Skip to content

Γιάννης Καντώρος: Σπάμε το παραδοσιακό ιεραρχικό μοντέλο

Γιάννης Καντώρος – Agile Working: Αλλάζουμε τον τρόπο δουλειάς μας με οριζόντιο σύστημα μικρών ομάδων – Σπάμε το παραδοσιακό ιεραρχικό μοντέλο

Γράφει: Χρήστος Γαβαλάς

Για ένα πείραμα, για το θετικό αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι βέβαιος, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Γιάννης Καντώρος, αναπτύσσοντας την αξία του agile working, του νέου τρόπου εργασίας δηλαδή που έχει υιοθετήσει η εταιρεία του, ήδη μάλιστα πριν την έλευση της πανδημίας.

Ο κ. Καντώρος μίλησε για το παλιό μοντέλο διοίκησης το οποίο παρομοίασε με τον τρόπο διοίκησης του στρατού και προέβλεπε ότι όσο πιο πειθαρχημένο ήταν το σύνολο στις εντολές των ανωτέρων του τόσο πιο επιτυχημένο ήταν.

«Η λέξη κλειδί είναι η αλλαγή, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν πιο γρήγορα πλέον», επισήμανε και κατόπιν σκιαγράφησε τη νέα πραγματικότητα στην οικονομία που επιβάλλει αλλαγή τρόπου διοίκησης και εργασίας στο πλαίσιο μιας επιχείρησης.

Όπως τόνισε, η αλληλεπίδραση των επιχειρήσεων με τους πελάτες έχει πλέον αυξηθεί σε εκθετικό επίπεδο, με τους πελάτες να είναι πιο απαιτητικοί. «Ο πελάτης θέλει κάτι σήμερα και θέλει χθες», είπε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε, και δεδομένης της ψηφιοποίησης της οικονομίας, η Interamerican θέλει να έχει μια απλή δομή όπου οι υπάλληλοί της θα αναλαμβάνουν ένα έργο από το Α μέχρι το Ω. Σε αυτό βέβαια, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής.

«Δουλέψαμε πιο πολύ οριζόντια και όχι με τόσα επίπεδα ιεραρχίας, είδαμε ότι μια ομάδα 5, 6, 7 ατόμων ήταν πιο εύκολο να συντονιστεί από το σπίτι, αυτό το οριζόντιο σύστημα είναι ένα πολύ πιο εύπλαστο σύστημα που μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα από το παραδοσιακό», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν το υβριδικό μοντέλο είναι αυτό που έρχεται, ο κ. Καντώρος δεν θέλησε να μιλήσει κατηγορηματικά αλλά απάντησε δεικτικά, λέγοντας ότι εάν έπρεπε να αποκλειστεί ένα ενδεχόμενο είναι αυτό το μοντέλο στο οποίο η εβδομάδα θα αρχίζει στις 9 το πρωί της Δευτέρας και θα ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής.

Σχετικά με το πώς προσαρμόστηκε η ασφαλιστική αγορά στην περίοδο της πανδημίας, ο κ. Καντώρος εξήγησε ότι όλοι οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα κάνοντας πράγματα που εθωρούντο αδιανόητα πριν και έτσι αποφεύχθηκε η «κοιλιά» στην απόδοση.

Απέδωσε, ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα και την ανταπόκριση των ασφαλισμένων που σε κάποιες κατηγορίες υπερέβησαν τις προσδοκίες, στην κατανόηση από τη μεριά τους ότι υπάρχει η έννοια του ρίσκου (της μη ασφάλισης), ότι τους αφορά άμεσα και ότι δεν αξίζει να του αναλάβουν.

Περιγράφοντας το Agile Working, μίλησε για ομάδες λίγων ανθρώπων που αναλαμβάνουν ένα έργο αλλά έχουν και τις δεξιότητες να το φέρουν σε πέρας. Σημείωσε ότι αρκετές ομάδες δημιουργούν μια «φυλή», το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι τα μέλη της γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και έχουν εμπιστοσύνη.

Αναφορικά με τον ρόλο του CEO σε ένα τέτοιο σχήμα, τον περιέγραψε ως κυρίως ρόλο προπονητή, ενός ανθρώπου που θα δίνει κατευθύνσεις και θα ενθαρρύνει, διαθέτοντας παράλληλα πόρους. Δεν είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος αυτός που κατέχει τη μεγαλύτερη γνώση ή την περισσότερη αλήθεια, σημείωσε.

«Η δύναμη είναι ότι πολλά μυαλά μαζί που αν δουλέψουν χωρίς περιορισμούς δίνουν λύσεις σε πολύ πιο πολύπλοκα προβλήματα από τις λύσεις που θα δώσουν λίγα μυαλά, όσο καλά και αν είναι αυτά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτό το μοντέλο δίνει περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία αλλά και διασκέδαση.

Ενώ παράλληλα τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνεται ακόμα και η ίδια η αποτυχία γιατί αποτελεί και τον μόνο τρόπο να καταλάβει κανείς τι γίνεται σε αυτή τη σύνθετη εποχή που ζούμε. «Πρέπει να κάνει κανείς πολλές δοκιμές και στις 100, οι 99 δεν θα δουλέψουν αλλά η μια θα δουλέψει και θα του ανοίξει τον δρόμο», τόνισε.

Ο κ. Καντώρος μίλησε με θερμά λόγια για την ανοιχτότητα της εταιρείας του λέγοντας ότι στόχος είναι να μπορεί ο καθένας να την επισκεφθεί και να λάβει εξηγήσει για το τι κάνει αλλά και για το πώς το κάνει. «Πιστεύω στη διαφάνεια και τελικά οι πελάτες μας θα εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε», είπε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *