Skip to content

“Δύσκολα τα πράγματα” για τους ασφαλιστικούς μεσίτες στην όμορφη Κεφαλλονιά…

Μεσίτης ή μήπως… κτηματομεσίτης; Επαγγέλματα τελείως διαφορετικά, συχνά όμως ίδια(!) στο μυαλό πολλών πολιτών της περιφέρειας που προτιμούν να συναλλάσονται βάσει γνωριμιών. Λογιστές και δημόσιοι υπάλληλοι ασκούν παραπλεύρως το επάγγελμα του Διαμεσολαβητή, οι τράπεζες εφαρμόζουν τις δικές τους πιέσεις ενώ οι εταιρείες δεν πολυασχολούνται με τις μακρινές περιοχές.
της Βάσως Βεγίρη
Δύσκολη και κινούμενη ανάμεσα στις συμπληγάδες της άγνοιας του κόσμου για την έννοια του ασφαλιστικού μεσίτη, του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις Τράπεζες, αλλά και της “πολύ αραιής επικοινωνίας” από πλευράς των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η καθημερινότητα μιας μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρείας στην πανέμορφη Κεφαλλονιά. Ο ασφαλιστικός μεσίτης, κ.Θεόδωρος Καρόπουλος, τη μοιράζεται μαζί μας.
Με πολύχρονο παρελθόν ο ίδιος στην ασφαλιστική αγορά ως ασφαλιστικός υπάλληλος, δραστηριοποιείται ως μεσίτης τα τελευταία δέκα χρόνια, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει αξιόλογο ύψος καθαρών ασφαλίστρων για το μέγεθος της τοπικής αγοράς. Η άγνοια πάντως του κόσμου για την έννοια του ασφαλιστικού μεσίτη, όπως μας τονίζει, είναι μεγάλη: “Δεν ξέρουν καν τι είναι μεσίτης. Πολλές φορές νομίζουν ότι πουλάω οικόπεδα. Η έννοια είναι άγνωστη. Δυστυχώς μπαίνουμε όλοι σε έναν κουβά, δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αν αυτός που θα τους ασφαλίσει έχει γνώσεις, αρκεί να είναι κάποιος γνωστός του γνωστού, να υπάρχει κάποια άλλη εμπορική δοσοληψία μαζί του. Είναι μικρό και το μέρος, δύσκολα τα πράγματα για μεσίτες”, τονίζει.
Εκτεταμένη επίσης είναι και η ενασχόληση στην περιοχή με το ασφαλιστικό επάγγελμα, σύμφωνα με τον κ.Καρόπουλο, ανθρώπων που είναι άσχετοι με τις ασφάλειες, όπως λογιστές, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α., ενώ οι πιέσεις από τα τοπικά υποκαταστήματα των Τραπεζών, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκούν είναι ιδιαίτερα έντονες και οι μαύροι κωδικοί δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση.
Ο ίδιος δραστηριοποιείται κυρίως στους κλάδους αυτοκινήτου, πυρός, αστικής ευθύνης και μεταφορών και πολύ λιγότερο στο “ζωϊκό” κομμάτι, το οποίο δηλώνει ότι ακόμη “δεν το πολυπιστεύει”  – έχει ακόμα προβλήματα δικτύου στα νοσοκομειακά αλλά και τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα Υγείας στην περιοχή. Διαπιστώνει, επίσης, ανάγκη αφενός να σταθεροποιηθούν τα ασφάλιστρα των προγραμμάτων Υγείας, τα οποία  εκτιμά ότι αυξάνονται σε ετήσια βάση δυσανάλογα με την οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα πελάτη, ιδιαίτερα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αφετέρου να αλλάξουν τα κριτήρια ένταξης πελατών. “Θέλει κάποιος λ.χ. να ξεκινήσει ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα και εάν έχει χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια του λένε ότι εξαιρείται. Και ποιός δεν έχει χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια στην εποχή μας;” αναρωτιέται σχετικά. Στον δε κλάδο αυτοκινήτου, όπως σημειώνει, μεγάλη ζημιά έχει γίνει από τη “θεωρητική” και όχι πραγματική εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα , που επίσης κάθε άλλο παρά λείπουν από την Κεφαλλονιά.
Σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια των πελατών που φτάνουν να μετράνε και τα πέντε ευρώ, ένας μεσίτης στα πανέμορφα νησιά του Ιονίου, όπως η Κεφαλονιά, επίσης πρέπει να συνεργάζεται με πολλές εταιρείες, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του. Ερωτώμενος εάν είναι ευχαριστημένος από τις σχέσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Καρόπουλος σχολίασε ότι η επικοινωνία από τις διευθύνσεις πωλήσεων είναι πολύ αραιή, δηλαδή “μία φορά το χρόνο και αυτό το κάνουν μόνο δυο-τρεις εταιρείες. Θεωρούν ότι είμαστε πολύ αποκομμένοι . Υπάρχουν εταιρείες, που δεν έχω δει καν ή ούτε ξέρω καν ποιοί είναι στη διεύθυνση πωλήσεων και αυτό συμβαίνει με εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζομαι μέχρι και δέκα χρόνια”.
Οι περισσότερες πάντως έχουν υιοθετήσει τη μέθοδο του e-learning, η οποία σύμφωνα με τον κ.Καρόπουλο πρέπει να επεκταθεί σε όλες. Προβληματισμό στους επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου της περιοχής, επίσης, προκαλεί και η εξελισσόμενη “απογύμνωση” της Πάτρας από γραφεία των ασφαλιστικών εταιρειών. “Ο Φοίνικας έφυγε, η Αγροτική Ασφαλιστική δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει να έχει παρουσία  μετά τη συνένωση με την Ergo , μόνο η Εθνική Ασφαλιστική έχει γραφεία πλέον στην Πάτρα”, μας επισημάνθηκε σχετικά.
Κεντρική φωτό: Αργοστόλι, η πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *