Skip to content

Δυνατή ανάκαμψη στα Unit Linked

“Καλπάζουν” τα unit linked με αύξηση +58% μετά την αναμενόμενη αδράνεια λόγω Covid πέρυσι τέτοια εποχή, αλλά και λόγω ανόδου των αγορών. Νέα μείωση στην παραγωγή αυτοκινήτου

Του Νίκου Σακελλαρίου

Σημαντική ανάκαμψη κατά 10,4% δείχνει η ασφαλιστική παραγωγή στο α’ τετράμηνο του 2021 έναντι του α’ τετραμήνου 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ. Η ανάκαμψη αυτή προέρχεται αφ’ ενός απ’ την ισχυρή παρουσία και άνοδο των προιόντων unit linked που με παραγωγή 170,8 εκατ. Ευρώ καταγράφει αύξηση 58,1% σε σχέση με το περυσινό α’ τετράμηνο αλλά και από την άνοδο νέας παραγωγής σε κλάδους Γενικών Ασφαλειών και ιδιαίτερα στον κλάδο πυρός και περιουσίας. Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι πέρυσι, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είχαν επηρεαστεί από το 1o lockdown οπότε η σύγκριση με το περυσινό τετράμηνο ίσως δεν δίνει ξεκάθαρη εικόνα για την ασφαλιστική αγορά.

Η συνολική παραγωγή στο α’ τετράμηνο 2021 διαμορφώθηκε στα 1,424 δισ. Ευρώ αυξημένη κατά 10,4% σε σχέση με το α’ τετράμηνο 2020 διάστημα στο οποίο η πανδημία και το lockdown είχε επηρεάσει την ασφαλιστική παραγωγή σε όλους τους κλάδους. Απ’ την παραγωγή των 1,424 δισ. Ευρώ τα 691,428 εκατ. Ευρώ αφορούν ασφαλίσεις ζωής και τα 733,2 εκατ. Ευρώ αφορούν Γενικές Ασφαλίσεις (κατά ζημιών).

Ασφαλίσεις Ζωής

Στην ασφαλίσεις ζωής, οι κλασικές ασφαλίσεις διαμορφώνονται στα 445,35 εκατ. Ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11% , ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό μετά την προηγούμενη υποχώρηση του 2020.

Οι ασφαλίσεις ζωής που είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις (unit linked) καταγράφουν αύξηση 56,1% καθώς πολλές εταιρείες ζωής διέθεσαν νέα ασφαλιστικά-επενδυτικά προιόντα και το ενεργητικό των προιόντων unit linked αυξήθηκε από την άνοδο μετοχών και αξίας ομολόγων. Σημαντική άνοδο 8,3% είχαν και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προιόντα, η παραγωγή των οποίων διαμορφώθηκε στα 75,25 εκατ. Ευρώ.

Ασφαλίσεις Ζημιών : Αύξηση παραγωγής στις αστικές ευθύνες

Στις ασφαλίσεις ζημιών, ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Ασθενειών και Ατυχημάτων που εκπροσωπούν τις ασφαλίσεις υγείας καταγράφοντας και μικρή αύξηση παραγωγής όπως λένε παράγοντες του κλάδου. Ο κλάδος ασθενειών είχε άνοδο 10,6% στα 108,5 εκατ. Ευρώ.

Ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων (ασφαλίσεις αυτοκινήτου) είχε παραγωγή 237,1 εκατ. Ευρώ στο α’ τετράμηνο καταγράφοντας υποχώρηση -2,9%. Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται αφ’ ενός στην πολιτική μειώσεων ασφαλίστρων που ακολούθησαν πολλές εταιρείες , αφ’ ετέρου στην μη ανανέωση συμβολαίων (ιδιαίτερα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου) λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας. Θετικά κινήθηκαν επίσης οι ασφαλίσεις πυρός (με αύξηση νέας παραγωγής), οι Γενικές Αστικές Ευθύνες κλάδος που όπως έχουμε γράψει αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο κλάδος είχε παραγωγή 38,8 εκατ. Ευρώ με άνοδο 6,5% σε σχέση με το περυσινό τετράμηνο.
Επίσης και οι διάφορες χρηματικές απώλειες που είναι ένας κλάδος που βασίζεται στο bancassurance είχε αύξηση παραγωγής κατά 14,4% στα 25,6 εκατ. Ευρώ.

Αύξηση καταθέσεων, ρευστοποιήσεις ξένων ομολόγων και στροφή προς αμοιβαία κεφάλαια 

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 0,8% και διαμορφώθηκε σε 20,131 δισ. ευρώ έναντι 19,979 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Oι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις μειώθηκαν κατά 123 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 14,764 δισ. ευρώ έναντι 14,887 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

 Καταθέσεις

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 123 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1,537 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2021. Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού παρουσίασαν μικρή αύξηση κατά 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού αυξήθηκε σε 7,6% το α΄ τρίμηνο του 2021, έναντι 7,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

 Ομόλογα

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους (ομόλογα) μειώθηκε σε 12,246 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2021, έναντι 12,555 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε διαφορές αποτίμησης, αλλά και σε ρευστοποιήσεις τίτλων εξωτερικού. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 60,8% από 62.8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 3,469 εκατ. ευρώ, έναντι 3,175 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 17,2%, έναντι 15,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας αυξήθηκε σε 702 εκατ. ευρώ, έναντι 650 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των μετοχών εσωτερικού. Το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 3,5%, έναντι 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

 Αύξηση ιδίων κεφαλαίων

Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 205 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3,585 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2021. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις μειώθηκαν κατά 123 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 14,764 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως της μείωσης των ασφαλιστικών τεχνικών προβλέψεων ζωής κατά 117 εκατ. ευρώ. Οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών μειώθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3,044 δισ. ευρώ. Το 72,5% του συνόλου των τεχνικών προβλέψεων αντιστοιχεί σε τεχνικές προβλέψεις ζωής εκτός συντάξεων. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *