Skip to content

«Δεν είναι μόνο ο καιρός, η κλιματική κρίση φέρνει δημογραφικές αλλαγές που επηρεάζουν το underwriting»

Δεν είναι μόνο τα καιρικά φαινόμενα αυτά που πρέπει να απασχολούν τις ασφαλιστικές και τις αντασφαλιστικές εταιρείες σε ό,τι αφορά στην επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.

του Χρήστου Γαβαλά

Αυτή είναι η άποψη την οποία μοιράζεται με το Reinsurance News, ο Global Head of Property Reinsurance της Aspen Re, Φίλιπ Χάου.

Ο Global Head of Property Reinsurance της Aspen Re, Φίλιπ Χάου

«Αναμφισβήτητα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τις μεταφερόμενες καταιγίδες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πλέον πιο ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω παραγόντων όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και η στάθμη της θάλασσας», δήλωσε.

Το 2022, οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο, για άλλη μια φορά, ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτηθούν εάν οι απώλειες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον σε ένα μόνο έτος, θα πρέπει από εδώ και πέρα να είναι ο νέος κανόνας.

Ενώ η περυσινή χρονιά περιελάμβανε τον τυφώνα Ίαν, ο οποίος φαίνεται να είναι το δεύτερο πιο ακριβό καταστροφικό γεγονός σε επίπεδο ζημιών στην ιστορία, το 2022 περιελάμβανε επίσης μια σειρά από δαπανηρές απώλειες προερχόμενες από δευτερεύοντες κινδύνους όπως πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες.

Καταγράφονται όμως πλέον πιο έντονες καταιγίδες, «οι οποίες διαρκούν περισσότερο και είναι πιο υγρές από τις καταιγίδες των προηγούμενων ετών. Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό είδος κινδύνου και ζημιών το οποίο αντιμετωπίζουμε τώρα».

Σαφώς, οι φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μια διαρκής πρόκληση, αλλά όπως εξηγεί ο Χάου, αυτοί που αναλαμβάνουν το ρίσκο (δηλαδή οι ασφαλιστές) πρέπει να λάβουν υπόψη τους και κάποιους άλλους παράγοντες.

«Οι προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα φυσικά φαινόμενα. Προκαλούν επίσης ανακατανομή του πλούτου και δημογραφικές αλλαγές, όπως έχουμε διαπιστώσει τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Χάου.

“Ο πληθυσμός έχει τη τάση να μετακινείται σε περιοχές που έχουν πολλές καταστροφές. Ένα παράδειγμα είναι η Φλόριντα στις ΗΠΑ, αλλά το βλέπουμε και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου. Θεωρώ ότι αυτά τα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία κρύβουν επίσης μεγάλη πιθανότητα απωλειών, όσο και στην ίδια την κλιματική αλλαγή».

Οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές όλων των ειδών και των μεγεθών συνεχώς υιοθετούν νέα μέτρα προκειμένου να λάβουν υπόψη τους επαρκώς την κλιματική αλλαγή στο underwriting αλλά και στις ευρύτερες δραστηριότητές τους.

Δεν είναι εύκολη δουλειά και απαιτεί συνεχή προσοχή και προσαρμογές καθώς όλος ο κλάδος μαθαίνει όλο και περισσότερα για το μεταβαλλόμενο κλίμα και για το πώς αυτό επηρεάζει τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *