Skip to content

Γεγονός από 1/1/22 ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης

Δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης προήλθαν πρόσφατα από τον νέο υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου (κεντρική φωτό)

Η πρώτη αφορά τις επικουρικές συντάξεις και την πολυαναμενόμενη εισαγωγή τους στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης – δηλαδή στο σύστημα που – υπο κρατική επίβλεψη- επενδύει τις εισφορές των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλιστεί όχι μόνο η επάρκεια αλλά και η ουσιαστική αύξηση του τελικού ποσού σύνταξης σε σχέση με το σύνολο των εισφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στον Σκάι ο υφυπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, με στόχο, όπως δήλωσε, την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα δημιουργούνται  αποταμιεύσεις οι οποίες θα επενδύονται σε σημαντικά έργα στη χώρα μας – στην ουσία δηλαδή θα υποστηρίζουν και την εγχώρια οικονομία εκτός από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Η σχετική νομοθεσία θα είναι έτοιμη προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος, ενώ δεν θα αφορά τις υφιστάμενες επικουρικές και κύριες συντάξεις.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» ο κ. Τσακλόγλου είχε δηλώσει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη με αποτέλεσμα να στρέφονται σε άτυπες μορφές απασχόλησης και ανασφάλιστη εργασία.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ των χωρών που έχουν εφαρμόσει παρόμοιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για συμπληρωματική σύνταξη ανέφερε τη Σουηδία «στην οποία σε ένα διάστημα 25 ετών το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, παρόμοιο με αυτό με το οποίο παρέχονται οι επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα σήμερα, έδινε πραγματικές αποδόσεις λίγο περισσότερο από 1% , ενώ το αντίστοιχο κεφαλαιοποιητικό σύστημα είχε αποδόσεις πάνω από 5%».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακλόγλου έχει ξεκαθαρίσει πως οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο ασφαλιστικό σύστημα αφορούν την επικουρική και όχι την κύρια ασφάλιση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δεν συνδέεται με περικοπές, ενώ ο νέος νόμος για την επικουρική σύνταξη δεν θα επηρεάζει τις κύριες συντάξεις. Ο νόμος αλλάζει το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης προς όφελος των νέων εργαζομένων, χωρίς να θίγει τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Με βάση την εμπειρία των μακροχρόνιων αποδόσεων κεφαλαιοποιητικών συστημάτων άλλων χωρών, αναμένουμε ότι με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση οι νέες επικουρικές συντάξεις θα είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές που χορηγεί σήμερα το διανεμητικό σύστημα».

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος υγειονομικού προσωπικού από covid-19

Παράλληλα ανέφερε πως το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κάτι που θα άφορα αμιγώς τον υγειονομικό χώρο. Συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι η  αναγνώριση του κίνδυνου αυτού είναι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, “δηλαδή αυτό να έχει συμβεί στη διάρκεια της εργασίας” των εργαζομένων.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μουλκιώτης –σε επίκαιρη ερώτηση του οποίου απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας-  υπενθύμισε ότι το κόμμα του, από την αρχή της πανδημίας έχει καταθέσει πρόταση για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ σημείωσε ότι χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Νότιος Αφρική, “προχώρησαν στην αναγνώριση της Covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας”. Στη χώρα μας, πρόσθεσε, δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών Covid-19 στους χώρους εργασίας, ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες, παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη της Eurostat”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *