Skip to content

Γ. Στουρνάρας: επιτακτική η αξιολόγηση των Δ.Σ. των ασφαλιστικών εταιρειών

Στο λεπτό ζήτημα της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στάθηκε χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΑΕΕ, ο επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Τόνισε ακόμη ότι άμεση προτεραιότητα της εποπτικής αρχής είναι η εποπτεία των πρακτικών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε σχέση με τα ασφαλιστικά προϊόντα, και εν γένει της συμπεριφοράς τους έναντι των πελατών τους!

Η ασφαλιστική αγορά έχει σαφώς βελτιωθεί είπε, πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος των κανόνων Φερεγγυότητας ΙΙ, και οι εταιρείες έχουν κάνει εμφανείς προσπάθειες να προσαρμόσουν το σύστημα διακυβέρνησης , να βελτιώσουν τη διαχείριση κινδύνων και κεφαλαίων.

Κατά βάθος όμως, συνέχισε, πολλές απο αυτές “δεν φαίνεται να έχουν ενστερνιστεί την ουσία των διατάξεων. Δηλαδή, να εφαρμόζουν το πλαίσιο όχι γιατί «έτσι λέει ο νόμος» αλλά γιατί «έτσι λέει το συμφέρον της επιχείρησης συνολικά».

Απαιτούμενο βήμα στην εταιρική διακυβέρνηση, συνέχισε, “είναι η περιοδική αξιολόγηση και αυταξιολόγηση των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, η οποία  πρέπει να γίνει “δευτέρα φύσις”.” Η αξιολόγηση της καταλληλότητας και της αξιοπιστίας των μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι πρώτα απο όλα ευθύνη των ιδίων των επιχειρήσεων, τόνισε.

Ισχυρό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης προϋποθέτει διοικητικά συμβούλια, κατάλληλα να αναπτύξουν αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης κινδύνου και ελέγχου, ισχυρές και ανεξάρτητες βασικές λειτουργίες και οφείλουν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση όχι μόνο την εκτίμηση του οικονομικού αποτελέσματος, αλλά και του αναλαμβανόμενου κινδύνου, καθώς και την προστασία του πελάτη. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων πρέπει να διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία ώστε να είναι σε θέση να συζητούν, να αμφισβητούν, να αξιολογούν και να αποφασίζουν για τα εταιρικά ζητήματα, από τη στρατηγική ανάληψης κινδύνων, έως την έγκριση οικονομικών καταστάσεων και τη συζήτηση για τις βασικές λειτουργίες και τους εξωτερικούς ελεγκτές τους.

Η καθιέρωση κώδικα δεοντολογίας, η συνεχή επιμόρφωση των μελών και η τακτική αξιολόγηση θα συμβάλλουν στη διαρκή βελτίωση των διοικητικών συμβουλίων, κατέληξε ο κ. Στουρνάρας. Αρκεί στο εσωτερικό των επιχειρήσεων το περιβάλλον να επιτρέπει την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και την ελεύθερη και απρόσκοπτη λειτουργία, απαλλαγμένη “από κάθε είδους άσχετες επιρροές”.

[box]Εποπτεία του Επιχειρείν της Ασφάλισης

Από την πλευρά της Εποπτικής Αρχής, προτεραιότητά στο επόμενο διάστημα είναι η εποπτεία του τρόπου άσκησης του Επιχειρείν της Ασφάλισης (Conduct of Business Supervision). Δηλαδή, η εποπτεία των επιχειρηματικών πρακτικών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε σχέση με τα ασφαλιστικά προϊόντα, και κατά πόσον αυτά διασφαλίζουν τα συμφέροντα των πελατών τους. Επίσης, η εποπτεία της εν γένει συμπεριφοράς των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έναντι των πελατών τους.

Πιο συγκεκριμένα, η εποπτεία αυτή αφορά στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στο στάδιο δημιουργίας των ασφαλιστικών τους προϊόντων, στην επιλογή της στοχευόμενης αγοράς, στο στάδιο διανομής των προϊόντων, αλλά και μετά την πώληση, δηλαδή καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αυτός, όλες ανεξαιρέτως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τη διαδικασία επίβλεψης και διακυβέρνησης των προϊόντων τους (Product Oversight and Governance), κατά τα προβλεπόμενα στην Οδηγία IDD, που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με τον ν. 4583 του 2018.

Η προστατευτική, προς τα συμφέροντα του καταναλωτή, λειτουργία της αγοράς είναι πρωτίστως η αλλαγή νοοτροπίας και εταιρικής κουλτούρας. Δεν εξαντλείται σε συγκεκριμένες, τυπικές υποχρεώσεις που περιγράφονται στο πλαίσιο, αλλά πρέπει να διατρέχει όλη την ασφαλιστική επιχείρηση και να αποτελεί σε καθημερινή βάση την κύρια στόχευση όλων των επιμέρους διαδικασιών και λειτουργιών της.

Η προστασία του καταναλωτή οφείλει να διέπει και τις συμφωνίες για το προμηθειακό καθεστώς και τα πωλησιακά κίνητρα, τις σχέσεις μεταξύ συντονιστών και πωλητών, τις σχέσεις μεταξύ διαμεσολαβητών και συνεργατών τους, καθώς και τις αποκλειστικές συνεργασίες μεταξύ ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η εποπτεία του τρόπου άσκησης της ασφάλισης έρχεται να συμπληρώσει την προληπτική εποπτεία, ώστε από κοινού να αποτελέσουν την ολιστική προσέγγιση του πεδίου δράσης της Εποπτικής Αρχής. Η μεν προληπτική εποπτεία προωθεί και προστατεύει την καλή και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς από τη μεριά της ασφαλιστικής επιχείρησης, η δε εποπτεία των επιχειρηματικών πρακτικών προωθεί και προστατεύει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς από τη μεριά του καταναλωτή, κατέληξε ο Γιάννης Στουρνάρας.[/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *