Skip to content

Βρετανία: Οι ασφαλιστικές πιέζουν να καταργηθεί το Solvency II

Η αλλαγή των κανόνων του Solvency II, έχει εξελιχθεί σε δοκιμαστικό για το πόσο έτοιμη είναι η Βρετανία να αλλάξει τους κανονισμούς που «κληρονόμησε» από την Ευρώπη, έτσι ώστε να τονώσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα.

του Χρήστου Γαβαλά

Η Βρετανία έχει απελευθερωθεί από τις νομικές και ρυθμιστικές δεσμεύσεις της ΕΕ περισσότερα από δύο χρόνια τώρα. Οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας είναι πλέον αρμόδιες να στηρίξουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει ζητήσει εδώ και καιρό να γίνει μια ταχεία μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων λιρών από τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας του, τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευθούν για επενδύσεις σε υποδομές και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο δεν έχουν επέλθει προς ώρας σημαντικές αλλαγές.

Μάλιστα η Τράπεζα της Αγγλίας συγκρούστηκε με τον ασφαλιστικό κλάδο και το υπουργείο Οικονομικών για το πόσο πρέπει να χαλαρώσουν οι κανόνες, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε, θα δημοσιεύσει μια πρώτη διαβούλευση για ορισμένα από τα παραπάνω θέματα τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από μια δεύτερη διαβούλευση τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε επίσης ότι οι εταιρείες θα έχουν μια πολύ καλή αίσθηση για το ποιες θα είναι οι αλλαγές πολύ πριν από το τέλος του 2023, ούτως ώστε να προσαρμόσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Εάν το κοινοβούλιο υποστηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για μεγάλη μείωση του περιθωρίου κινδύνου των ασφαλιστικών εταιρειών (κατά 65% στις εταιρείες ζωής και 30% στις εταιρείες ζημιών) τότε η Τράπεζα θα προχωρήσει από τη συζήτηση προς την εφαρμογή, τόνισε εκπρόσωπος της Bank of England.

Εαν αλλάξουν οι κανόνες η ασφαλιστική βιομηχανία θα έχει το περιθώριο να επενδύσει πάνω από 115 δις ευρώ (£100bn) την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών (ABI).

(κεντρική φωτό: Το ιστορικό κτίριο της Τραπέζης της Αγγλίας στο Λονδίνο)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *