Skip to content

Δισεκατομμύρια θα κοστίσει στις ασφαλιστικές η πράσινη μετάβαση

Μεγάλη θα είναι η οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει η κλιματική μετάβαση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αγγλίας, τις τράπεζες αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες, τόνισε η Bank of England. 

του Χρήστου Γαβαλά

Το συμπέρασμα προκύπτει ως αποτέλεσμα των στοιχείων που προέκυψαν από τα πρώτα stress tests που επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις που θα έχει η απεξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή της σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Ειδικότερα, οι απώλειες μπορεί να κυμανθούν στα 209 το λιγότερο έως και στα 334 δισ. στερλίνες το περισσότερο, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η βρετανική κυβέρνηση για να κάνει τη μετάβαση σε πολιτικές μηδενικών ρύπων.

Ουσιαστικά, το πόρισμα της Τράπεζας ξεκαθαρίζει ότι οι απώλειες θα είναι κατά πολύ χαμηλότερες, στην περίπτωση που η μετάβαση στην πράσινη οικονομία γίνει πιο οργανωμένα και με ένα σαφέστερο θεσμικό πλαίσιο.

Αυτό που προκύπτει πάντως από τη βρετανική κεντρική τράπεζα, είναι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αρκετά ισχυρό ούτως ώστε να απορροφήσει τις ζημιές αυτές. Ωστόσο, εκτιμάται ότι εφόσον επικρατήσει το πιο δυσμενές σενάριο, τότε αναπόφευκτα κάποιες από τις απώλειες θα επιβαρύνουν τελικά τους καταναλωτές.

«Η κλιματική αλλαγή αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε απώλειες για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ακόμη και στο σενάριο βάσει του οποίου οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα αναλάβουν ριζική και έγκαιρη δράση», επισήμανε ο επικεφαλής της αρχής της Τράπεζας της Αγγλίας που εποπτεύει τράπεζες και ασφαλιστικές στη χώρα, Σαμ Γουντς.

Πάντως, όπως μεταδίδει και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία που να αφορούν μεμονωμένα τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς ο στόχος της άσκησης ήταν να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα κενά.

Σύμφωνα δε με τον οίκο αξιολογήσεων της Fitch Ratings, τα πράσινα βρετανικά stress tests ήταν από τα πιο σκληρά παγκοσμίως, με πολύ απαιτητικά στάνταρ σε σχέση για παράδειγμα με αυτά που διεξήχθησαν πέρυσι στη Γαλλία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *