στην Τουρκία το κράτος μετά τους σεισμούς του 1999 ενεργοποιήθηκε σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. 

Εν τέλει την παραδοσιακή καχυποψία προς τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης δείχνει ότι στην Ελλάδα το μερίδιο των ασφαλιστικών επενδύσεων είναι μόλις 7% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πάνω από 60%, δείχνει όμως και το τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης όχι μόνο προς όφελος των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά κυρίως του μέσου πολίτη με προσφορά στη συνολική οικονομία.

Πώς αποτιμάτε την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τι θα κάνει μία κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον κερδίσετε τις εκλογές;

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ένα συνδυασμό αριστερής ιδεοληψίας και ταξικής μεροληψίας, τιμώρησε συστηματικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και η μεσαία τάξη ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας. Πλήττοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα -σε ορισμένες περιπτώσεις το άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων έφθασε το 85%- εν τέλει καθήλωσε την οικονομία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καθυστέρησε την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τώρα πια ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Είναι αμφίβολο αν το πιστεύει και ακόμη περισσότερο εάν ξέρει να το κάνει. Αντίθετα, εμείς η ΝΔ είμαστε το κόμμα του ιδιωτικού τομέα, το κόμμα της υγιούς επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται από το κράτος, αλλά από τη δημιουργικότητα του επιχειρηματία, μικρού, μεσαίου και μεγάλου, ο οποίος επενδύει και ο οποίος δημιουργεί στη χώρα μας. 

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μία δέσμη μέτρων με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, παροχή κινήτρων και βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους: μειώνουμε το φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 20%, εντός μιας διετίας και το φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%, αμέσως. Διπλασιάζουμε το χρόνο συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και δίνουμε τη δυνατότητα για υπεραποσβέσεις σε νέες επενδύσεις σε ποσοστό έως και 200%. Μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από το 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το 20% στο 15% εντός μιας τετραετίας. Και θα καταλήξουμε, στο τέλος της τετραετίας, σε δυο συντελεστές Φ.Π.Α. 22% και 11% διατηρώντας, πάντα, τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%, για τις ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται σε αυτόν τον συντελεστή. Δίνουμε έμφαση στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, με ρητές προθεσμίες και καθιερώνουμε ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *